Haastavasta valmennettavasta maalivahtivalmentajaksi

MESTIS / Haastattelu
Lehtola tuli Mikkeliin uusien haasteiden perässä.
Kuva © Simo Arkko
Liigaan kauden jälkeen nouseva Mikkelin Jukurit vahvistui kesän aikana paljon kaivatulla maalivahtivalmentajalla. Nuori, mutta suhteellisen kokenut Juha Lehtola pureutui Jatkoajan haastattelussa sekä maalivahtivalmentamiseen että jukurijoukkueeseen.

Sitten Vesa Pantzarin, ei Jukureissa ole nähty maalivahtivalmentajaa. Toukokuussa asiaan tuli kuitenkin muutos, kun Juha Lehtola siirtyi mikkeliläisten valmennusryhmään. 

− Täältä oltiin yhteydessä, että tälle kaudelle tullaan satsaamaan maalivahtivalmentajaan. Itsellä on myös kyky tehdä videohommia ja se käy hyvin yhteen valmennustehtävien kanssa.

Viime kauden Lehtola valmensi Budapestissä 16-20-vuotiaita juniorimaalivahteja. Vaikka valmentaminen Unkarissa oli kasvattava kokemus, oli päätös Suomeen paluusta selvä.

− Oman valmennuksen kehittämisen kannalta oli huomattavasti parempi ratkaisu tulla Mikkeliin. Mestis on sarjana paljon parempi.

Jukureiden maalivahdit puhuttivat kesän aikana sekä kaupungilla että keskustelupalstoilla. Vielä elokuun alussa ei kummastakaan maalivahdista ollut selvyyttä – ainakaan medialle. Jukurit halusivat katsoa markkinoita rauhassa.

− Oli selvää, ettei me tulla tekemään hätäratkaisuja. Halusimme odottaa rauhassa ja katsoa kaikista parhaimman ratkaisun.

Maalivahtipeluutuksessa uusi lähtökohta

Loppujen lopuksi seura hankki ensin maalivahti Juhana Ahon, jonka jälkeen Mika Norja liittyi vahvuuteen.

Tälle kaudelle Jukurit hakee maalivahtipeluutukseen erilaista lähtökohtaa. Tämän päivän Mestiksen kenties parhain maalivahti, Mika Norja, tulee nimittäin saamaan runsaasti vastuuta maalin suulla.

− Lähtökohtaisesti Norja on selkeä ykkönen ja Aho on siinä hyvin sparraamassa. Sitä ei tiedä, mitä kauden aikana tulee tapahtumaan, mutta lähtökohtaisesti näin on suunniteltu.

Maalivahtivalmentamisen lisäksi Lehtola hoitaa Jukureissa videovalmennusta. Tulevalla kaudella Jukureiden kopissa katsotaankin esimerkiksi vastustajan alivoima- tai ylivoimapelaamista.

− Pilkon pelin kaikki osa-alueet klipeiksi, joita voi jo erätauoilla käyttää hyväkseen. Esim. erikoistilanteet tai vastustajan pelitavalliset asiat ovat heti katsottavissa. Se tuo lisäarvoa, jota ei monilla joukkueilla tässä sarjassa ole.  

Myös maalivahdit ovat kokeneet visuaalisen palautteen toimivana.

− Puhumalla saa tiettyjä asioita aikaan, mutta sitten kun näkee itsensä, niin saattaa huomata, että asia jota ajatteli tekevänsä jäikin tekemättä.

 

Mika Norja on torjunut kiekkoja urallaan mm. HCK:n maalilla.
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com

30-vuotias Lehtola on opiskellut Vierumäellä kansainvälisen valmentajakoulutuksen. Lopulta nuori hämeenlinnalainen erikoistui maalivahtivalmennukseen, ja lähti opintojensa ohessa valmentamaan Kanadan OHL:ään.

− Nuorena olin itse analyyttinen siitä, että miten maalivahtina pitäisi pelata. Mulla oli vahvoja omia mielipiteitä, minkä vuoksi saatoin olla myös hankala valmennettava.

Uravalinta ei Lehtolaltakaan ollut selvä ennen reissua Kanadaan. Pohjois-Amerikassa Lehtola kertoo oman maalivahtivalmennuksensa alkaneen kunnolla ja ammattimaisesti.

− En sano, että oli vaikeaa, mutta mulla meni aikaa huomata, mitä haluan tehdä. Siellä musta kasvoi semmoinen valmentaja, kuin olen tällä hetkellä. Olen aikalailla yksityiskohtiin paneutuva.

"Maalivahdit ovat olleet innoissaan"

Lehtola näkee, että maalivahtivalmentajan rooli joukkueessa on olla ennen kaikkea maalivahtien tukena. Lisäksi maalivahtivalmentajan on ymmärrettävä pelistä sekä puolustamisesta.

− Täytyy saada puolustuksen ja maalivahtien yhteispeli sujumaan. Silloin maalivahdinkin pelaaminen helpottuu, kun on pelaajien kanssa samalla aaltopituudella.

Vaikka Lehtola ei olekaan koko organisaation maalivahtivalmentaja, haluaa hän silti olla mukana juniori-maalivahtien kehityksessä ja keskustella nuoren maalivahdin pelaajapolusta Mikkelissä.

− Maalivahdit ovat olleet innoissaan. Täällä ei ole ollut paneutuvaa tai yksityiskohtiin pureutuvaa maalivahtivalmentajaa, joten se on varmaan ihan mielialaa nostattavakin asia.

− Nyt vain pitää saada päivittäinen tekeminen siihen suuntaa, että Mikkelistä alkaa maalivahteja kasvamaan myös edustusjoukkueeseen.

Jukureiden maalivahtivalmentaja tulee työskentelemään muun muassa Akatemiassa A-, B- ja C-junioreiden kanssa. Myös Jukurit-junioreiden kotipelit kiinnostavat Lehtolaa.

− Olisi kiva rakentaa sellainen polku, että kun joku näkee maalivahdin, niin ne voisi sanoa, että tuo on Jukureiden näköinen maalivahti. Siihen tulee menemään vuosia, mutta se on meillä tavoitteena.

Jukurit sytyttää vastustajansa

Alkava kausi tulee olemaan Jukureiden toistaiseksi viimeinen Mestiksessä. Vaikka nousu on varma, ei Jukurit aio sortua tyytyväisyyteen, vaan lähtee voittamaan jokaista ottelua.

− Aloitettiin kausi hyvin voittamalla kaksi liigajengiä, mutta nöyränä ollaan pysytty. Myös pari harjoituspelien tappiota on tehnyt meille hyvää. Mikään peli ei tule olemaan läpihuutojuttu.

− Tuntuu siltä, että ollaan menty harjoituksissa jopa kovempaa kuin peleissä, joten lupa on kyllä odottaa todella paljon.

Lehtola tietää, että jokaista vastustajajoukkuetta sytyttää pelaaminen Jukureita vastaan.

− Ollessani Jokipojissa maalivahtivalmentajana muistan sen, että Jukureita vastaan pelaaminen sytytti. Varmasti jokaisella Mestis-joukkueella on sellainen extralataus pelata meitä vastaan.

− Saattaa käydä jopa niin, että suurinosa joukkueista pelaa paremmin meitä vastaan, kuin pelaisi vaikka keskenään otteluita, arvelee Lehtola.

Jukurijoukkuetta povataan jälleen Mestiksen kärkeen. Joukkue on Lehtolan mukaan jälleen motivoitunut taistelemaan Mestiksen mestaruudesta.

− Kaikki pelaajat ovat tehneet kovasti töitä. Kyllä me ollaan valmiina keskiviikkona, kun SaPKo tulee vastaan kotihallissa, Lehtola päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle