FPS-luotsi Immonen: "Forssa kuuluu Mestikseen"

Suomi-sarja / Haastattelu
Santeri Immonen on onnistunut FPS:n peräsimessä.
Kuva © Milla Sundell - milla.sundell@jatkoaika.com
FPS lähti kauteen 2014-2015 uuden päävalmentajan komennuksessa. Ranskasta Suomeen palannut Santeri Immonen vastaanotti pestin Forssasta nopealla aikataululla, mutta on saanut aikaan pelkästään hyvää jälkeä: runkosarjan voitto plakkarissa on hyvä lähteä kohti pudotuspelejä.

Viikko sitten FPS sinetöi runkosarjan voiton Jokipoikia vastaan käydyssä kotiottelussa. Päävalmentaja Santeri Immonen istui ottelun jälkeen aloilleen ja kertoi Jatkoajalle mietteitään kuluneesta Suomi-sarja-kaudesta ja vuosistaan ulkomailla.

− Ensimmäiset viikot ja kuukaudet menivät lähes täysin pelaajiin tutustuessa. Olin ollut niin monta vuotta ulkomailla, ettei yhdenkään pelaajan nimi ollut tuttu. Siitä se alkoi sitten asettua ja kun kaikki pelaajat, jotka tänne halusimme, tulivat syyskuun alussa paikalle, alkoi olla jo sellainen kutina, että hyvin tämä menee, Immonen kertaa.

Pitkän pätkän ulkomailla viettäneelle Immoselle Suomi-sarja oli kokonaan uusi aluevaltaus. Oman joukkueen lisäksi piti tutustua myös vastustajiin. Immonen otettiin Forssassa vastaan kuitenkin hyvin ja Suomi-sarja alkoi pikkuhiljaa tulla tutummaksi.

− Onhan tämä tavallaan ollut kuin hyppy tuntemattomaan, mutta samalla myös mielenkiintoinen haaste. En tiennyt mitään vastustajista enkä oikein omastakaan joukkueestani. Kakkosvalmentaja Marko Vehmas, joka tiesi kaiken kaikista pelaajista, ja joukkueen koonnut Timo Willman olivat itselleni iso apu.

− Totta kai syksyn harjoituspelien myötä ja runkosarjan edetessä alkoi itsellenikin pikku hiljaa muodostua kuvaa pelaajista ja muista joukkueista. Olen tyytyväinen tähän tekemiseen. Runkosarjan voiton myötä olen todella ylpeä noista jätkistä, sillä kaikkihan tätä lähtivät hakemaan. Retkemme on silti edelleen kesken, Immonen tuumii.

Suomi-sarjan tasaisuus ja pelaajien kova taso tulivat Immoselle positiivisena yllätyksenä.

− Suomi-sarjassa suurin yllätys itselleni oli se, miten hyviä pelaajia täältä löytyy. Sarja on tasainen, sillä oikeastaan kaikki joukkueet ovat vuoron perään voittaneet toisensa. Se kertoo paljon tästä sarjasta.

Immonen itse on toiminut suomikiekon parissa viimeksi liki 15 vuotta sitten pelatessaan Porin Ässissä. Tässä ajassa kotimaisessa kiekossa on tapahtunut yhtä sun toista niin pelillisesti kuin järjestelmässäkin.

− Koko ajanhan maailma muuttuu ja kiekkokin on mennyt eteenpäin siitä 2000-luvun taitteesta. Sen näkee ihan katsomalla Youtube-pätkiä viidentoista vuoden takaa: enemmän on menty kollektiiviseen peliin ja viisikkopelaaminen on joka joukkueella keskiössä eikä niinkään yksilöidä ketään, Immonen analysoi suomalaisen jääkiekon kehitystä.

Nykyinen sarjasysteemi ja pelillisten arvojen polkeminen saa Immoselta nipun risuja. Forssalaiskoutsi ymmärtää kyllä taloudellisenkin puolen, mutta uskoo, että luonnollisen kilpailun painottaminen olisi kaikkien osapuolten kannalta kannattavaa.

− Ilman muuta sarjat pitäisi avata ja kilpailun tulisi olla luonnollista. Siinä samallahan sarjasta putoaminenkaan ei olisi seuralle mikään maailmanloppu, sillä esimerkiksi Ruotsin mallin mukaisella karsintasarjalla takaisinnousu olisi mahdollista. Siellähän joukkueet vaihtuvat joka kausi, Immonen toteaa.

− Mahdollisen putoamisen myötä seurat voisivat tervehdyttää peliään ja samalla sitä talouttaan ja palata sitten kovemmalla vauhdilla takaisin mihin sarjaan ikinä sitten nousevatkaan. Ymmärrän kyllä myös sen talouspuolen, jota seurat haluavat turvata. Ei jouduta ottamaan turhan suuria riskejä vain säilyäkseen sarjassa. Sitähän monet varmaan pelkää ja uskon, että se on se syy, miksi Liiga on lukossa ainakin toistaseksi.

Ranskasta Forssaan lyhyellä varoitusajalla

Ennen Forssaan tuloaan Immonen vietti Ranskassa peräti 10 vuotta. Ennen tätä hän kiekkoili neljä kautta Ruotsissa ja kauden Briteissä. Mikä ajoi Santeri Immosen lopulta patonkien ja punaviinin luvatusta maasta takaisin Suomeen ja Forssaan?

− Neljäntoista maailmalla vietetyn vuoden jälkeen tuli sellainen olo, että olisi mukava palata Suomeen. Aloin katsella Suomi-sarja-seuroja ja kun nimi ei täällä todellakaan ole tuttu, niin jouduin itseäni vähän tyrkyttämäänkin. Willman oli täällä managerina ja pelasimme samaan aikaan Porissa. Sattumalta hänen kanssaan keskustelin viime kauden finaalien alla, Immonen kertaa Suomeen paluuseen johtaneita tapahtumia.

− Oletin, että valmennustiimi säilyisi samana, mutta sainkin kuulla, että Kalle Honkonen olikin lähtemässä. Willman sitten vihjasi, että olisi päävalmentaja haussa. Kaikki tapahtui nopeasti, kesäkuussa otettiin yhteyttä ja siitä sitten töihin. Toisaalta ajatuksena oli myös se, että kävisin Suomessa myös tarvittavat valmentajan koulutukset.

Kymmenessä vuodessa Immonen ehti nähdä ranskalaisen jääkiekon niin pelaajan kuin valmentajankin näkökulmasta. Ranska on saattanut olla melko vieras kiekkomaa monille, mutta täksi kaudeksi maahan lähti kiekkoilemaan muun muassa muutamia Mestis-pelaajia, minkä myötä maa sai varmasti enemmän näkyvyyttä myös Suomessa.

Myös Immoseen Ranska jätti positiivisen kuvan ja valmentaja seuraakin edelleen melko tiiviisti maan kiekkoelämää.

− Ranska on varmasti yksi nousevimpia ja eniten kehittyneitä jääkiekkomaita. He saavat kelpo tuloksia MM-kisoissa ja hyviä pelaajia virtaa koko ajan ulkomaille. Samoin myös nuoria hyviä pelaajia muualta siirtyy pelaamaan Ranskaan.

Kehittymiselle on edelleen varaa, mutta etenkin ulkomaalaispelaajat takaavat sarjan kovan tason.

− Kovan sarjasta toisaalta tekee se, että siellä on joka joukkueessa ainakin 10 ulkomaalaista, joten touhu ei ole ihan täysin vain ranskalaisten varassa, eikä se varmaan ihan niin kantaisikaan. Siellä on aina kaksi kenttää ulkomaalaisia. On turha kuvitella, että lähtisi vain leikittelemään niihin sarjoihin.

− Mielenkiintoinen sarja se on, mutta onhan heillä vielä siellä töitä tehtävänä lajin kehittämisen suhteen. Vuoden 2017 MM-kisat Pariisissa varmasti nostavat buumia.

Forssa kuuluu Mestis-kartalle

Santeri Immonen on itse toiminut päävalmentajana aikaisemmin kauden verran ja sen lisäksi hän on toiminut pelaajavalmentajana ja apuvalmentajana. Oma tyyli alkaa pikku hiljaa muotoutua, mikä heijastuu FPS:n loistavaan runkosarjaan.

− Valmennushommat ovat aikalailla maailmanlaajuisesti samanlaisia. Itse kyselen paljon eri valmentajilta heidän tyyleistään ja sitä kautta joskus sovellan niitä omaani. Olen nyt valmentanut kuusi vuotta ja kyllä siinä ajassa se oma tyyli on alkanut vakiintua.

− Valmentaminen on kuitenkin ehdottomasti tiimityötä. Itselläni on loistava tiimi täällä Forssassa apuvalmentajista aina joukkueenjohtajaan asti. Yhdessä tätä tehdään ja tämä on jokapäiväistä tiimityötä ja kommunikointia, Immonen muistuttaa.

FPS oli jo viime kaudella potentiaalinen Mestis-nousija sen vääntäessä jännittävää finaalisarjaa KeuPa HT:n kanssa. Immonen saikin tulla melko mielenkiintoiseen organisaatioon, sillä Forssassa on odotettu Mestis-nousua ja jonkin aikaa.

− Viime kauden menestys toi itselleni sellaisen olon, että mahdollisesti saatetaan aika paljon verrata tämän kauden tekemistä viime kauteen, mutta loppujen lopuksi ne ovat vain sivuseikkoja. Itse olen pyrkinyt tekemään omat hommani ihan omalla tyylilläni ja onhan se tuonut tulostakin, Immonen kertoo.

Immosella on selkeä mielipide Forssasta Mestis-paikkakuntana: kantahämäläinen kaupunki kuuluu Mestis-kartalle.

− Forssa olisi huippu Mestis-paikkakunta. Hallilla on hyvä meininki ja olihan Forssa omina 1. divisioona-aikoinanikin aivan legendaarinen paikka. Tämä paikkakunta kuuluu Mestikseen.

Valmentaja Immonen ja koko forssalaispoppoo valmistautuu kuitenkin kevään koviin peleihin ennen mahdollista Mestis-humua.

− Vielä ei kuitenkaan ole tämän joukkueen aika miettiä Mestistä. Tässä on vielä tämän kevään pudotuspelitkin edessä ennen kuin Mestis on mitenkään realistinen. Meidän isommat herrat saavat hoitaa näitä nousuhommia ja me pyrimme pelaamalla saamaan tämän joukkueen Mestikseen, Immonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle