Fjodorov luottavaisin mielin uuteen kauteen

KHL / Haastattelu
Sergei Fjodorov vieraili joukkueensa mukana Rovaniemellä.
Kuva © Getty Images
Viime kaudella pudotuspelinsä katkeraan tappioon SKA:lle päättänyt TsSKA Moskova valmistautui alkavaan KHL-kauteen kahden viikon ajan Rovaniemellä. Joukkueen GM Sergei Fjodorov oli tyytyväinen harjoitteluleirin tuloksiin ja uskoo joukkueen menevän tänä vuonna päätyyn asti.

TsSKA aloitti joukkueharjoittelun jo hyvissä ajoin, kun pelaajisto kokoontui heinäkuun alussa kevyelle testi- ja harjoittelujaksolle Moskovaan. Matka kohti Gagarin Cupia jatkui Rovaniemen Ounasvaaralle, missä joukkue harjoitteli intensiivisesti sekä jäällä että sen ulkopuolella kahdessa ryhmässä lähes 40 pelaajan voimin.

− Aloitimme harjoittelun Moskovassa kevyesti testaamalla pelaajia ja analysoimalla heidän fyysistä kuntoaan. Halusimme varmistaa, että kaikki ovat valmiina rankkaan leiriin Rovaniemellä, joten pyrimme saamaan reilun viikon aikana pelaajat kunnon puolesta samalle lähtöviivalle, kertoi seuran GM Sergei Fjodorov.

Viime kesänä TsSKA pelasi harjoitusotteluita ruotsalaista Asplöveniä sekä Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan. Tällä kertaa rovaniemeläiset jääkiekon ystävät eivät päässeet seuraamaan Aleksandr Radulovia ja kumppaneita tositoimissa Lappi Areenalla.

− Pelasimme viime vuonna pari peliä, koska uudet valmentajamme halusivat nähdä malttamattomasti minkälaisia pelaajia joukkueessa on. Nyt harjoitusvastustajille ei ollut tarvetta, kun tunnemme pelaajat paremmin.

− Menemme vielä leirille Sveitsiin, missä käymme taktista puolta enemmän läpi ja pelaamme muutaman ottelunkin.

Joukkueen rungon pysyttyä samana Fjodorov piti visiittiä viimevuotistakin onnistuneempana, ja olosuhteetkin saivat kiitosta Red Wings -legendalta.

− Jääkiekkojoukkuelle paikka on todella hyvä, sillä pelaajat voivat keskittyä harjoitteluun ilman pitkiä välimatkoja areenalta toiselle. Varsinkin valmentajamme pitävät siitä, että kaikki harjoittelumahdollisuudet ovat tiiviissä paketissa lähellä toisiaan.

Mestaruus tavoitteena

Moskovalaisten kokoonpano on kokenut pieniä muutoksia kesän aikana. Erityisesti Fjodorov on innostunut paluumuuttajista, viitaten TsSKA:n omiin kasvatteihin Dimitri Kugrysheviin ja Igor Ozhiganoviin. Miehet pelasivat kaksi edellistä kautta KHL:ää Sibir Novosibirskissä.

− Päästimme heidät aikanaan TsSKA:sta pois, koska muissa joukkueissa heille oli tarjolla suuremmat roolit ja parempi mahdollisuus kehittyä pelaajina. Teimme töitä saadaksemme pelaajat nyt takaisin, joten olemme tietenkin innoissamme heidän liityttyä joukkueeseen.

− Yritämme vielä löytää pari kokenutta pelaajaa kahteen ensimmäiseen ketjuumme, mutta tilanne on vielä avoin. Sveitsin välietapin jälkeen tiedämme ovatko uudet hankinnat täyttäneet paikkansa ja millaiseksi joukkue tulee muodostumaan.

Keväällä TsSKA suli konferenssifinaalissa Pietarin SKA:ta vastaan johdettuaan sarjaa jo otteluvoitoin 3-0. Syyt tappioon on analysoitu, pettymys siirretty sivuun ja vastoinkäymisistä oppineena joukkue lähtee uuteen yritykseen.

− Tippuminen SKA:lle ei tappanut meitä, vaan se teki meidät vain vahvemmiksi. Uskon että pystymme voittamaan mestaruuden tällä kaudella, mutta tie pudotuspeleissä tulee olemaan pitkä. Kovalla työllä ja omistautumisella olemme toivon mukaan valmiita kun runkosarja päättyy ja pystymme kääntämään viime kauden kokemukset menestykseksi.

TsSKA:n seurana läntisessä konferenssissa on myös Helsingin Jokerit. Vakuuttavasti debyyttikaudellaan pudotuspeleihin yltänyt helsinkiläisseura saa vilpittömät kehut Fjodorovilta.

− Jokereilla on erittäin ammattimainen organisaatio ja he ovat kesän aikana vahvistuneet entisestään uusilla pelaajilla. He pelaavat fiksusti ja luulen, että Jokerit tulee haastamaan muut seurat mestaruustaistelussa.

− Emme päässeet viime pudotuspeleissäkään helpolla Jokereita vastaan, niin on hienoa nähdä millaisia otteluista tulee uusilla kokoonpanoilla. Odotan tiukkaa vääntöä ja kovaa kilpailua, kun kohtaamme toisemme neljä kertaa runkosarjassa.

Fjodorov haluaa Radulovin jatkavan TsSKA:ssa.
Fjodorov haluaa Radulovin jatkavan TsSKA:ssa.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi

Pelaajakato NHL:ään

Kesän aikana keskustelua on herättänyt useiden venäläiskiekkoilijoiden siirtyminen Pohjois-Amerikkaan. Esimerkiksi KHL:n tähtiin kuuluneet Artemi Panarin, Jevgeni Medvedev, Sergei Plotnikov sekä Viktor Tihonov ovat tehneet sopimukset NHL-seurojen kanssa koskien ensi kautta. Fjodorov ei ole tilanteesta huolissaan.

− Nyt ei puhuta kuitenkaan viidestätoista, vaan noin viidestä meriittinsä ansainneesta pelaajasta. Seurat olisivat varmasti halunneet heidän jäävän Venäjälle, mutta he tunsivat olevansa valmiita maailman parhaaseen liigaan. On jännittävää nähdä miten pelaajat pärjäävät siellä.

− Venäläiselle jääkiekolle tämä on hyvä asia, sillä se auttaa muita pelaajia kehittymään. Muut saavat mahdollisuuden nousta esiin ja todistaa kykynsä avautuneilla paikoilla.

Myös TsSKA:n pistenikkaria Aleksandr Radulovia on viety mediassa kovaa vauhtia takaisin NHL:ään. Venäläistaituri pelasi juniorivuosinaan Patrick Royn alaisuudessa Quebec Rempartsissa, ja nyt Radulovia onkin huhuttu Royn valmentamaan Colorado Avalancheen.

− Radulovin agentti mainitsi ohimennen, että Alex haluaisi pelata NHL:ssä ja media paisutti jutun valtaviin mittasuhteisiin. Niin ei ole kuitenkaan käymässä tällä hetkellä, vaan teemme kovasti töitä saadaksemme pidettyä hänet uransa loppuun asti seurassamme, Fjodorov toteaa luottavaisena ja poistuu seuraamaan TsSKA:n harjoituksia kaukalon puolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle