Esa Pirnes: ”Tällainen puristus sarjan loppuun yhdistää joukkuetta”

LIIGA / Haastattelu
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Oulun Kärpät taisteli itsensä voittoon äärimmäisen jännittävässä välieräsarjan seitsemännessä ottelussa ansaiten pääsyn finaalisarjaan. Kuten useimmissa suurissa pudotuspeliväännöissä, joku yksittäinen pelaaja nousee ottelun sankariksi. Tällä kertaa valokeilaan luisteli kokenut keskushyökkääjä Esa Pirnes, joka iski ottelussa kaksi maalia.

Pudotuspelit ja niiden voittaminen ovat Esa Pirnekselle tuttuja asioita. 38-vuotias veteraanisentteri on voittanut kultaa kotikaupunkinsa Kärppien sekä tulevan finaalivastustajan Tapparan paidassa.

Vakuuttavan uran tehnyt pelimies Pirnes osaa arvostaa pudotuspelikevään hienoja tarinoita. Kärppähyökkääjä kehuu vuolaasti pitkäksi venyneen välieräsarjan tasoa.

− Loistava fiilis tässä on. Tämä oli huikea sarja. Pelasimme hienosti kokonaisuutena tässä seiskapelissä. Tämän sarjan ratkaiseva asia oli varmasti kotietu. Kummatkin olivat hyviä kotonaan, eikä kumpikaan onnistunut voittamaan vieraissa.

Finaalisarjassa Ouluun saapuu jälleen tuttu vastustaja Tampereelta. Vaikka edellisen vuoden mestaruuskevään vastustajan kohtaaminen uudelleen olisi mille tahansa joukkueelle suuri asia, Pirnekseen mukaan vastustajalla ei ole niin väliä. Finaaleissa pelaaminen on pitkän uran tehneelle hyökkääjällä tärkeintä.

− Tärkeintähän tässä on se, että pääsimme välieristä eteenpäin. Olisi sieltä tullut Lukko tai Tappara, niin olen kummassakin pelannut aiemmin. Molemmat ovat minulle tuttuja seuroja. Kyllähän se siitä huolimatta tietenkin sytyttää, kun Tappara on taas vastassa.

Kotietu nousi välieräsarjassa JYPiä vastaan harvinaisen merkittävään osaan. Kummatkin joukkueet voittivat ainoastaan kotonaan, ja Kärpät onnistui kamppailemaan ratkaisevan neljännen voiton maanantaina kotihallissaan Raksilassa.

Oululaisjoukkue tuntuu olevan pudotuspeleissä parhaimmillaan kotijäällään, ja se saakin nauttia kotiedusta myös finaaleissa. Pirnes uskoo kotiedun olevan merkittävä tekijä tulevassa sarjassa Tapparaa vastaan.

− Totta kai kotietu on tärkeä asia tässä vaiheessa kautta. Jos vastustaja haluaa mennä päätyyn asti, heidän täytyy kyetä voittamaan täällä [Raksilassa]. Kyllä siinä kummatkin saavat täyden työn tehdä, että saa hankittua neljä voittoa.

Jos vastustaja haluaa mennä päätyyn asti, heidän täytyy kyetä voittamaan täällä [Raksilassa]. Kyllä siinä kummatkin saavat täyden työn tehdä, että saa hankittua neljä voittoa.

Kärpät pääsee lähtemään kauden loppuhuipennukseen hyvistä lähtökohdista. Puolustavan mestarin pelin taso on kehittynyt tasaisesti pudotuspelien ajan, vaikka ajoittain joukkue onkin kärsinyt erityisesti puolustuspelaamisen ongelmista. Pirneksen mukaan haasteet ovat kuitenkin tuoneet joukkuetta entistä tiiviimmin yhteen.

− Hyvä tunne meillä on omasta pelistämme. Uskomme meidän systeemiimme ja omaan tekemiseemme. Totta kai porukka myös tiivistyy paljon tällaisen sarjan aikana. Tällainen puristus sarjan loppuun yhdistää todellakin joukkuetta. Se on aina hyvä, että vastustaja laittaa tiukoille, niin joutuu kehittämään ja miettimään omaa peliä jatkuvasti. Jos menee vain voitosta voittoon ilman isoja kynnyksiä, niin tiukassa paikassa vastoinkäymisiä ei välttämättä onnistu niin hyvin enää kääntämään.

Liiga-urallaan 72 pudotuspeliä tahkonnut Pirnes tietää, että finaalisarjaan Kärppien on parannettava vielä peliään. Joukkueen peliesitykset eivät ole vielä täydellisellä tasolla. Ansioituneen kärppäsentterin mukaan töitä riittää etenkin oman pään pelaamisen kanssa.

− Onhan siinä pelissä kaikenlaista kehitettävää. Maalineduspelaaminen ja puolustuspelaaminen täytyy saada paremmalle tasolle. Meille tuli liian paljon maaleja ihan suoraan maalin edestä tässä sarjassa. Se täytyy nyt laittaa kuntoon.

Pirnes muistuttaa, että kumpikaan joukkue ei ole päässyt tähän pisteeseen helpolla. Kummankaan finaaliparin osapuolen kausi ei ole sujunut aivan ruusuisesti. Pirnes antaa tunnustusta omiensa lisäksi myös Tapparalle, joka nousi keskelle kautta sattuneesta suvantovaiheesta taistelemaan itsensä aina finaaleihin saakka.

− Tappara pelasi myös seitsemän peliä, ja tuli todella tiukasta paikasta voittoon. Kyllä tässä varmasti hyvillä fiiliksillä molemmat lähtevät finaalisarjaan. Meillä oli alkukausi todella vaikea, ja Tapparalla tuli kesken kauden vähän sama homma. Ei olla menty vain voitosta voittoon, vaan siellä on ollut kaikenlaista haastetta. Tapparaa koeteltiin kesken kauden, mutta joukkue nousi sieltä tänne asti. Kyllähän tässä sellaiset tuhkimotarinat kummallakin on.

» Lähetä palautetta toimitukselle