Epäonnen soturi Kumeliauskas on vihdoin selättänyt pitkäaikaisen vammansa: ”Se on nyt menneisyyttä”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kumeliauskas pelaa tällä hetkellä Liettuan maajoukkueen mukana.
Kuva © Mika Pukkinen
TPS:ssä neljä kautta viettänyt liettualaishyökkääjä Tadas Kumeliauskas pelaa nyt Liettuan mukana IB-divisioonan MM-kisoissa. Liiga-aikoina kaikki mahdollinen oli Kumeliauskasia vastaan.

Liettualaishyökkääjä Tadas Kumeliauskas saapui Turkuun TPS:n organisaatioon keväällä 2013 try-out-sopimuksella. Aiemmin hän oli pelannut Arystan Temirtaun riveissä Kazakstanissa. Kumeliauskasin koeaika TPS:ssä johti lopulta 1+1-vuotiseen sopimukseen.

Ensimmäisen kerran epäonni iski liettualaishyökkääjään jo ennen ensimmäisen Liiga-kauden alkua. European Trophyn pelissä mies sai käteensä viillon vastustajan luistimesta, jonka vuoksi joutui sivuun. Tästä hän kuitenkin toipui nopeasti.

Liettualainen sai jatkaa pelejään jälleen hetken aikaa, kunnes sai taklaustilanteessa aivotärähdyksen. Aivotärähdystä ei edes heti huomattu, vaan vasta tilannetta seuranneena päivänä päänsärky antoi viitteitä siitä, että kaikki ei ole kohdillaan. Vasta yli viikko loukkaantumisen jälkeen Kumeliauskasilla todettiin aivotärähdys.

"Aika näyttää, jatkanko ammattikiekkoilijana vielä tulevaisuudessa"

TPS kuitenkin päätti käyttää liettualaisen option myös toisesta Liiga-kaudesta jo hyvissä ajoin, ja lopulta Kumeliauskas ja TPS solmivat lokakuussa 2015 myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Jatkosopimus kestäisi siis kevääseen 2017.

Liettualainen pääsi jäille vasta heinäkuussa, mutta aloitti Liiga-kauden mainiosti. Kausi jäi kuitenkin jälleen vajaaksi, sillä joulukuussa Kumeliauskas sai jälleen aivotärähdyksen. Kausi oli sitä myöden paketissa.

Kolmannella Liiga-kaudellaan liettualainen kärsi ensin yläraajavammasta, mutta lievemmästä, jonka jälkeen hän palasi vielä jäille. Tämän jälkeen hän sai alaraajavamman, joka oli paljon luultua vakavampi. Hän joutui helmikuussa 2016 leikkaukseen, eikä toipunut pelikuntoon koko seuraavalla kaudellakaan, kaudella 2016-17. Näin ollen hän joutui tahtomattaan olemaan yli puolitoista vuotta pois kiekkokaukaloista.

TPS-aikoinaan Kumeliauskas kärsi useista loukkaantumisista.
Kuva © Timo Savela

TPS-sopimuksen loputtua Kumeliauskas jatkoi vielä kuntoutumistaan. Heinäkuussa 2017 hän kävi kokeilemassa pelikuntoaan tšekkiläisen HC Pardubicen leirillä. Vaikka leiri menikin sinänsä hyvin, vanha vamma palasi vaivaamaan, eikä hän voinut jatkaa tšekkiläisjoukkueen mukana.

Kumeliauskas palasi kotimaahansa Liettuaan toipumaan vammasta tšekkiläisleirin jälkeen. Liettulaisen piti odottaa aina marraskuuhun saakka, ennen kuin pääsi jälleen takaisin jäille. Hän liittyi saksan DEL2-liigassa pelaavan Dresdner Eislöwenin riveihin, ja pelasi loppukauden saksalaisjoukkueen kokoonpanossa. 31 ottelua toivat tilille 23 tehopistettä.

Entinen TPS-hyökkääjä pelasi siis viimeisen Liiga-ottelunsa 12.2.2016 vierasreissulla Kouvolassa. Tämän jälkeen miehen seuraava sarjapeli oli edessä vasta 24.11.2017 Dresdner Eislöwenin vierasottelussa Bad Nauheimia vastaan.

"Loukkaantumiset tietenkin pilasivat suurilta osin koko aikani Suomessa"

Laadultaan pahemmat selkävaivat alkavat nyt viimein olla paketissa, vaikka leikkauksia jouduttiin suorittamaan miehen mukaan useita. Nyt mies on taas pelikuntoinen ja pelaa Liettuan mukana IB-divisioonan MM-kisoissa.

- On ollut selkäleikkauksia. Aika näyttää, jatkanko ammattikiekkoilijana vielä tulevaisuudessa. Tällä hetkellä keskityn vain tähän turnaukseen, Kumeliauskas kertoo.

Tavoitteena MM-kulta

Vaikka Liiga-ajat koettelivat monella tapaa liettualaishyökkääjään, pyrkii hän muistamaan niitäkin aikoja hyvällä.

- Se oli hienoa aikaa silloin, kun sain pelata terveenä. Liiga oli hyvä sarja pelata. Loukkaantumiset tietenkin pilasivat suurilta osin koko aikani Suomessa. Se on toki jo menneisyyttä ja olen mennyt siitä eteenpäin.

Turnaus on alkanut Kumeliauskasilla varsin mallikkaasti. Kolmen pelatun ottelun jälkeen liettualainen on pistepörssin sijalla kolme. Hän on viimeistellyt turnauksessa yhden osuman ja tarjoillut neljä.

Kumeliauskas on päässyt juhlimaan maaleja Liettuan paidassa.
Kuva © Mika Pukkinen

Hyökkääjä on voittanut kotimaansa paidassa useita alle 18- ja 20-vuotiaiden divisioonien MM-mitaleja, mutta miesten tasolla mitalit ovat jääneet vielä toistaiseksi saamatta. Kun Liettua on nyt voittanut kolme ensimmäistä peliään turnauksessa, voi mitalisijan sanoa olevan jo lähes kiveen hakattu.

Tavoitteena on kuitenkin napata kaikkein kirkkain.

- Tavoitteemme on voittaa kultaa ja mestaruus täällä kotona. Meillä on paras joukkue, mutta etenemme askel askeleelta. Seuraava pelimme on Ukrainaa vastaan, ja se on seuraava askeleemme. Sen edelle ei vielä mennä.

Liettualaisten viimeisin voitto keskiviikkoiltana oli varsin maistuva. Kisaisännät olivat täysin ylivoimaisia Japania vastaan, jota liettualaiset eivät olleet vielä aiemmin historiansa aikana onnistuneet maaottelussa kaatamaan. Liettua tarjosi kotiyleisölleen väkevän alun, ja viimeisteli kaksi osumaa ensimmäiseen kolmeen minuuttiin. Loppulukemat kirjattiin 6-1 kisaisäntien hyväksi.

- Valmistauduimme haastavaan peliin. Odotimme kovaa taistelua, mutta olimme hyvin valmiina ja pelasimme erittäin kovaa ja hyvin läpi ottelun. Ehkä lopussa viimeiset pari minuuttia menivät huonosti, mutta kokonaisuutena peli oli hyvä koko joukkueen taistelu, Kumeliauskas kiittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle