Ensimmäistä kertaa kehä kolmosen ulkopuolella

Muut Sarjat / Haastattelu
Noora Räty edustaa nykyään Nokian Pyryä.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Noora Räty pakkasi vuoden vaihteessa laukkunsa ja siirtyi KJT:sta Nokian Pyryyn. Räty on aloittanut urakkansa uudessa joukkueessa toistaiseksi ilman tappioita. Myös maajoukkueessa homma sujuu kuin rasvattu.

Maalivahti Noora Räty vaihtoi joulun tienoilla maisemaa, kun hän solmi loppukauden kattavan sopimuksen Suomi-sarjassa pelaavan Nokian Pyryn kanssa. KJT:sta Pyryyn siirtynyt Räty on nyt ehtinyt viettää jo hyvän tovin uudessa seurassaan. Olosuhteet saavat häneltä reilusti kiitosta.

− Nokialla on hyvä joukkue, valmennus, olosuhteet ja taustat, jotka tarjoavat pelaajalle hyvät mahdollisuudet kehittyä ja samalla myös toivottavasti menestyä. Olo on hieman sellainen kuin olisin ajanut syksyn sinistä ladaa ja nyt ajelen punaisella bemarilla, Räty analysoi kielikuvien säestyksellä.

− Olen sopeutunut uuteen ympäristööni hyvin. Huomasin nopeasti, että joukkueella ja organisaatiolla on tavoitteena menestyä ja kehittää toimintaa eteenpäin aina junioreista asti. On aina mukava olla osa sellaista organisaatiota, jossa ihmiset välittävät.

"Olo on hieman sellainen kuin olisin ajanut syksyn sinistä ladaa ja nyt ajelen punaisella bemarilla"

27-vuotias Räty on nähnyt uransa aikana paljon maailmaa. Hän pelasi neljän kauden ajan yliopistosarjaa Minnesotassa ja on hän piipahtanut myös visiitin Venäjälle. Suomen rajojen sisällä hän on kuitenkin nyt kokenut jotain uutta, sillä Espoossa syntynyt Räty on aiemmin pelannut vain Etelä-Suomen seuroissa.

− Olen asunut ympäri maailmaa jääkiekon perässä, mutta Suomessa en ollut vielä asunut kehä kolmosen ulkopuolella. Pitihän sekin vielä kokea, niin kaverit eivät pääse enää piikittelemään kuinka "stadilainen" olen.

− Tampereen seutu on mukavaa aluetta ja sieltä löytyy tekemistä jääkiekon ulkopuolellakin. Ajelen kuitenkin aika paljon Töölön ja Nokian väliä, sillä minulla on Helsingissä asunto, Viljakkalan kylään Ylöjärvelle muuttanut Räty toteaa.

Räty ehti pelata Suomi-sarjan runkosarjan aikana neljä ottelua voittaen ne kaikki. Vaikka voittoja on tullutkin, niin alun hän myöntää olleen kankea, luonnollisista syistä.

− Neljä ottelua ja neljä voittoa tilille, joten ihan hyvin ovat lähteneet pelini käyntiin. Kolmansissa erissä on mennyt vähän sellaisia turhia "tilastoja pilaavia maaleja", kun peli on ollut jo selvä. Ensimmäinen pelini oli vielä vähän hakemista, kun minulla oli melkein kaksi kuukautta taukoa miesten peleistä sen jälkeen, kun lähdin pois Tuusulasta marraskuun lopussa.

− Pelasin ja treenasin joulukuussa vain naisten kanssa, joten alku oli luonnollisesti hakemista ja sopeutumista taas uudelleen miesten pelien vauhtiin, Räty lisää.

Räty kilpailee Pyryssä peliajasta yhdessä 21-vuotiaan Kalle Hokkasen ja 34-vuotiaan Juha Taposen kanssa. Kolmikon ikäerot ovat hyvinkin vaihtelevat, mutta kombinaatio toimii. Valmennus tuo myös oman positiivisen lisänsä tekemiseen.

− Kiitokset heille, että ottivat minut hyvin mukaan porukkaan. Kilpailemme peliajasta, mutta samalla tuemme aina vuorollaan pelaavaa maalivahtia. Kiekko-Vantaalla ja KJT:lla ei ollut maalivahtivalmentajaa, joten on mukavaa, kun nyt on vihdoinkin joku, joka näkee sitä päivittäistä tekemistä. Maalivahteja valmentava Janne Lakanen pystyy muistuttamaan pienistä asioista sekä kehittämään peliäni parempaan suuntaan miesten kanssa.

Räty on pelannut tällä kaudella vakuuttavasti Naisleijonissa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Miesten seurajoukkueiden lisäksi Räty on ollut tällä kaudella taas aktiivisesti naisten maajoukkueen mukana. Viime kauden erimielisyydet ovat takanapäin ja niin Rädyllä kuin Naisleijonillakin on erittäin hyvä vaihe meneillään.

"Tavoitteena ovat tuplajuhlat tälle keväälle"

− Maajoukkueleiri oli toissa viikolla ja voitimme kaikki neljä otteluamme. Minulla on nyt parempi fiilis olla mukana kuin ehkä koskaan aiemmin. Meillä on erittäin hyvä pöhinä päällä tällä hetkellä, eikä ole sattumaa, että olemme voittaneet jo 13 peliä putkeen. Joukkueessa on hyvä kilpailu pelipaikoista ja olemme taktisesti parempia kuin aiempina vuosina, Räty veistelee.

− Tiedostamme kuitenkin, ettei tämä taso vielä riitä, jos haluamme saavuttaa jotain suurta. Jokaisen pelaajan on otettava vielä askel tai muutama eteenpäin, jos ja kun haluamme voittaa mitalin MM-kisoissa huhtikuussa. Henkilökohtaiset "ongelmani" maajoukkueessa ovat historiaa. Olen pelannut tällä kaudella maajoukkueessa 14 ottelussa 20:stä mahdollisesta, niin eiköhän se kerro, että olen henkilökohtaisesti vuoden 2018 olympiaprojektissa täysillä mukana ja keskinäinen luottamus valmennuksen kanssa löytyy jälleen.

Räty on asettanut tuleville kuukausille kovat tavoitteet, jotka toteutuessaan mahdollistaisivat juhlahetken jos toisenkin.

− Pyryn tavoite on edetä Mestis-karsintaan, joka alkaa samoihin aikoihin kun Naisleijonat suuntaa Yhdysvaltoihin MM-kisoihin. Kevään henkilökohtainen tavoitteeni on, että voisin ensin lukea netistä, että Pyry nousi Mestikseen ja viikon päästä siitä juhlia maajoukkueen kanssa MM-mitalia. Tavoitteena ovat siis tuplajuhlat tälle keväälle!

» Lähetä palautetta toimitukselle