Ennätyspisteisiin noussut Nättinen: "En ole vielä huippupeliä pelannut"

LIIGA / Haastattelu
Nättisen on tehoillut Jukureissa ennätystahtiin.
Kuva © Timo Savela
Mikkelin Jukurit kärsi niukan 2-1-tappion voittomaalikisassa TPS:lle. Jukureiden ainokaisen ottelussa viimeistellyt Topi Nättinen pysytteli kuitenkin positiivisena tappionkin hetkellä.

Ottelun avausmaalin viimeistellyt Topi Nättinen oli tappiosta huolimatta tyytyväinen joukkueen suoritukseen ja tasonnostoon perjantaisesta Ilves-pelistä.

− Loppu viimein kuitenkin hyvä maku jäi. Meille tärkeintä on kuitenkin ehkä pisteet, vaikka tietysti tappio harmittaa. Pystyttiin kuitenkin taistelemaan voitosta sarjan kärkiporukkaa vastaan, niin se on mielestäni tärkein juttu, hyökkääjä pohti.

− Vaikea sanoa muiden puolesta, mutta ennen peliä ainakin tuntui, että kaikki oli vähän valmiimpia ja oltiin oikeasti asialla tänään. Ne ovat niitä klassisia yksilön valmistautumisasioita. Jos kentällisessä yksikin pelaaja jättää tekemättä, niin se heijastuu.

Illan vastustaja sai myös kehuja nuorelta keskushyökkääjältä.

− Sarjan kärkiporukoilla puolustaminen on yleensä aina se ykkösjuttu ja tietenkin siellä on paljon taitavia yksilöitä. Pelinopeudessa heti huomaa, että jos vähänkin rupeat hautomaan kiekkoa, niin sitten on kiire.

"Ei se ideaalitilanne ole"

Tiukassa taistossa nähtiin myös paljon erikoistilanteita, kun kaksiminuuttisia jaettiin kaikkiaan 10 kappaletta. Nättinen näki runsaassa erikoistilanteiden määrässä hyvää sekä huonoa.

− Varsinkin alivoima vaikuttaa, mutta tietysti ylivoimakin, kun siinä tulee puolelle pelaajista taukoa. Alivoimissa joutuu taistelemaan ja se on henkisesti raskasta, niin eihän se pidemmän päälle ole hyvä juttu, että jäähyjä tulee noin paljon.

¬ Kuitenkin sekin luo hyvää itseluottamusta, kun saa alivoiman tapettua. Se kuitenkin vaikuttaa vaihtorytmiin, niin ei se ideaalitilanne ole.

Jukurit onnistui pitämään turkulaisjoukkueen ylivoiman tiistain kamppailussa täysin tehottomana. Tässäkin asiassa joukkueen tasonnosto Ilves-peliin nähden näkyi Nättisen mukaan.

− Aika hyvin käydään läpi vastustajan erikoistilanteet aina. Tietenkin siinä oli myös se ilme, mikä meillä oli tänään muutenkin.

− Ilves-pelin jälkeen pidettiin palaveria ja keskusteltiin, millaista ilmettä halutaan kotikaukalossa tarjota, täällä kun ollaan vähän huonommin pelattu. Alivoimalla tietysti on myös helppo lyödä itsensä likoon ja kun vastustajalla on huippuyksilöitä, niin olet ehkä vähän varpaillaan kokoajan.

Nättinen jakoi kiitosta myös vahvan pelin pelanneelle maalivahti Sami Rajaniemelle, joka otti virkaveljensä Aleksandar Georgievin tapaan muutamia loistotorjuntoja.

− Ei pidemmän päälle tietysti pysty luottamaan pelkkään maalivahtiin, mutta mielestäni on tärkeää, että tällä tavalla yhdessä pelissä maalivahti pystyi sen yhden pisteen meille hoitamaan. Jatkoajallakin otti hienon torjunnan, Nättinen muistutti.

Kovat pelit maistuvat

Nättinen viimeisteli TPS:ää vastaan ylivoimalla kauden seitsemännen osumansa. Maali syntyi hyökkääjälle tyypillisesti - rannelaukauksella suorasta luistelusta.

− Osittain se tulee selkärangasta, mutta olen minä sen tiedostanut, että kun pääsee hyvällä vauhdilla tulemaan ja pakin jaloista laukoo, niin se on maalivahdille yllättävä, Nättinen kertoi.

Alkukaudesta ajoittain vilttiketjustakin itsensä löytänyt Nättinen on kauden edetessä parantanut otteitaan ja vastuu on kasvanut pelien edetessä. Tiistai-illan osuma nosti hyökkääjän pistesaldon 17 tehopisteeseen, mikä on hänen paras pistetilasto Liiga-uralta.

− En ole tällä kaudella vielä sitä huippupeliä pelannut. Tärkeintä itselle on ollut, että näkee pystyvänsä pelaamaan Liigassa joka ilta tasaisesti. Silloin kun peli on kunnossa, niin uskon että pisteitä tulee kokoajan, eikä pitkiä kuivia kausia synny.

Jukureiden pelit jatkuvat torstaina HIFK:n vieraana ja maanantaina joukkue isännöi Tapparaa. Suurseurojen kohtaaminen on ainakin nuoren jyväskyläläishyökkääjän mieleen.

− Nyt kun tässä on lomailtu, niin mukava kun tulee kovia pelejä. Itse ainakin tykkään kovista peleistä, eikä niihin tarvitse ylimääräistä latausta mistään hakea. Uskon, että me ollaan aika valmiita niihin ja ollaan aina onnistuttu kärkiporukoita vastaan.

Mikkeliläisryhmä on kuluvalla kaudella onnistunut nappaamaan juurikin ennakkoon kovemmilta joukkueilta päänahkoja, kun taas samoista sijoista kilvoittelevia vastaan on tullut tappioita. Nättisen mukaan peliin valmistautumisella on näissä iso merkitys.

− Alkukaudesta oli ehkä sellainen näyttämisen halu ja vastustaja ei tiennyt, mitä meistä odottaa. Ehkä meitä ei pidetä niin kovana vastustajana ja me taas tiedetään, että ei voi yhtään antaa periksi.

− Keskikastin porukoita vastaan taas on vähän ennakko-odotuksia, että voitetaanko vai hävitäänkö. Kärkiporukoita vastaan me lyödään kaikki peliin ja katsotaan mihin se riittää.

Jukurihyökkääjä ei ole suinkaan sukunsa ainut kiekkomies, vaan muun muassa hänen serkkunsa Julius pelaa parasta aikaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Keväällä 2014 kyseisen ikäryhmän maailmanmestaruutta voittamassa ollutta Nättistä heikko menestys harmittaa.

− Alkuun katselin pari peliä, mutta sitten en hirveästi ole seurannut, kun ei se oikein lähtenyt.

− Vähän jätkien puolesta harmittaa, kun ne ovat aika ainutlaatuisia paikkoja. Eihän Suomi oikeasti noin huono ole, mutta kun lyhyessä turnauksessa kaksi ekaa peliä häviät, niin siitä se paniikki tulee. Toivottavasti jätkät tänään kuitenkin klaaraa homman, Nättinen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle