Enlundilla edessään ensimmäiset miesten arvokisat: "Sinne lähdetään voittamaan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jonas Enlund on ollut vireessä seurajoukkueessaan Sibir Novosibirskissä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Jonas Enlund vakuutti Leijonien valmennusjohdon otteillaan KHL:ssä Sibir Novosibirskissä, ja nyt 30-vuotias hyökkääjä on matkalla ensimmäiseen miesten arvoturnaukseensa.

Jonas Enlund ei ollut syksyn EHT-turnauksissa eikä muutenkaan pyörinyt Leijonien olympiajoukkuespekulaatiossa. Vahvat näytöt Sibir Novosibirskissä nostivat hänet kuitenkin kisakoneeseen.

– Tavallaan valinta oli yllätys ja tavallaan ei. En ollut kummassakaan turnauksessa, mutta toisaalta seurajoukkueessa peli on kulkenut ihan hyvin, Enlund kertoo.

Kahden vuoden tauon jälkeen Enlund palasi Sibiriin, jossa hän pelasi viisi kautta vuosina 2010-2015. Osoitteet ovat vaihtuneet viime vuosina tiuhaan. Viime kaudella hän edusti Kunlun Red Staria ja Moskovan TsSKA:ta sekä sitä edellisellä kaudella Lokomotiv Jaroslavlia ja Pietarin SKA:ta.

Viime kaudella TsSKA:ssa hän pääsi kokemaan moskovalaisseuran laajan rosterin ja ketjurotaation.

– Hyvä kokemus oli. Siellä on iso, perinteikäs seura. Asiat hoidettiin hyvin ja oli hyvä pelata siellä. Voisi sanoa, että TsSKA:ssa on jopa kuusi ketjua pelaajia, jotka olisivat muissa seuroissa kärkiketjuissa, Enlund kertoo.

Kahdella edellisellä kaudella Enlundin tehot jäivät vähäisiksi, mihin vaikutti myös loukkaantumiset. Nyt hän on löytänyt tutun vireen Sibirissä, jossa hän takoi esimerkiksi kaudella 2014-15 peräti 45 tehopistettä.

Tällä kaudella hän on pelannut ilman vammoja, ja tehopisteitä on kertynyt 26.

– Tämä kausi on ollut ehjä. Ei ole ollut mitään vaivoja, ja olen saanut pelata terveenä. Helpompi pelata hyvin, kun ei ole vammoja.

Erityisesti viime aikoina Enlund on kunnostautunut tehopisteissä, sillä Sibirissa hän takoi ennen olympiataukoa 13 ottelussa 13 pistettä.

– Kausi on mennyt nousujohteisesti. Alkukausi ei ollut ihan niin raikasta, mutta viime aikoina on mennyt parempaan suuntaan, Enlund kertoo.

Leijonissa luvassa vastuuta alivoimalla

Olympiaturnaus on 30-vuotiaalle Enlundille vasta ensimmäinen miesten arvoturnaus. Nuorten maajoukkueissa hän oli aikoinaan MM-kisoissa. Enlund on pelannut aina silloin tällöin maajoukkueessa EHT-turnauksissa, mutta MM-kisamiehistöön hän ei ole koskaan murtautunut.

"Tämä on ainutkertainen tilaisuus. Totta kai olen todella innoissani tästä."

Nyt debyytti arvoturnauksissa tapahtuu vielä MM-kisoja arvostetummassa tapahtumassa, olympialaisissa.

- Tämä on ainutkertainen tilaisuus. Totta kai olen todella innoissani tästä. Sinne lähdetään voittamaan, Enlund sanoo.

Tavoite Leijonilla on selvä olympialaisiin: kultamitali. Turnaus on lyhyt, sillä alkulohkossa on vain kolme peliä ja sen jälkeen alkavat jo ratkaisupelit.

– Meidän pitää heti alusta saada pelin uomiinsa. Ei ole varaa hirveästi kehitellä peliä. Lähdetään jokaista peliä voittamaan, ja kulta on tavoite, Enlund sanoo.

Sibirissä Enlundilla on ollut iso rooli niin tasaviisikoin, alivoimalla kuin ylivoimalla. Leijonissa paikkaa kärkiketjuista ja ylivoimalta on vaikeampi saada.

– Alivoimaa tulen pelaamaan, ja siihen pyritään panostamaan, Enlund sanoo omasta roolistaan joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle