Miro Heiskanen on kantanut leijonapaitaa useasti jo Suomen nuorisomaajoukkueissa.

Emil Hansson www.Facebook.com/HanssonPhotography

Debyytti ja maali - Miro Heiskasen ilta kuin pikkupojan unelma

Ensimmäinen miesten maaottelu. Kotiyleisö. Vielä kun olisi ollut vastassa Venäjän sijasta Ruotsi, olisi Miro Heiskasen maajoukkuedebyytti ollut kuin suomalaisesta jääkiekkoaihesesta satukirjasta.

Hartwall Arenan digitaalit osoittivat aikaa 23:10, kun pelin painottomalta puolelta hyvin hyökkäystä tukemaan noussut Miro Heiskanen yllätti rannelaukauksellaan Venäjän maalivahti Igor Šestjorkin. 18-vuotiaan puolustajan maajoukkueuran avausmaali oli nähnyt päivänvalon.

Suomen EHT-turnauksen ottelu Venäjää vastaan oli Heiskaselle samalla ensimmäinen miesten maajoukkueessa. Ottelun jälkeen media-alueella nähtiinkin syystäkin iloinen mies.

- Onhan tämä vähän sitä mistä on aina haaveillut. Mahtavaa, että heti ensimmäiseen peliin sai ensimmäisen maalin. Ja pelihän oli muutenkin hyvä maalin lisäksi, vaikka parannettavaakin jäi paljon, Heiskanen iloitsi pelin jälkeen.

Heiskasen lausuntoon on helppo yhtyä. Heti avauserästä lähtien mies tuli peliin rohkeasti omilla vahvuuksillaan ja sai tuotua kiekkoa hyökkäysalueelle hyvän luistelunsa turvin. Miehen mukaan tämä on juuri se, mitä häneltä on myös tilattu.

- HIFK:n kopissa käskivät minun tulla tänne ihan omana itsenäni ja samaa halusivat nähdä myös valmentajat täällä maajoukkueessa. Ei siellä paljoa lähtiessä HIFK:sta vinkkejä saanut, mutta toisaalta eivät onneksi kertoneet mitään kauhutarinoitakaan, mies naurahti.

Mahtui Heiskasen avausotteluun luonnollisesti myös virheitä, kun oma pelaaja pääsi muutamaan otteeseen unohtumaan vapaaksi omalla alueella. Pelin edetessä koko Suomen joukkueen kiekollinen peli puuroutui pahasti, mikä näkyi myös Heiskasen otteissa. Parannettavaa jäi, myönsi mies itsekin.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki painotti ennen turnausta antamassaan haastattelussa, että Venäjän pelityyli on hyvin valmennusjohdon tiedossa. Heiskaselle itselleen venäläiset pelaajat olivat lähes täysin vieraita, joten valmennusjohdon neuvot ennen peliä tulivat tarpeeseen.

- Valmennusjohto kertoi ennen peliä, että Venäjä tykkää jättää yhden hyökkääjistään ylös odottamaan syöttöä ja puhuttiin, että siinä pitää pakkina olla tarkkana, Heiskanen kertoo ja jatkaa:

- Siihen päälle sitten valmennus halusi meidän puolustavan tiiviisti, mutta muutoin valmistauduimme minusta todella vahvasti nimenomaan oman tekemisemme ja vahvuuksiemme kautta.

Samalla Heiskaselle tuli tutuksi se taso, mitä vaaditaan, kun puhutaan aivan KHL:n parhaista pelaajista. Venäjän maajoukkue kostuu hyvin pitkälti Pietarin SKA:n ja Moskovan TsSKA:n pelaajista ja joukkueen taitomäärä on aivan käsittämätön.

- Huomattavasti kovempi vauhti näissä peleissä on kuin Liigassa. Ja vahvempia vastustajia vastassa, niin siitähän se ero syntyy, mies analysoi.

Vuodenvaihteessa nuorten maajoukkueen matkaan

Täytenä yllätyksenä valinta Suomen joukkueeseen ei Heiskaselle tullut. Tämä siitäkin huolimatta, että mies joutui alkukaudesta huilaamaan monta ottelua loukkaantumisen vuoksi.

- Kausi on oikeastaan alusta saakka mennyt todella hyvin. Siitä on sitten tullut ajatus, että voisi päästä miesten maajoukkueeseenkin kokeilemaan, Heiskanen kertoo.

Loukkaantumisen jälkeen Heiskanen on päässyt pelaamaan HIFK:n riveissä yhteensä kymmenen ottelua, joissa on syntynyt täsmälleen yhtä monta pistettä. Erityisen vakuuttavaa on nuoren puolustajan maalisarake, joka näyttää tässä kohtaa jo kuutta osumaa.

Vanhan sanonnan mukaan nälkä kasvaa syödessä. Tämä näyttäisi pitävän kutinsa myös Heiskasen kohdalla. Kauden alla ollut ajatus, että miesten maajoukkue voisi olla mahdollinen, on muuttunut nyt haaveiluksi olympiapaikasta.

- Oikeastaan vasta nyt sitä on alkanut miettiä, että paikka voisi aueta myös olympialaisiin. Pitkä kausi on edessä ja paljon pelejä, jotka pitää pelata hyvin, mutta kyllä se on siellä tällä hetkellä se tähtäin, mies toteaa.

Kaiken mediahuomion ja hypen keskellä on vaikea muistaa, että puhutaan todellakin vasta 18-vuotiaasta pelaajasta. Ikänsä puolesta Heiskanen on edustuskelpoinen nuorten alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa vielä ensi kaudellakin. Tällä kaudella tuo mahdollisuus aiotaan myös käyttää.

- Jatkosta ollaan päätetty jo sen verran, että menen nuorten maajoukkueen matkaan vuoden vaihteessa. Se tarkoittaa samalla, että Venäjän EHT:lle en pääse, kun tulisi liikaa pelejä ja matkustamista, mies kertoo.

Olympialaisia ja nuorten MM-kisoja ennen on kuitenkin pelattavana vielä kaksi peliä tämänkertaista Suomen EHT-turnaustakin. Välipäivän jälkeen Suomi kohtaa Ruotsin lauantaina. Pelistä Heiskasella on selkeä käsitys, mitä voisi olla luvassa.

- Noh, kova matsihan siitäkin tulee kuten aina. Erittäin hienoa kyllä päästä pelaamaan Ruotsia vastaan, kun hallikin on ilmeisesti melko täynnä silloin.

- Vähämaalisia otteluita. Tiukkoja ja kovaa kamppailua se on ollut, mitä muistan katsomosta vanhoja Suomi-Ruotsi pelejä nähneeni, Heiskanen toteaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

"Erikoinen vastustaja ja erikoinen peli" - Ikoselle täysosuma heti A-maajoukkuedebyytissä

MAAJOUKKUE | SHL | 15.12.2017 17:48
Juuso Ikonen liittyi heti debyytissään leijonapaidassa maalin tehneiden pelaajien kerhoon. Perjantain ottelu oli miehelle siten historiallinen myös muuten, kuin vastustajan osalta. lue lisää

"Ihan voitettavissa ollut peli" - Heiskanen jäi kaipaamaan Leijonilta tehoja

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 17:30
Leijonien kolmen peräkkäisen olympiamitalin putki katkesi tylysti, kun Kanada oli puolivälierässä parempi maalein 1-0. Nuori puolustaja Miro Heiskanen sai ottelun lopussa paljon vastuuta, kun Leijonat haki vimmatusti tasoitusta. lue lisää

Heiskasella vakuuttava sisääntulo miesten arvokisoihin - "Täytyy vain pelata entistä fiksummin"

MAAJOUKKUE | 18.2.2018 12:00
Miro Heiskanen on saanut olla vakuuttavista otteista huolimatta melko rauhassa, kun kaikkien huomio on ollut ikätoveri Eeli Tolvasessa. Ruotsi-ottelusta Heiskanen odottaa kiireistä Ruotsin kovan karvauksen takia. lue lisää

"Toivon, että valtaosa olympiapelaajistamme on tässä joukkueessa"

MAAJOUKKUE | 9.11.2017 10:00
Olympiakausi on näkynyt vahvasti Suomen maajoukkueen valmennusjohdon syksyssä. Kesästä asti keskittyminen on ollut vain ja ainoastaan helmikuussa ja Etelä-Koreassa. Suomen EHT-turnauskin on valmennusjohdon puheissa muuttunut Olympialeiri ykköseksi. lue lisää

Jani Lajunen ottaa päivän kerrallaan, mutta koko ajan kuitenkin olympialaisia kohti

MAAJOUKKUE | Muut Sarjat | 8.11.2017 16:30
Kahtena viime keväänä Suomen jääkiekon MM-kisoissa pelannut vuoden 2011 maailmanmestari Jani Lajunen alkaa olla tuttu näky maajoukkuevalmentajien listoilla. Suomen Euro Hockey Tourilla hän esiintyy nyt toista kertaa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Miro Heiskanen

HIFK #41 L p
s. 1999 Espoo
185CM / 78KG
SOPIMUS: 2019