Dallasiin suuntaava ässäkomeetta laukauksestaan: "Eihän minulla lämäriä ole!"

NHL / Haastattelu
Esa Lindell odottaa Dallasiin lähtöä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Esa Lindellin viime kautta tarkastellessa ei jää arvoitukseksi, miksi entinen patapaita oli sesongin hehkutetuimpia puolustajia. Huikea vuosi avasi nuorelle pakille monta porttia kohti unelmia.

Esa Lindellin viime kauden 35 tehopistettä Ässien riveissä oli enemmän kuin monella kelpo hyökkääjällä Liigassa. Menestyksekäs vuosi Porissa oli kuitenkin 21-vuotiaalle puolustajasensaatiolle vain alkua, sillä Kari Jaloselta eivät jääneet hänen kykynsä huomaamatta. Kutsu Jalosen luotsaamaan MM-joukkueeseen oli monen kiekkokannattajan toiveunissa, ja Lindellin itsensäkin kauden kohokohta.

− MM-kisat olivat hyvin järjestetyt, ja kaikki siellä oli aivan tiptop. Pienestä pitäen olen maailmanmestaruuskisoja seurannut, ja olihan se hienoa kun pääsin itse sinne pelaamaan.

Vuoden 2015 jääkiekon MM-kisat eivät saaneet suomalaisittain toivottua lopputulemaa, mutta helsinkiläissyntyinen Lindell ennätti kuitenkin takoa 10 tehopistettä. Henkilökohtaisella tasolla kisat eivät siis menneet lainkaan hassummin.

− Kisat olivat niin ikimuistoinen juttu, että toivoisin pääseväni uudelleenkin pelaamaan sinne. Tavoitteena on aina ollut MM-joukkueeseen pääseminen, ja itsellekin se tuli yllätyksenä, kuinka nopeasti kehityin siihen kuntoon. En odottanut heti U20-kisojen jälkeen, että seuraavana vuonna pelaisin aikuisten MM-joukkueessa. Hyvä vain!

Tavoitteena on aina ollut MM-joukkueeseen pääseminen, ja itsellekin se tuli yllätyksenä kuinka nopeasti kehityin siihen kuntoon.

Taianomaisuutta ja kehityskohteita

Kiekkokansa oppi tuntemaan Lindellin tämän lähes maagisesta laukauksesta, joka aina löysi tiensä maalille. Verkot suhisivat patapaidoissa pakin vedoilla 14 kertaa. Puolustajan mielestä ilmiöön ei kuitenkaan liity mitään taikatemppuja tai yliluonnollisia elementtejä.

− Vetäisen niin paljon ranteella, että siksi se menee varmaan aina maalille asti. Lämäriä en juuri käytä, koska ei minulla sellaista ole. Eihän se rannelaukaus kovin mahdollinen kuti ole, mutta menee ainakin kohti.

Lindell on harjoitellut kesän ahkerasti pikaluistelusta tutun Esa Puolakan leivissä. Valmentajan valinta kertoo puolustajan kehityskohdista, kun kerran laukaisupuolikin tuntuu olevan nappikunnossa. Hyökkäävän puolustajan on ehdittävä omalle alueelleen nopeasti.

− Paljon olemme keskittyneet pikaluisteluun ja spurtteihin. Pari kertaa viikossa olen päässyt jäälle treenaamaan luistelukestävyyttä, jossa on kehittämisen varaa.

Realistiset mahdollisuudet NHL:ssä

Kevät toi pelaajalle tullessaan myös NHL-sopimuksen Dallas Starsin kanssa. Teksas kutsuu Lindelliä elo- tai syyskuussa, mutta tarkasta päivämäärästä ei ole vielä varmuutta. Ohjeita kesäharjoitteluun ei rapakon takaa juurikaan tullut.

− Aika vapaasti sain itse päättää, miten kesän treenaan.

Lindell liittyy suomalaisittainkin varsin nimekkääseen seuraan, sillä muun muassa huippumaalivahdit Kari Lehtonen sekä Antti Niemi ovat hänen uusia joukkuetovereitaan. Lindellistä siniviivan toisella puolen häärivät myös muun muassa kanadalaistaiturit Jason Spezza sekä Patrick Sharp.

Puolustuspään kokoamisessa Dallas näyttää noudattaneen nuorta linjaa. Suomalaispakki uskoo pystyvänsä murtautumaan pelaavaan kokoonpanoon.

− Näen itselleni kyllä hyvät mahdollisuudet Dallasissa ja luulen, että saatan heti päästäkin pelaamaan. Siellä pelaa aika paljon nuoria, nousevia pelaajia, joiden kanssa kilpailu on varmasti kovaa. Viime kausi MM-kisat mukaan lukien auttaa kuitenkin varmasti tulevalla kaudella.

Joukkueen viimeisin puolustuspään pestaus tuo kuitenkin myös vankkaa kokemusta teksasilaisnippuun. Ruotsalainen Johnny Oduya siirtyy Chicagosta vahvistamaan Dallasia ensi kaudella, ja hän tulee varmasti olemaan mukana pelaavassa kuusikossa. Myöskään kokeneempien joukkuetovereiden tahti ei Lindelliä pelota. 

− MM-kisoissa oli muitakin Dallasin pelaajia, ja koin pärjääväni hyvin heidän vauhdissaan.

MM-kisoja vahvistamassa oli useampi Dallas Starsin pelaaja, joista yksi pelasi Lindellin tavoin sinivalkoisessa asussa. Ilves-kasvatti Jyrki Jokipakka astui teksasilaisjoukkueen vahvuuteen AHL:stä viime kaudella. Puolustajat ovat keskenään kaveruksia.

Muuttoa maailman toiselle puolen helpottaa varmasti rakkaan lajin lisäksi tutut ihmiset. Jokipakan lisäksi Lindellillä löytyy tuttavia naapurimaastakin. Kaksi vuotta Lindelliä vanhempi pakki John Klingberg on hänelle tuttu kaudelta 2011-2012, jolloin ruotsalaispuolustaja pelasi Liigassa ja Mestiksessä.

Pori ei tehnyt vaikutusta

Uransa pääkaupunkiseudulla pelannut Lindell joutui jättämään suuret kaupungit taakseen, kun kutsu ässäpaitaan saapui. Kausi Porissa osoittautui menestykseksi, mutta muuten uusi asuinpaikka jätti miehen kylmäksi.

− Onhan Pori aika pieni paikka. Ei minulla siellä oikein tekemistä ollut.

Paikallisasukkaistakin Lindellillä oli oma mielipiteensä.

− Porilaisissa asuu sellaista hulluutta. Murrekin pisti välillä ärsyttämään, naurahtaa Lindell.

Satakunta ei ollut pelaajalle mieluisa asuinalue, mutta Ässien pukukoppielämä toi hänelle iloa arkeen.

− Kaikilla oli pukukopissa todella väsyneet jutut. [Ville] Uusitalo oli kyllä eniten aina äänessä. Minut otettiin tosi hyvin mukaan porukkaan, eikä meillä ollut mitään kuppikuntia.

Porilaisissa asuu sellaista hulluutta.

Dallasiin lähtö koittaa Lindellille todennäköisimmin elokuussa, mutta jonkin verran hänellä on vielä kesälomaa jäljellä. Oletettavissa siis kuitenkin on, että pelaajan kesätoiminnot eivät suuntaudu Satakuntaan.

− Hiljattain saavuin tyttöystäväni kanssa Kreikasta. Loppukesä menee ihan treenaillessa, kotona ollessa ja viettäessä kavereiden kanssa aikaa. Ei ole enää mitään ihmeellisiä kesälomasuunnitelmia, toteaa Lindell loppuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle