Da Costa yrittää iskeä maaleja säämasennuksesta huolimatta

LIIGA / Haastattelu
Teddy Da Costa on pelannut Pelicansissa vajaan kuukauden.
Kuva © Riku Laukkanen - www.facebook.com/R1kuExposures
Pelaaminen Pelicansissa on antanut Teddy Da Costalle uutta toivoa. Nyt ulkomaalaishyökkääjä on uuden näytönpaikan edessä kehnon alkukauden jälkeen.

Teddy Da Costa matkasi Suomeen kaudella 2013-2014, kun Kajaanin Hokki kiinnostui puolalais-ranskalaisesta hyökkääjästä. Mestis tarjosikin pelaajalle hyvän kauden, kun tehoja kerkesi Da Costan tilille napsahtaa rapeat 43.

Huikean Mestis-kauden jälkeen Liiga-seurojen kiinnostus Da Costaa kohtaan ei ollut suuri yllätys. Liiga-debyytti tapahtui Tappara-paidassa syyskuussa 2014, mutta alkukauden esiintyminen tamperelaisseurassa ei ollut menestyksekkään edellisvuoden jälkeen vahva.

− Olen ollut todella onnellinen mahdollisuudestani pelata Liigassa. Alkuni oli vain hyvin vaikea Tapparassa, eikä sitä mitä odotin. En oikein tiedä, mistä se johtui, Da Costa toteaa pettyneenä.

Tapparassa Da Costa pelasi 22 ottelua ja iski vaatimattomat tehot 1+3, mikä ei varmastikaan vastannut tamperelaisseuran ja hyökkääjän omia odotuksia.

− Liiga edustaa parasta tasoa, millä olen koskaan tähän mennessä pelannut. Olen hyvin kiitollinen siitä, että saan pelata Suomessa ja vielä näin kovalla tasolla.

Da Costa siirtyi alkuun lainapelaajaksi Pelicansiin tammikuun loppupuolella, kun turkoosinipun sairastupa täyttyi toinen toisiaan tärkeämmistä avainhahmoista. Myöhemmin ulkomaalaisvahvistus kiinnitettiin pussinokkien riveihin koko loppukaudeksi.

− Olen hyvin tyytyväinen, että olen päässyt pelaamaan Pelicansissa. Olen saanut paljon enemmän jääaikaa Lahdessa kuin Tapparassa, ja tätä kautta oma pelaamiseni on parantunut.

Peliminuutit ovat toden totta kasvaneet huimasti lahtelaisseuraan siirtymisen jälkeen. Tappara-paidassa Da Costa pelasi keskimäärin kahdeksan minuuttia per ottelu, ja viimeisissä tamperelaisseurassa pelaamissaan otteluissa sentterin peliaika oli huonoimmillaan neljää minuuttia.

Siirtyminen Pelicansin turkoosiin rivistöön toi mukanaan enemmän vastuuta sekä keskimäärin 16 minuutin jääajan. Enimmillään sentteri on pelannut peräti 20 minuuttia per ottelu, ja rooli on muodostunut varsin suureksi. Da Costan tehtävänä on täyttää Tyler Redenbachin jättämät saappaat ykköskentässä.

Maalien tekemisen tärkeys niin yksilö- kuin joukkuetasollakin

Ulkomaalaisvahvistuksen tuoma hyökkäysapu on ollut elintärkeää lahtelaisnipulle, sillä suurimmat nimimiehet Michal Repik, Tommi Paakkolanvaara sekä Redenbach jättivät joukkueen siirryttyään Sveitsiin. He yhdessä ennen vuodenvaihdetta lähteneen Jordan Smothermanin kanssa sijoittuvat edelleen joukkueen sisäisen pistetilaston kärkeen. 

Da Costa on pelannut Pelicansin riveissä 11 ottelua ja iskenyt tehot 3+2, joka on lähes saman verran kuin Tapparassa koko alkukauden aikana. 29-vuotias hyökkääjä ei ole vielä täysin tyytyväinen omaan esiintymiseensä Pelicansissa.

− Minun täytyy pelata kyllä vielä paljon paremmin. Minun pitää oikeasti näyttää, että pystyn pelata ykköskentässä ja tuoda vahvistusta joukkueelleni.

Da Costa ei mieti kahdesti, mikä on hänelle kallisarvoisinta hyökkääjänä olemisessa.

− Sehän on selvää. Kaikkein tärkeintä on maalien tekeminen. Siinä minun pitää itse parantaa, sillä se on pelissäni kaikkein arvokkainta. En ollut tyytyväinen viimeisimpiin otteluihini, sillä en ole saanut toimitettua kiekkoa maaliin asti.

Da Costa on maajoukkuetason pelaaja, sillä sentteri on kutsuttu edustamaan Ranskaa arvokisoissa viimeisellä neljällä kaudella, eikä kuluva sesonki liene poikkeus. Seuratasolla hän on pelannut suurimman osan ammattilaisurastaan Puolan pääsarjassa.  Siirtyminen Suomeen on ollut hyvä noste uralle.

− Liiga edustaa parasta tasoa, millä olen koskaan tähän mennessä pelannut. Olen hyvin kiitollinen siitä, että saan pelata Suomessa ja vielä näin kovalla tasolla. 

Toiveita ja kaipuuta

Eteläisemmän Euroopan taakse jättäminen ei ole kuitenkaan sujunut täysin mutkitta, vaikka Da Costan on vaikea listata ikävöimiään asioita Ranskassa tai Puolassa.

− Välillähän sitä masentuu, kun sää on Suomessa niin kamala! Täällä on niin pimeää ja kylmää, että joskus tekisi vain mieli mennä takaisin kotiseudulle. Näkisipä joskus edes vähän aurinkoa, hymyilee Ranskaa muisteleva Da Costa. 

Pohjoisen pallonpuoliskon kylmyydelle on myös ulkomaalaisvahvistuksille ratkaisu, nimittäin sauna.

 − Kokeilin saunaa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, enkä oikein saanut jutun juonesta kiinni silloin. Annoin asialle uuden mahdollisuuden viime vuonna ja aloinkin pitämään siitä. Erityisesti pelien jälkeen se tekee erittäin hyvää.

Ilmasto ei kuitenkaan vaikuta Da Costan henkilökohtaisiin toiveisiin ensi kauteen liittyen.

− Haluan pelata ensi kaudellakin Suomessa ja Liigassa. Pitää vain pelata loppukausi hyvin, tehdä paljon maaleja ja harjoitella hyvin kesällä.

Yksittäinen kehittämiskohde on Da Costalla ollut pitkään sama, ja tähän turkoosinuttu aikoo kiinnittää vielä enemmän huomiota kauden loputtua omatoimisen harjoittelun aikana.

− Jalathan ne minun harjoittelun kohteeni edelleen ovat. Niissä on vielä tekemistä ja paljon.

Da Costan sopimus kattaa ainoastaan tämän kauden, joten ranskalais-puolalainen jäähykuningas on näytönpaikan edessä taistellessaan Pelicansin kanssa viimeisistä pudotuspelipaikoista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle