Tehokkaimmalla NHL-kaudellaan 2016–17 Mihail Grigorenko teki 27 tehopistettä.

Saana Hakala

Coloradon jättänyt Grigorenko: "Totesin, että paras tapa jatkaa uraani olisi paluu kotiin"

Venäjän Mihail Grigorenko oli pitelemätön Tšekkiä vastaan ja tykitti kolme maalia. 23-vuotias hyökkääjä jätti viime kauden jälkeen Pohjois-Amerikan ja palasi Moskovaan.

Sunnuntain päiväpelin hahmoksi nousi Venäjän nelosketjussa pelannut Mihail Grigorenko, joka tykitti hattutempun kahdessa erässä. Venäjä nappasi tyylikkään 5–2 voiton Tšekistä.

Grigorenko nousi samalla Helsingin EHT:n pistepörssin kärkeen. Torstaina Suomea vastaan hän jäi tehoitta, mutta lauantaina Sveitsiä vastaan syntyi maali ja kaksi syöttöä ja sunnuntaina Tšekki-ottelussa kolme maalia.

– Pelasimme hyvin. Luistelimme ja syöttelimme hyvin ja olimme tehokkaita maalipaikoissa, Grigorenko sanoo.

Grigorenko myös hyvin todennäköisesti nappaa Helsingin EHT:n pistepörssin voiton. Turnauksessa on jäljllä vain Suomen ja Kanadan välinen ottelu, jossa lähimmät uhkaajat Marko Anttila ja Eeli Tolvanen ovat keränneet kaksi tehopistettä.

Grigorenko pelasi samassa ketjussa Pavel Kraskovskin ja Sergei Kalininin kanssa. Kaksi ensimmäistä maalia syntyivät venäläiseen tapaan nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Grigorenko viimeisteli hattutemppunsa toisessa erässä, kun irtokiekko pomppi sopivasti hänelle.

– Pelasimme hyvin ketjuna. Ketjukaverit tekivät paljon töitä. Olin onnekas, kun onnistuin tekemään kolme maalia, hän kertoo.

Venäjä hävisi ensimmäisen ottelunsa Suomea vastaan. Sen jälkeen joukkue oli totutun vakuuttava ja voitti lauantaina Sveitsin 6–2 ja tänään Tšekin 5–2.

– Ensimmäinen peli ei ollut sellainen, mitä suunnittelimme. Eilen ja tänään pelasimme paremmin, Grigorenko sanoo.

NHL vaihtui KHL:ään

23-vuotias hyökkääjä siirtyi monen Pohjois-Amerikan vuoden jälkeen takaisin Moskovaan, tällä kertaa TsSKA:an. Edellisen kerran hän pelasi Venäjällä seurajoukkueessa kaudella 2010–11, kun hän pelasi Venäjän junioriliigaa MHL:ää. Sen jälkeen NHL:ssä hän edusti Buffalo Sabresia ja Colorado Avalanchea yhteensä 217 ottelun verran.

– Tarkastelin tarjouksia ja mahdollisuuksia, joita sain. Totesin, että paras tapa jatkaa uraani olisi paluu kotiin, Grigorenko taustoittaa.

Paluu Venäjälle tarkoittaa sitä, että hän pystyy edustamaan maataan helmikuun olympialaisissa, jossa NHL-pelaajia ei ole mukana.

– On aina hienoa edustaa maataan, erityisesti noin isossa turnauksessa. Siellä pelaaminen merkitsisi paljon.

NHL-kaukalot ovat siis ainakin toistaiseksi takana. Sitä, palaako hän joskus takaisin rapakon taakse, mies ei osaa sanoa.

– En tiedä. Katsotaan, mitä tapahtuu, hän sanoo lyhyesti ja poistuu pukuhuoneen puolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Välierästä kehkeytyi taktinen näytelmä - Slaavilaisten peli-identiteetit kokeneet päivityksen

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 14:08
Pitkät syötöt, venyvät viisikot ja kuriton puolustaminen ovat Tšekin ja Venäjän OU:n kohdalla historiaa. Välieräpelissä joukkueiden välillä nähtiin tiivistä viisikkopeliä, kurinalaista puolustamista ja kiekkokontrollia. lue lisää

KOK:n Venäjälle antama rangaistus on täysi vitsi

MAAJOUKKUE | 19.2.2018 15:00
KOK sulki Venäjän ulos vuoden 2018 olympialaisista rangaistuksena valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Mahtipontinen päätös, mutta yksi pieni asia siinä pääsi unohtumaan. Itse rangaistus. lue lisää

Miehet huomenna olympialaisten valokeilaan - Kanadalla ylivoimaisesti eniten NHL-kokemusta

MAAJOUKKUE | 13.2.2018 19:00
Vaikka nykyiset NHL-pelaajat loistavatkin poissaolollaan Pyeonchangista, on jokaisella joukkueella riveissään NHL-kokemusta. Maakohtaisessa tilastossa kärjessä on Kanada. Suomen joukkueesta NHL-kokemusta ei juurikaan löydy. lue lisää

Venäjän OU: Riittääkö selkeän ennakkosuosikin vire jo tällä kertaa kultaan?

MAAJOUKKUE | 10.2.2018 14:00
Vellova doping-vyyhti ei ole vähentänyt tippaakaan venäläisten iskukykyä olympiakiekossa. Olympialipun alla kiekkoileva punakone onkin suurin ennakkosuosikki olympiakultaan. Neuvostoliiton aikojen jälkeen Venäjä on kuitenkin saanut pettyä joka ainoa kerta, joten paine menestykseen on kova. lue lisää

Venäläissivusto: Venäjän olympiaskandaali heräsi taas henkiin – neljä jääkiekkoilijaa suljetaan kisoista

MAAJOUKKUE | 23.1.2018 14:10
Kansainvälinen olympiakomitea on määritellyt ne venäläisurheilijat, jotka saavat osallistua olympialaisiin. Venäläisen sports.ru-sivuston mukaan kisoista suljettujen urheilijoiden joukkoon kuuluu neljä jääkiekkoilijaa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Mihail Grigorenko

TsSKA #21 L kh
s. 1994 Habarovsk, RUS
190CM / 91KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 2012 Buffalo Sabres 1. kierros #12