Cloutier iloitsi vapaapäivästä

MESTIS / Haastattelu
Frederik Cloutier antoi lauantaina joukkuetovereilleen kehuja.
Kuva © Anni Saarela
KooKoo voitti lauantaisessa kamppailussa JYP-Akatemian, kun se nousi tappioasemasta 4-2-voittoon. Vastustajan vetojen tiellä seisoi perjantain tapaan kanadalaisvahti Frederic Cloutier.

− Kaksi ensimmäistä erää eivät olleet meiltä kovin kaunista katsottavaa. Emme saaneet alussa koneitamme käyntiin, mutta kolmannessa erässä tapahtui jotain: aloimme laukoa enemmän ja menimme vastustajasta ohi, Frederic Cloutier hymyili 80-luvun teknokappaleen pauhatessa KooKoon pukukopissa.

Kotijoukkue KooKoo oli ottelussa täysin purjeissa ensimmäiset kaksi erää. Heikko peli ja 0−2-tappioasema kääntyivät kuitenkin lopussa kouvolalaisten voittoon, josta maalia vartioinut Cloutier antoi kehuja koko joukkueelle. 

− Taistelimme kolmannessa erässä enemmän kuin vastustajamme. Voitimme kaksinkamppailuja ja saimme vastahyökkäyksiä, joista loimme maaleja. Huomasimme, että peli ei ole vielä menetetty. Voiton kunniaksi sunnuntai on vapaapäivä, 33-vuotias maalivahti kehui joukkuetovereitaan. 

Kanadalainen on tällä kaudella kouvolalaisjoukkueen ainoa ulkomaalainen, mutta sopeutuminen on hänen mukaansa sujunut hyvin. Tutut kasvot ja mukavat kollegat ovat auttaneet Cloutieria sopeutumaan betoniseen ympäristöön myös kentän ulkopuolella.

− Tiesin tullessani tänne, mitä oli vastassa. Puhuin muutaman kerran joukkueen johdon kanssa ennen kuin saavuin tänne. Apuvalmentaja Jukka Kuusivuori on myös hyvä ystäväni, sillä tunnemme Graz-99:n ajoilta. 

− Kaikki on ollut juuri niin kuin minulle kerrottiin etukäteen. En ollut käynyt täällä aiemmin, mutta olen viihtynyt todella hyvin, kanadalainen kuvaili Kouvolaan saapumistaan. 

Tasainen duo 

Cloutierin kollega maalin suulla on jo viidettä kauttaan KooKoossa pelaava Mikko Rämö. Maalivahtiduo on hämmästyttävän tasaväkinen: molemmat taiturit ovat samanpituisia ja -painoisia sekä syntyneet vain vuoden päässä toisistaan. Ei siis ihmekään, että veskarit ovat myös valmennuksen silmissä hyvinkin tasaväkisiä. Cloutier on ollut maalilla kuudesti, Rämö kolmesti. 

− En usko, että joukkueessamme on varsinaista ykkös- tai kakkosvahtia, sillä me molemmat olemme pelanneet hyvin. Totta kai välillämme on kilpailua, mutta se on ystävien välistä.

− Jos ei kestä valmennuksen päätöstä siitä, kuka pääsee maaliin, ei tällaisessa joukkueessa pelaamisessa olisi järkeä, Cloutier naurahti. 

Siirtyminen Mestikseen on kannattanut myös tilastojen valossa. Vaikka kausi on vasta alussa, on 183-senttisen kanadalaisen päästettyjen maalien keskiarvo pienempi kuin ikinä aikaisemmin. Myös maalivahdin toistaiseksi paras torjuntaprosentti kertoo, että jokin suomalaisessa kiekkoilussa sopii Cloutierille. 

− Suomessa puolustus on ykkösasia, ja mielestäni täällä ollaan aina oltu siitä ylpeitä. Ehkä olen ollut täällä yksinkertaisesti parempi kuin Saksassa, neljä vuotta Italiassakin pelannut maalivahti totesi. 

Viime kauden Saksan DEL2-liigassa pelannut Cloutier kokee suomalaisen pelitavan täysin päinvastaiseksi kuin mitä hän koki Saksan- ja Itävallan-vuosinaan. Molemmissa on KooKoo-vahdin mukaan puolensa. 

− Itävallassa ja Saksassa oli helpompaa olla maalivahti, sillä liigoissa lauottiin ja hyökättiin useammin. Siellä tärkeintä oli se, kuinka monta pistettä pelaaja tekee, joten kukaan ei kiinnittänyt juuri huomiota siihen, kuinka monta maalia päästimme. Täällä peli on puolustuskeskeisempää, ja myös pelitapa on joukkueelle tärkeämpi. 

− Vaikeinta on juuri se, että en saa yhtä paljon vaarallisia laukauksia. Suomessa täytyy pelata varman päälle, sillä sillä on suuri merkitys voittamisen ja häviämisen välillä, maalivahti analysoi. 

KooKoo viettää loppuviikon vapaata, mutta tulevana keskiviikkona vastassa on SaPKo. Cloutierin mielestä resepti uuden voittoputken käynnistämiselle on simppeli. 

− Meidän täytyy voittaa kaksinkamppailuja, jotta olemme pelissä mukana. 

» Lähetä palautetta toimitukselle