Canucks-valmentaja avasi Jokereiden puolustajalle tien ammattilaiseksi

KHL / Haastattelu
Daine Toddin suunta on eteenpäin.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Jokeripuolustaja Daine Toddin polku ammattilaiseksi on kulkenut hieman tavanomaisesta poikkeavaa reittiä. Toddilla on takanaan vuosien historia WHL:ssä, neljä vuotta yliopistokiekkoa New Brunswickissa, pahoja loukkaantumisia ja vain yksi kausi ammattilaisena ennen siirtymistään Eurooppaan ja Jokereihin.

Jokerikannattajien sydämiin jo harjoitusotteluissa luistellut puolustaja Daine Todd on varsin mielenkiintoinen tapaus. Hyökkäävän puolustajan roolissa pelaava Todd ihastuttaa rohkeilla otteillaan. Yhdeksässä KHL-ottelussa on kertynyt tehopisteet 1+8, ja keskimäärin 17 minuuttia jääaikaa per ottelu.

Maanantain ottelussa Dinamo Riikaa vastaan Todd väläytteli pariin kertaan kiekollista osaamistaan, mutta vastustajan hallitessa ottelua eivät pienikokoisen puolustajan vahvuudet päässeet esiin. Syksyn parhaan pelinsä pelannut Riika taipui Topi Jaakolan viimeisen minuutin maalilla lukemin 3−2.

− Oli hieno voitto. Emme pelanneet parhaalla tasolla tänään, ja vastustaja pelasi erittäin hyvin. Todella laadukas joukkue, Todd kuvaili ottelun tapahtumia.

Kanadalaispuolustaja syötti toisessa erässä Oskari Korpikarin 2−2-tasoitusmaalin, joka piti Jokerit mukana pelissä vieraiden hallittua vahvasti kenttätapahtumia.

− Yritin vain löytää vapaan pelaajan, ja Korpikari sai siitä hyvän laukauksen. Tärkeä maali, joka tavallaan käänsi ottelun meille, Todd kuvaili vaatimattomasti.

Kelataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 1987, jolloin Jokereiden nykyinen GM Jari Kurri pelasi Edmonton Oilersin kultavuosia NHL:ssä. Pitkä kausi päättyi Oilersin juhliin Kurrin tehtyä voittomaalin seitsemännessä finaalissa. Samana vuonna puolentoista tunnin ajomatkan päässä Edmontonista syntyi myös eräs Daine-vauva.

Loukkaantumiset ohjasivat yliopistoon

Todd on kotoisin vahvan kiekkohistorian omaavasta Albertasta Kanadasta, tarkemmin sanottuna Red Deeristä, joka on alle sadantuhannen asukkaan pikkukaupunki Calgaryn ja Edmontonin välissä. Nuori kiekkoilija sovitteli luistimia jalkaansa ensimmäistä kertaa jo kolmevuotiaana.

Tätä nykyä 27-vuotiaan kiekkoilijan urapolku ammattilaiseksi on kulkenut hieman tavanomaisesta poikkeavaa reittiä. Toddilla on takanaan pitkä historia Kanadan juniorisarja WHL:ssä, neljä vuotta yliopistokiekkoa Kanadan itärannikolla ja vasta yksi kausi ammattilaisena Portlandissa Mainessa ennen siirtymistään Eurooppaan ja Jokereihin.

− Urani on ollut melkoista vuoristorataa. Ikävuosina 17-20 olin käytännössä joka toisen vuoden pois peleistä, Todd harmittelee.

Hankalista olkapäävaivoista kärsinyt pelimies totesi yliopiston olevan hänelle paras vaihtoehto. Toddilla ei ole NHL-varausta, mutta hän on piipahtanut sekä Tampa Bay Lightningin että Phoenix Coyotesin harjoitusleireillä. Ammattilaisuuden aika olisi vasta opiskelujen jälkeen.

− Olkapääni on leikattu kaikkiaan neljä kertaa. Osin terveydellisistä syistä totesin, että minun on parempi mennä opiskelemaan ja kuntoutua rauhassa, Todd perustelee päätöstään lykätä kiekkoammattilaisuutta.

New Brunswickin yliopisto Kanadan itärannikolla on tunnettu kiekkokulttuuristaan. Neljän yliopistovuoden aikana matkaan tarttui kemian alan tutkinnon lisäksi useita yliopistotason mestaruuksia.

− Pääsin hyvään kouluun, ja sitä kautta hommat lähtivät rullaamaan oikeaan suuntaan. Tavoitteeni on aina ollut pelata ammattilaisena, Todd jatkaa.

NHL-valmentajan avulla uuteen vauhtiin

Toddin tie AHL-kiekkoon aukesi toissa keväänä amatööri-tryoutin kautta, kun hänen WHL-aikainen valmentajansa, nykyisin Vancouver Canucksin NHL-joukkuetta johtava Willie Desjardins, avasi entiselle luottopelaajalleen oven Texas Starsin AHL-joukkueeseen. 

− Willie on loistava tyyppi ja erinomainen valmentaja. Hän tarjosi minulle hienon mahdollisuuden Houstonissa. Menin sinne hyökkääjänä, koska olin nuoruusvuosinakin pelannut sillä paikalla, Todd kiitteli juniorivalmentajaansa.

Todd pelasi Starsissa vain pari ottelua, mutta tämä mahdollisuus oli hänen uransa käännekohta. Keväällä 2013 Houstonista alkanut matka kohti ammattilaiskaukaloita jatkui seuraavana syksynä.

− Sain Willien kautta jalkaani oven väliin ammattilaiskiekon maailmaan. Siitä aukesi myös mahdollisuus päästä Phoenix Coyotesin harjoitusleirille. Sain tehtyä AHL-sopimuksen Coyotesin farmiseura Portland Piratesiin, ja matkustin takaisin pohjoiseen. 

− Viime kausi oli minulle ensimmäinen ammattilaisena, Todd summaa matkaansa Mainen osavaltioon, jossa Pirates pitää majaansa.

Kurri, Vuorinen ja Todd

Todd pelasi viime kaudella Piratesin riveissä 54 ottelua tehoin 3+29. Vahvat otteet herättivät erään paikalle eksyneen suomalaiskaksikon huomion. Toddin siirtyminen Suomeen on Jokereiden oman kartoitustyön tulosta Jari Kurrin ja pelaajakoordinaattori Janne Vuorisen vierailtua Pohjois-Amerikassa.

− Kävimme Vuorisen kanssa viime kaudella katsomassa AHL-kiekkoa ja näimme myös Portland Piratesin. Todd nousi heti esiin sellaisena pelaajana, joka istuisi joukkueeseemme, Kurri kertoo.

Kurrin mukaan Todd on myös lunastanut kovat odotukset. NHL-legenda on erityisen tyytyväinen kovan kanadalaisen kiekkokoulun käyneen pelimiehen asenteeseen.

− Todella hyvin on sopinut siihen rooliin, johon hänet hankittiinkin. Kanadalaisiin pelaajiin istutetaan taistelutahto sillä hetkellä, kun he laittavat pelikamat päälleen ja solmivat luistimennauhansa.

− Hän ottaa rohkeasti jalalla vastuuta hyökkäyspelistä, mutta on pelannut myös puolustussuuntaan terhakkaasti ja sinnikkäästi.

− Kanadassa on valtava kilpailu, ja jokainen sieltä nouseva pelaaja on tienannut paikkansa kovalla työllä ja taistelevalla luonteella, Kurri perustelee Toddin hankintaa. 

Todd itse kertoo parantamisen varaa löytyvän puolustuspelaamisesta ja fyysisestä voimasta.

− Viime kausi AHL:ssä opetti todella paljon. Olen pienikokoinen, ja pelaajat siellä isoja sekä kaukalo pienempi. Maalineduspainit vaativat paljon voimaa. Myös puolustajana pelaaminen on vielä hieman omituista. Hyökkäyspäähän pelaaminen toki toimii, mutta minun täytyy kehittää pelityyliäni puolustajana.

− Harjoittelin kesällä hyvin, ja yritän vahvistaa itseäni entisestään. Yhtä lailla täälläkin pitää pystyä kamppailemaan isoja pelaajia vastaan, Todd kertoo.

Suomesta ja Jokereista Todd ei tiennyt paljoakaan tullessaan.

− Olen joiltakin täällä pelanneilta maanmiehiltäni kuullut Suomesta, ja pelkkää hyvää. Jokerit otti yhteyttä, ja päätös syntyi helposti. Eurooppa on aina ollut potentiaalinen vaihtoehto. Organisaatiokin on huipputasoa ja koko joukkue todella hyvä. 

− Terveenä pysyminen on minulle yksi tärkeimmistä asioista, joten menen vuosi kerrallaan eteenpäin. Tavoitteeni on aina ollut NHL, mutta seuraavat pari vuotta näyttävät mitä tapahtuu. Viihdyn täällä oikein hyvin, Todd avasi tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Edmonton Oilersiin kallellaan oleva Todd pitää todella mukavana bonuksena myös Kurrin tapaamista, onhan Oilers aina ollut hänelle tärkeä asia.

− Pelkästään Jarin takia en tänne tullut, mutta koska olen kasvanut vanhempieni kautta Edmonton Oilersin väreihin, olen totta kai seurannut hänen uraansa tiiviisti. On myös hienoa, että hän on täällä GM:nä ja olen saanut tutustua häneen henkilökohtaisesti, Todd myhäili kunnioittavaan sävyyn. 

» Lähetä palautetta toimitukselle