Brian Salcido palasi mielellään takaisin SaiPaan

LIIGA / Haastattelu
Brian Salcidon ei kauaa tarvinnut miettiä paluutaan.
Kuva © Timo Savela
SaiPa sai heinäkuun lopulla mieluisan paluumuuttajan, kun Brian Salcido allekirjoitti seuran kanssa vuoden mittaisen sopimuksen. Jatkoaika istahti miehen kanssa alas keskustellakseen hieman menneisyydestä, mutta myös tulevaisuudesta sekä NHL:n mahdollisesta laajentumisesta Las Vegasiin.

Brian Salcido teki kesällä vuoden mittaisen sopimuksen SaiPan kanssa, palaten samalla vanhaan tuttuun kaupunkiin - Lappeenrantaan. Miehen tekemä yksivuotinen sopimus julkaistiinkin innovatiivisella tavalla, kun Salcido itse ilmoitti paluustaan Lappeenrantaan vajaan minuutin mittaisella videolla.

− Idea videon tekemiseen tuli SaiPalta. SaiPan yhteyspäällikkö ehdotti videon tekemistä, jossa kertoisin palaavani SaiPaan. Sen tekeminen oli todella noloa ja siihen tarvittiin todella monta ottoa ennen kuin se onnistui. Asiaa ei helpottanut yhtään vaimoni, joka kuvasi videon ja samalla naureskeli taustalla, kun kerta toisensa jälkeen mokailin.

Salcido yllättyi täysin kuullessaan, että hänen tähdittämänsä video on maan ensimmäisiä, ellei jopa ensimmäinen, jossa pelaaja itse ilmoittaa sopimuksestaan joukkueen kanssa.

− Todellako? En usko olevani mikään tähtinäyttelijä, mutta toivottavasti fanit olivat tyytyväisiä, Salcido naurahtaa.

Yliopistosarja NCAA:ssa varsinaisen kiekko-uransa aloittanut Salcido varattiin Anaheim Ducksiin vuonna 2005. Tuolloin 20-vuotias Salcido oli juuri päättänyt kautensa Coloradossa, mutta tieto varauksesta tuli miehelle puhelimen soidessa yllättäen. Salcidon puhuessa varauksen jälkeisistä vuosista käy selvästi ilmi, että miehen jalat pysyivät tiukasti maan pinnalla huolimatta siitä, että ovi maailman parhaimpaan kiekkoliigaan oli, jos ei auki, niin ainakin hiukan raollaan.

− En ajatellut pelaavani NHL:ssä koskaan. Menin yliopistoon ja halusin lukea itselleni koulutuksen. Tiesin Colorado Collegen olevan hyvä koulu ja tietysti toivoin pääseväni hyvän kauden jälkeen pelaamaan NHL:ssä. NHL:ssä pelaaminen oli noina vuosina hyvä tavoite, mutta koskaan ei tiedä, mihin seuraava tie sinut johdattaa.

− En edes uskonut, että kukaan varaisi minua sen ikäisenä, mutta sain vain varaustilaisuuspäivänä puhelinsoiton, jossa kerrottiin, että Anaheim Ducks on varannut minut. Totta kai se oli hienoa, itselleni, perheelleni, sekä tietysti Anaheimille, että kalifornialainen joukkue varaa oman osavaltion pojan.

"SaiPan kannattajat ovat ihan uskomattoman hienoja. En millään pysty uskomaan, että he lähettivät minulle sen lipun."

Varauksen ansiosta Salcidosta tuli kaikkien aikojen 23. kalifornialaissyntyinen pelaaja, joka on tullut varatuksi NHL:ään, mutta samalla historian ensimmäinen Etelä-Kaliforniasta kotoisin oleva pelaaja, joka on pelannut Anaheim Ducksin paidassa.

Helmikuun lopussa 2009 Salcido sai kuin saikin mahdollisuuden pelata NHL:ssä. Kahdesti NHL-areenalle pelaamaan päässeen Salcidon silmät syttyvät loistamaan kuin pikkupojalla, joka muistaa ensimmäisen karkkipäivänsä kun puhutaan uran ensimmäisestä ja tähän saakka ainoasta syöttöpisteestä NHL:ssä.

− En koskaan unohda sitä. Maalin teki Brendan Morrison. Sain kiekon Morrisonilta siniviivalle ja syötin sen takaisin hänelle, tosin kuvailisin sitä mielummin upeaksi seläntakaa-syötöksi, mutta hän sai sen maalin edustalla ja luulen, että kiekko meni sisään jonkun luistimesta, mutta kaikki lasketaan. Se oli aika upea hetki, kertoi Salcido.

Todellisuudessa kiekko meni maaliin Columbus-puolustaja Mike Commodoren mailasta Morrisonin yrittäessä vanhanaikaista saatuaan ensin kiekon Salcidon syötöstä ränniä pitkin maalin taakse. Mutta kuten jokaisella, ajan patina silloin tällöin kultaa joitain muistoja.

Kahden ja puolen Lappeenrannassa vietetyn vuoden jälkeen oli aika vaihtaa maisemaa. Salcidon joukkueeksi valikoitui KHL-liigan Amur Khabarovsk. Kalifornian lämmöstä kotoisin olevalle miehelle Siperia oli jotain täysin kummallista, etenkin, kun sinne jouduttiin matkustamaan täysin väärään suuntaan.

− Siperiaan matkustaminen itsessään oli jo kummallinen kokemus, sillä lensin sinne Havaijin yli, enkä Yhdysvaltojen yli, kuten normaalisti olen tottunut lentämään. En koskaan kuvitellut asuvani niin idässä tai niin vastakkaisella puolella maapalloa, että Kiinan raja löytyy asuinpaikan eteläpuolelta.

− Kielimuuri oli myös suuri ongelma, enkä uskonut, että koen sellaista jääkiekkolijana. Tiesin sen olevan suuri haaste, mutta olin innoissani, että pääsisin asumaan ja kokemaan sellaisen paikan kuin Khabarovsk.

Vaikka mies poistui Lappeenrannasta ei Salcidoa kuitenkaan unohdettu. Joulukuun puolessa välissä kohti Siperiaa lähti kannattajilta avustuspaketti, joka sisälsi muun muassa käyttämättömäksi jääneen fanilipun, jota koristi Salcidon naama.

− SaiPan kannattajat ovat ihan uskomattoman hienoja. En millään pysty uskomaan, että he lähettivät minulle sen lipun. En edes uskonut, että koskaan omistaisin lippua, jossa on oma naamani. Lippu on nyt toimistoni seinällä Las Vegasissa ja toivon, että se ei koskaan mene pilalle, vaan säilyy siinä pitkään.

SaiPa avasi CHL-kautensa kahdella vierasottelulla. Avausottelu sveitsiläistä Zugia vastaan päättyi 2-1 voittoon, mutta saksalainen ERC Ingolstadt osoittautui pienessä kotikaukalossaan paremmaksi 4-1-lukemin. Torstaina SaiPa avaa CHL:n kotikaukalossaan tšekkiläistä Vitkovicea vastaan. Salcido odottaa ottelusta tasaista vääntöä, mutta samanlaista fyysistä ottelua kuin Ingolstadtia vastaan ei ole odotettavissa.

"Las Vegas on pitkään halunnut koripallo tai jääkiekkojoukkueen itselleen, joten jossain kannattajakuntaa täytyy olla."

− Kun ensimmäisen kerran saavuin Eurooppaan pelasin puoli kautta Tšekin liigaa Sparta Prahassa, joten tiedän jotain liigan tasosta. Kuten jokainen liiga Euroopassa, he pelaavat hieman erilaista kiekkoa, mutta emme voi ottaa mitään itsestäänselvyytenä. Tšekin liigassa tyypillisesti pelaajat ovat hieman iäkkäämpiä ja kokeneempia, joten odotan Vitkovicesta taidokasta joukkuetta. Emme voi kuitenkaan pelin aikana jäädä odottelemaan, vaan tarkoitus on viedä peliä, eikä odotella vastustajan tekemisiä. Hienoa kuitenkin on, että pääsemme vihdoin pelaamaan ensimmäisen kotiottelun CHL:ssä.

Salcidon nykyinen kotikaupunki Las Vegas on myös mukana, kun NHL on laajentamassa sarjaansa useammalla joukkueella. South Las Vegas Boulevardilta, jota Las Vegas Strip-nimellä myös kutsutaan, löytyy 15 maailman 25:stä suurimmasta hotellista. Kun mukaan lasketaan vielä kasinoiden tuomat tuotot on selvää, että rahasta ei Las Vegasin tulevaisuuden NHL-joukkueella ole ongelmaa. Ongelmaksi sen sijaan voivat muodostua kannattajat.

− Siitä tulee mielenkiintoista. Las Vegasilla oli pitkään joukkue ECHL-liigassa Las Vegas Wranglers, joka kuitenkin keskeytti toimintansa täksi kaudeksi, kun uuden hallin rakennustyöt ovat kesken. Enemmän ja enemmän ihmisiä oli menossa katsomaan jääkiekkoa ja kiinnostui siitä viime kaudella, mutta Vegasin alueella ja yleisestikin maassa näkynyt lama vaikutti pitkään katsojamääriin. Nyt asiat näyttävät hieman paremmalta, mutta on varmasti vaikea myydä kausikortteja, sillä kaupungissa vieraillaan pääasiallisesti yhden viikonlopun ajan.

− Las Vegas on pitkään halunnut koripallo- tai jääkiekkojoukkueen itselleen, joten jossain kannattajakuntaa täytyy olla. Liigan kasvaminen on hyvä asia niin NHL:lle kuin joukkueillekin, joten toivottavasti se onnistuu.

Brittiläisestä Kolumbiasta oleva The Provindence-lehti kertoi aiemmin viime viikolla, että Las Vegasin liittyminen NHL:ään on varmistunut. Kanadalaisen TSN-kanavan kommentaattori Gord Miller twiittasi aiemmin viime viikolla kysymyksen liittyen Las Vegasiin. Koska kaupunki on Salcidon nykyinen kotikaupunki, sai hän asiantuntijana kertoa oikean vastauksen Millerin esittämään kysymykseen.

Vapaasti suomennettuna kysymys kuuluu: Las Vegasista heräämisen jälkeen, mikä näistä lauseista sanotaan useimmiten? 1) "Toivon, että meillä olisi NHL-joukkue." 2) "Missä minä olen?" 3) "Kuka sinä olet?"

− Luulen, että hän hieman ohjasi noita vastauksia haluamaansa suuntaan. En usko kenenkään toivoneen ensimmäiseksi herättyään Vegasiin NHL-joukkuetta, joten luulen että vastaus löytyy kahdestä jälkimmäisestä vaihtoehdosta, nauraa Salcido.

» Lähetä palautetta toimitukselle