Atte Engren olympialaisista: "Muuthan siitä päättää, kuka sinne menee"

LIIGA / Haastattelu
Atte Engren on joukkueensa ykkösmaalivahti.
HIFK:hon täksi kaudeksi siirtynyt Atte Engren perkasi Jatkoajan haastattelussa joukkueensa alkukautta. Joukkueensa ykkösmaalivahti kävi myös läpi vuosiaan ulkomailla.

HIFK:n alkukausi on ollut ailahteleva. Syyskuu meni tappiosta toiseen, kunnes viimeisellä viikolla helsinkiläisjoukkue voitti kaksi ottelua kolmesta.

Lokakuun aikana HIFK voitti neljä ottelua kahdeksasta. Joukkueen pelaaminen menikin lokakuussa askelia eteenpäin. Hyökkäyspelaamiseen tuli lisää rytmejä ja kiekollinen pelaaminen parani.

Mutta mitä mieltä on HIFK:n ykkösmaalivahti Atte Engren joukkueensa alkukaudesta? 

"Olemme hyvällä prosentilla alkanut voittamaan"

− Nousujohteinen. Alku oli vaikea, pelasimme ihan ok, mutta emme voittaneet. Nyt olemme aika hyvällä prosentilla alkaneet voittamaan ja varsinkin kotona kulkee, Engren vastasi.

− Mielestäni ihan oikea suunta on menossa.

Syitä tason nousuun on löytynyt.

− Olemme koko ajan parantaneet yleispeliä. Tehneet enemmän maaleja, mutta emme ole tehneet niitä riskin kautta. Mielestäni puolustus on pysynyt hyvin kasassa, Engren mietti.

Engren itse on ollut läpi alkukauden koko sarjan parhaimmistoa pelipaikallaan. 29-vuotias Raumalta kotoisin oleva maalivahti on torjunut kiekkoja 92,19 prosentin edestä. Maaleja miehen taakse on mennyt keskiarvoltaan 2.03.

Omaan alkukauteensa Engren on varsin tyytyväinen.

− Olen pystynyt suurimmaksi osaksi joka ilta auttamaan ja antamaan mahdollisuuden voittoon. Tietysti muutama huonompi peli sinne mahtuu, mutta yleisilme on ollut ihan hyvä, Engren kertoi.

Vuodet ulkomailla

Nashville Predators varasi Engrenin vuonna 2007 varauskierroksella seitsemän. Otteluita isoissa valoissa ei kertynyt, mutta AHL:ssä Milwaukee Admiralsin riveissä Rauman Lukon kasvatti hikoili 27 ottelun verran.

Vuosi Pohjois-Amerikassa oli kauttaaltaan varsin opettavainen.

− Olihan se opettava kokemus. Nuorena poikana sinne yksin hoitamaan asioita vieraalla kielellä ja pelaamaan jääkiekkoa. Aika paljon pelejä ja bussissa istumista, Engren muisteli.

"Varmaan kasvettiin enemmän ihmisenä"

− Varmaan kasvettiin enemmän ihmisenä kuin jääkiekkoilijana.

AHL-kauden jälkeen oli aika palata takaisin Suomeen ja TPS:ään. Tuolla kaudella Engren oli jälleen yksi sarjan parhaimpia maalivahteja.

TPS:stä mies siirtyi KHL:ään ja HC Lev Prahaan. Lopulta kausia KHL:ssä kertyi kolme, Lev Prahan, Atlant Mytishchin ja Spartak Moskovan riveissä.

− KHL on ihan kiva sarja pelata. Tietysti olosuhteet ovat mitä ovat joissain paikoissa, eikä siellä asioita ihan niin hoideta kuin Euroopassa tai Amerikassa. Aika oman onnensa varassa siinä ollaan ajoittain, mutta ihan kiva sarja on silti pelata, Engren paalutti.

− Kovatasoinen liiga, eikä siinä paljoa miettimään kerennyt kun se oli joko lennon, pelin tai nukkumisen aika. Aika äkkiä kaudet siellä menee.

Otteluita paljon, matkustamista sitäkin enemmän. Lentokoneessa istumista ja aikavyöhykkeiden ylittämistä. Siitä koostuu KHL-arki, oheisharjoituksia ei ehtinyt tekemään.

− Se menee aika peli edellä siellä. Joka toinen päivä oli aina peli ja välipäivät matkustettiin, siinä se aika meni. Koitettiin vaan pitää kroppa kunnossa, että pystyi pelata, Engren kertoi.

− Mitä pystyi tekemään, niin sitä koitti tehdä.

Kolmen kauden jälkeen Engren siirtyi viime kaudeksi Ruotsin pääsarjaan ja Leksand IF:n joukkueeseen. Leksand ei kuulunut SHL:n parhaimpiin joukkueisiin.

− Realiteetit oli, että meillä oli aika huono porukka, eikä oikein edes sen sarjatason porukka missä pelasimme. Aika rimpuilua se oli ja päättyi vielä huonosti, hän harmitteli.

− Tiesin sinne mennessäni, että tulee sellainen kausi kuin tuli. Olisi se silti ansainnut hieman erilaisen päätöksen.

Välillä on tullut kolhujakin.

Maalivahtivalmennus ja vahvuudet

Täksi kaudeksi Engren siirtyi HIFK:hon, kun helsinkiläisjoukkueen ykkösmaalivahti Kevin Lankinen loukkaantui harjoituksissa. Äkkiä tämän jälkeen Engren sai puhelun ja asiat etenivät nopeasti.

− Minulla oli ulkomailla ja kotimaassa verkot vesissä. "Keke" loukkaantui, minun puhelimeni soi ja aloimme vääntämään diiliä. Ei siinä varmaan päivääkään mennyt, että pääsimme yhteisymmärrykseen, Engren valotti.

− Molempien kiinnostukset kohtasivat.

HIFK:n pukukoppiin sopeutuminen kävi nopeasti, eikä ongelmia ilmaantunut siviilipuolellakaan.

− Jätkät ottivat heti ensimmäisestä päivästä tosi hyvin vastaan ja siviiliasiat sain nopeasti kuntoon, kuten kämpät ja sun muut. Kiva on ollut olla, Engren kehui.

HIFK:n maalivahtivalmentajana toimii Jan Lundell. Helsinkiläisjoukkueessa monta kautta maalivahtina pelannut Lundell on toiminut HIFK:ssa maalivahtivalmentajana kuusi kautta.

Engrenin mukaan yhteistyö on toiminut tosi hyvin.

− "Lunkka" vaatii paljon. Tehdään paljon oheisia yhdessä ja olemme jäällä paljon yhdessä. On tosi paljon mukana jokapäiväisessä tekemisessä, ja se on mielestäni hienoa. Tuntuu, että aina on tuki ja turva takana.

"Pelit käydään läpi, treenit käydään läpi"

− Pelit käydään läpi, treenit käydään läpi; mikä oli huonoa, mikä oli hyvää. Mielestäni se on hyvää ammattimaisuutta. Joka päivä saan palautteen ja joka päivä koitetaan parantaa, Engren jatkoi.

Engren on pelannut pitkään huipulla. Mies on maailmaa nähnyt ja kokenut erilaisia kiekkokulttuureja.

Kokemuksen myötä Engrenin pelaamiseen onkin tullut lisävivahteita.

− Vähän kun on saanut ikää mittariin, mikä ei ennen ollut vahvuus, niin tasaisuus on ehkä löytynyt. Pystyy olemaan luotettava sillä saralla ja tietää mitä minulta saa. Ihan hyvä olen mielestäni liikkumaan ja suht nopea siinä, Engren totesi.

− Tykkään haastaa, mutta en pelaa itseäni ulos. Kyllä se aika pitkälti menee jalkatyön kautta. Kova jalkatyö, jotta olisin aina aikaisin joka paikassa.

Maajoukkue ja tavoitteet

Meneillään oleva kausi on myös olympiakausi. Helmikuussa Etelä-Koreaan on paikkoja tarjolla Euroopassa kiekkoileville pelaajille, koska NHL-miehet eivät osallistu olympialaisiin.

Maajoukkueen vakiokalustoon kuulunut Engren onkin varmasti yksi ehdokkaista joukkueeseen. Engren ei myönnä, että olympiakisat olisivat tavoitteena.

− En tiedä onko tavoitteena, mutta olisihan se tosi hieno tapahtuma. Muuthan siitä päättää sitten, että kuka sinne menee.

− En voi muuta tehdä kuin antaa kaikkeni HIFK:lle ja toivoa, että joku huomaa, hän totesi.

HIFK majailee tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla 10. Alkukausi ei ole ollut sellainen, mitä joukkue ajatteli ennen kauden alkua. 

Tavoitteena on tällä hetkellä päästä ylöspäin.

− Tietysti joukkueella on sisäiset tavoitteet, mutta ne ovat sisäisiä, eikä niitä kerrota ulkopuolelle. Tiedämme, että meidän kuuluisi olla ylempänä ja jokainen jätkä kopissa tietää, että pitäisi olla ylempänä ja sinne yritämme, Engren kertoi.

Engrenillä ei ole omalle uralle tässä vaiheessa isompia suunnitelmia. Hän viihtyy Helsingissä.

− Minulla ei ole oikeastaan mitään pitkän ajan suunnitelmia. Viihdyn täällä hyvin ja katsotaan mitä aika tuo tullessaan, Engren päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle