Aikaa kiinni juoksevalla Espoo Unitedilla ei päätä palele

MESTIS / Haastattelu
Vauhdilla kasatun Espoo Unitedin alku on ollut vuoristoradalla kiitämistä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Jatkoaika jututti Espoo Unitedin toimitusjohtaja Olli Aroa lokakuun lopussa ja selvitti hiukan seuran tilannetta. Jääkiekossa Unitedilta löytyy edustus niin miesten Mestiksestä kuin naisten SM-sarjasta.

Vain muutamaa päivää ennen haastattelua United oli noussut otsikoihin Aleksi Valavuoren Twitter-kohun vuoksi. Voisi sanoa, että uudella toimitusjohtajalla on ollut vauhdikas startti uuteen työhönsä. Mutta mitä mieltä itse Olli Aro on kuluneista vajaasta neljästä viikosta?

- Ihan mukavasti on lähtenyt, tietysti vähän vauhdikasta tässä viime päivinä ollut, mutta ihan kivasti. Kausi pyörii molemmissa lajeissa (jääkiekko ja koripallo) niin miehissä kuin naisissa, mutta yritetään silti keskittyä niihin perusasioihin. Pyritään rakentamaan rauhassa ensi kautta.

"Eihän tämä mikään optimaalinen tilanne ole"

Ei pelkästään Arolla ole ollut vauhdikas aloitus, vaan koko organisaatio perustettiin vauhdilla kesän aikana. Haasteita on ollut paljon ja tulee vielä olemaan. Yksi isoin haaste on aika.

- Eihän tämä mikään optimaalinen tilanne ole. Meidän omistajalla olisi ollut tahtoa ratkaista näitä asioita jo paljon aikaisemminkin, mutta tilanne oli vaikea. Silti hän päätti tarttua tähän tilaisuuteen ja lähti luomaan jatkumoa espoolaiselle kiekkoilulle. Nyt tehdään hommia sen eteen.

- Mielestäni on hyvä asia, että Espoossa pelataan ja tämä mahdollistaa sen, mutta kaikki on pitänyt tehdä nopeasti. Tärkeintä on ollut täyttää ne perusasiat ja nyt sitten rakennetaan niitä perustoja kuntoon maltilla. Voi olla, että se maksaa meille nyt alussa, mutta se on vain hyväksyttävä ja pidettävä pää kylmänä.

Paineen alla 24/7

Ajanpuutteen lisänä on paine saada jotain aikaiseksi nopeasti. Urheilutoiminnassa usein riskinä on kellon ympäri työn paiskiminen ja itsestään huolehtimisen unohtaminen.

- Kyllä se on vaatinut koko organisaatiolta tosi paljon, vaikka meitä ei vielä paljon ole. Vaatii paljon myös minulta esimiehenä, kun on tosi hektistä ja asiat laahaa hiukan perässä kokoajan, että muistetaan kaikkien oma jaksaminen ja ajanhallinta. 

Haastattelun aikana kiertelimme ympäri hallia tutustuen aitioihin, joita tarjotaan niin yrityksille kuin kuluttajille. Yritykset ottavat aitioita kokouspakettien ja virkistäytymisiltojen merkeissä. Kuluttaja-asiakkaat ovat löytäneet aitiot porukkaillanviettoon.

Espoo Unitedilta löytyy upeita aitioita moneen käyttöön.
Kuva © Espoo United/Metro Areena

Suomen mittakaavalla Espoo Unitedin tilat ovat huikeat, joista toisilla paikkakunnilla voi vain haaveilla. Ongelmana ei ole tilojen puute tai mahdollisuudet.

- Meillä ei ole tuote ihan vielä siinä kunnossa, että pystyttäisiin hyödyntämään nämä tilat täysin.

Taloudenperustat kuntoon huolellisella suunnittelulla

Työtä Espoossa on paljon vielä edessä, mutta hihat on kääritty ylös ja asioita on saatu myös aikaiseksi. Urheiluseuroille on tärkeää saada sponsoreita, jotta taloudelliset edellytykset pärjäämiselle olisivat kunnossa. Mikä on Unitedin tilanne?

- Aikataulun huomioon ottaen yritykset ovat lähteneet yllättävän hyvin mukaan. Kuitenkin Mestis on uusi juttu ja viime kauden jälkeen moni miettii, että mikä Espoo United on. Siihen nähden on lähtenyt hyvin ja ollaan saatu merkittäviä yhteistyökumppaneita.

"MONI MIETTII, ETTÄ MIKÄ ESPOO UNITED ON"

- Tottakai meillä on vielä paljon myytävää, mutta ei olla ehditty myymään. Lähdettiin siitä, että ensin pääyhteistyökumppanit ja sen jälkeen voidaan keskittyä pienempiin.

Aron mukaan Unitedin kantava ajatus on yhdessä tekeminen ja se koskee myös yhteistyötä yritysten kanssa. Unitedin tavoitteena on pitää yrityspäivät, jossa kehitetään yritysten kanssa yhdessä heille sopivia palveluja.

- Nyt suunnitellaan yrityksille sopivia pienempiä kannattajapaketteja. Meille on tärkeää, että espoolaiset yritykset lähtevät mukaan ja haluavat olla osa tätä. Se ei tarkoita, että heidän on investoitava isoja rahoja.

Myös oheistuotteilla on oma osansa taloudellisessa merkityksessä kuten yhteisön rakentamisessakin. Alkukaudeksi United ei ehtinyt saada fanituotteita, mutta hiljalleen niitäkin on alkanut saapumaan.

- Niidenkin osalta pitää miettiä mitä me niiden myynnillä tavoitellaan ja sen jälkeen tehdä suunnitelma. Sama kuin muissakin asioissa, tehdään rauhassa, mutta määrätietoisesti.

Hiljaa hyvä tulee. Katsomossa on vielä tilaa, mutta töitä tehdään koko ajan.
Kuva © Petteri Äikäs

- Ensimmäisten fanipaitojen myynti lähti ihan mukavasti, kiitos siitä kannattajille. Perheviikonloppuun saatiin jo Suomessa valmistettuja pipoja, huiveja ja lippiksiä. Loput tulee sitten pitkin talvea ja kevättä.

Katseet jo tulevaisuudessa

Puhuttaessa Espoo Unitedin tulevaisuudesta nousee esille organisaation haasteet, kun kausi on jo täyttä häkää päällä.

- Isoin haaste on se aika. Kaikki lajit pyörii jo täysillä ja niiden pyörittämiseen tarvitaan tiettyjä toimenpiteitä päivittäin ja samaan aikaan meidän pitää miettiä miten me resurssoidaan tämä, mitä osaamista me tarvitaan.

Aron puheessa kaikki kulminoituu aikaan ja siihen kuinka heidän katseensa on tulevan kauden rakentamisessa.

- Meillä on fillari nyt tuossa vieressä ja me juostaan sen vierellä. Me tarvitaan se hetki, että päästään pysähtymään, hyppäämään sen päälle ja polkemaan sitä.

- Meillä on tosi hyvä tekemisen meininki, hyvä avoin henki ja yhteisö. Ei se mikään tekemätön paikka ole, mutta vaatii vähän työntekoa ja paljon intohimoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle