Ahvenjärvi pelaajien kehittämisestä: "Iso palkinto, kun näkee pelaajien kehittymisen"

MESTIS / Haastattelu
Jukka Ahvenjärvi tunnetaan nuorten pelaajien kehittäjänä.
Kuva © Timo Savela
JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi on valmentanut Jyväskylässä todella pitkään. Mies tunnetaan myös hyvänä nuorten pelaajien kehittäjänä. Jatkoaika kävi kyselemässä syitä siihen, miksi mies on pysynyt Jyväskylässä ja nuorten pelaajien kehittämisestä.

Jukka Ahvenjärvi on tullut tunnetuksi hyvänä nuorten pelaajien kehittäjänä. JYP-Akatemia onkin toiminut erinomaisena kasvualustana nuorille, lupaaville pelaajille. Ahvenjärvi kertoo, mihin he eritoten pyrkivät nuoren pelaajan kohdalla keskittymään.

− Pyrimme nostamaan pelaajien itseluottamusta. Kun noustaan A-nuorista ja tullaan pelaamaan Mestis-kiekkoa, niin siinä voi tulla sellaisia hetkiä pelaajilla, että siellä ollaan niin sanotusti selviytymässä.

− Siinä pyrimme itseluottamuksen kohdalla, että nuoret pelaajat pystyisivät pelaamaan sillä kiekolla oikeasti ja rohkeasti rakentamaan peliä, Ahvenjärvi jatkaa.

Ahvenjärvi peräänkuuluttaa, että vain kova työntekeminen ja laadukas harjoittelu tuovat itseluottamusta pelaajiin.

− Vahvan harjoittelemisen kautta pelaamiseen tulee itseluottamus omasta osaamisesta. Löydetään yksilön vahvuus, niin se tukee koko joukkueen pelaamista.

Tänä vuonna tätä mallia ovat noudattaneet muun muassa Arttu Likola ja Jerry Turkulainen. Molemmat ovat päässeet tällä kaudella pelaamaan JYPin riveissä useita otteluita ja varsinkin Turkulainen on osoittanut pysyvänsä liigakiekon mukana. Ahvenjärvi nostaa muutaman muunkin pelaajan tähän joukkoon mukaan.

− Esimerkiksi, jos mietin Riku Sihvosta ja Anton Stråkaa, niin he ovat nousseet tähän sarjaan sillä tavalla, että pelaavat omilla vahvuuksillaan.

Kova tempopelaaminen ja tilanteiden tunnistaminen

Jääkiekko on nykyään mennyt yhä enemmän siihen suuntaan, että tempo on vain kasvanut huipulla. Tilanteiden oikea tunnistaminen on myös ykkösasioita. Tähän myös pyritään Akatemian riveissä keskittymään.

− Pelaajien pitäisi pystyä kovassa tempossa pelaamaan ja tunnistamaan tilanteet oikein. Sitä puolta käymme koko ajan läpi pelaajien kanssa. Pelaajat pystyisivät kehittämään itseään, pystyisivät pelaamaan korkealla tempotasolla, ja sitä kautta ottamaan askeleita ylöspäin, mies kertoo.

− Nämä ovat isoja ja tärkeitä juttuja pelaajan eteenpäin menemisen kannalta.

Ahvenjärvi kertoo, että jos Akatemian riveissä on ollut vaikeuksissa tempon kanssa, niin hankalaa tulee olemaan astetta ylempänä.

− Jos pelaaja hyppää Liigaan ja on himmaillut meidän peleissä, niin aika vaikeata on napata seuraava porras ylöspäin, mies naulaa.

Ahvenjärvi muistuttaa myös, että ihan perusarjesta pitäisi nuorten pelaajien pystyä nauttimaan.

− Pyrimme myös saamaan pelaajat nauttimaan arjessa olemisesta. Vaikka tulisi vaikeitakin hetkiä, niin pystyisimme arjessa painamaan menemään.

− Arjesta pitäisi pystyä nauttimaan, mies jatkaa.

"Pirun hauska työskennellä"

Ahvenjärvi on toiminut Jyväskylässä päävalmentajana vuodesta 2001. Tämän aikana joukkueen nimikin on ehtinyt muuttumaan moneen kertaan. Vuonna 2008 JYP ja silloinen D-Kiekko yhdistivät voimansa ja joukkueen nimeksi muodostui D-Team. Kaudeksi 2011-2012 joukkueen nimi vaihtui nykyiseen muotoon.

Moni on ehkä ihmetellyt, että miksi mies ei ole vielä siirtynyt isompiin ympyröihin. Osaamista varmasti löytyisi, mutta tietyt syyt ovat pitäneet miehen Jyväskylässä.

− Minulla on ollut äärimmäisen hyvä työympäristö ja fasiliteetit ovat täällä kunnossa. Meillä on hyviä ihmisiä ympärillä, niin seurantoimistossa kuin hallin ympäristölläkin, Ahvenjärvi kehuu.

− Ei ihmisen silloin tarvitse hakea jatkuvaa muutosta, jos pystyy sellaisia asioita toteuttamaan, mitkä uskoo auttavan pelaajia ja tätä yhteisöä.

Nuorten pelaajien kehittymisen näkeminen ja siinä auttaminen ovat myös syitä miksi mies edelleen Jyväskylässä valmentaa. Ahvenjärvi kertoo, että nuorten kanssa työskentely on nautinnollista.

− Matka pelaajien kanssa antaa ihmiselle paljon voimavaroja ja se on hieno asia. Tämä on pirun hauskaa työtä, kun saa noiden nuorten pelaajien kanssa olla.

− Se on iso palkinto, kun näkee pelaajien menevän eteenpäin ja näitä asioita ei voi millään muulla korvata, Ahvenjärvi päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle