Ahvenjärvi alkukaudesta: "Pelillisesti pääsimme siihen suuntaan, mikä tavoitteena oli"

MESTIS / Haastattelu
Jukka Ahvenjärvi on ollut pitkään Jyväskylässä.
Kuva © Timo Savela
Mestiksessä vietetään joulutaukoa. JYP-Akatemian alkukauteen on mahtunut voittoputkia, isonumeroisia tappioita ja epätasaisuutta. Jatkoaika kävi jututtamassa joukkueen päävalmentajaa Jukka Ahvenjärveä, joka niputti alkukauden.

JYP-Akatemia lähti joulutauolle voitto takataskussaan, kun hurrikaanipaidat voittivat LeKin kotonaan luvuin 5-2. Kokonaisuudessaan alkukausi oli varsin hyvä, mutta tasaisuus kuitenkin ajoittain puuttui. Joukkue majailee sarjassa kahdeksantena. Jukka Ahvenjärven mukaan joukkue on menossa oikeaan suuntaan.

− Pelillisesti pääsimme siihen suuntaan mikä tavoitteenamme olikin, eli pääsemme paremmin rytmiin kiekollisen pelaamisen kanssa.

− Haluamme pelata sellaista kiekkoa, missä pelaajat pystyvät olemaan aktiivisia ja karvauspelaamisessa aggressiivisia. Se on pelaajia kehittävää pelaamista, Ahvenjärvi jatkaa.

Akatemia on päästänyt maaleja sarjassa viidenneksi eniten. Joulukuun alussa joukkue oli päästänyt toiseksi eniten maaleja. Ahvenjärvi myöntää, että omiin on tullut paljon maaleja, mutta ei ole siitä huolissaan.

− Vaikka meille on tullut paljon maaleja omiin, niin meidän puolustuspelaamisemme on ollut hyvää. Siellä on näkynyt oikeita asioita.

− Jos katsomme tarkempia tilastoja, eli mistä ne maalit ovat tulleet, niin me ollaan oikeassa suunnassa senkin asian osalta. Se on kuitenkin se osa-alue missä meidän pitää vielä selkeästi pystyä parantamaan, mies jatkaa.

Akatemialla on ollut varsinkin alkukaudesta vaikeuksia puolustusvalmiuden kanssa. Hyökkääjät ovat karvauspelaamisessaan olleet välillä huolimattomia ja vastustaja on päässyt liian helposti vastahyökkäyksiin.

− Yleensä suuri yleisö näkee puolustuspelaamisen vain siellä omalla alueella tai sen hetken, kun maali tulee. Yleensä tilanteet, joista maalit tapahtuvat, lähtevät liikkeelle 30 sekuntia aikaisemmin, Ahvenjärvi miettii.

− Se on se juttu mihin pyrimme keskittymään vahvasti; että pystyisimme ne tilanteet poistamaan, missä vastustaja voi päästä vastahyökkäyspelaamiseen. Olemme aika tiiviinä pakettina pystyneet tunnistamaan nämä tilanteet oikein.

Alivoimapelaaminen ollut hakusessa

Jyväskyläläisjoukkueen alivoimapelaaminen on myös hakenut uomiaan alkukauden aikana. Ahvenjärvi myöntää, että alivoiman kanssa on ollut eniten haastetta. Mies kuitenkin on tyytyväinen siihen, mitä edellisissä otteluissa on näkynyt.

− Haastavaa alkukaudesta oli meidän alivoimapelaaminen. Alkuvaiheessa haimme alivoimanelikoita. Nyt olemme päässeet siihen, että samat pelaajat pelaavat sitä koko ajan.

− Siihen on löytynyt oikeanlainen uhrautuminen ja kropan likoon laittaminen. Jotta sitä kiekkoa oikeasti otetaan sinne kroppaan, Ahvenjärvi kehuu.

Ahvenjärvi mainitsee myös maalivahtipelaamisen yhdeksi alkukauden haasteista. Tämä tosin on ollut positiivinen sellainen, kun Akatemian maalilla ovat pelanneet Markus Ruusu, Veini Vehviläinen ja Jose Kangaskorte. Kilpailu tästä pelipaikasta on käynyt kuumana läpi kauden.

− Ruusu ja Vehviläinen ovat käyneet pelaamassa. Markus on kantanut isoa roolia. Ajatuksena on ollut, että saadaan nuorille paljon pelejä ja pääsevät mahdollisesti kamppailemaan alle 20- vuotiaiden kisoihin.

− Kangaskorte on ollut siinä hyvä kirittäjä. Hän on omilla otteillaan esittänyt, että on tasavahva kilpailemaan herrojen kanssa. Se on ollut positiivinen kilpailutilanne, Ahvenjärvi kehuu.

Nuori hurrikaaniryhmä on pystynyt alkukauden aikana kehittämään pelaamistaan. Pelaajista on huokunut itseluottamus ja joukkue onkin näyttänyt kauden aikana sitkeyttään tulemalla muutamissa otteluissa takaa tasoihin.

− Alkukauden onnistuminen on ollut itseluottamuksen puolella pelaamisessa. Edellisessä ottelussa LeKiä vastaan näkyi parhaiten meidän pelimme rytmit ja se, mitä haluamme pelistämme, Ahvenjärvi kertoo.

Ennen kautta Akatemian kärkipelaajiin ennakkoon lukeutuivat Arttu Likola, Riku Pitkänen ja Taavi Tiala. Nämä pelaajat ovatkin kantaneet ison tulosvastuun yhdessä Aleksi Luhtalammen ja Waltteri Lehtosen kanssa. Likola ja Pitkänen johtavat joukkueen sisäistä pistepörssiä 20 pistellään.

− Iso juttu on ollut meidän kärkipelaajamme. Arttu, Riku ja Taavi, näiden herrojen on katsottu olevan meidän kärkipelaajiamme, Ahvenjärvi miettii.

− He ovat ottaneet oikeata roolia syksyn aikana ja se on näkynyt ylivoimapelaamisessa ja ratkaisupaikoissa. He ovat kantaneet vastuuta kopinkin puolella, mies kehuu suojattejaan.

Arttu Likola johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä.
Arttu Likola johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä.
Kuva © Timo Savela

Pelaajien liikehdintä ylös ja alas

Akatemia on tuottanut vuosien varrella hienosti pelaajia JYPin liigarinkiin. Emoseurasta on myös usein tullut Mestiksen puolelle pelaajia hakemaan peliaikaa. Tällä kaudella tilanne on jälleen ollut samankaltainen, kun muun muassa Mikko Salmio, Niklas Friman ja Valtteri Hotakainen ovat pelanneet viime aikoina Akatemian riveissä.

− Me käymme aina rehellisesti läpi pelaajien kanssa, että mistä siinä siirrossa on kysymys. Näen sen sillä tavalla, että kun ylhäältä tullaan alas, niin se on pelaajille mahdollisuus saada peliaikaa. Pääsevät pelaamaan paljon pelejä ja sillä tavalla kehittämään itseään.

− Pelejä varten harjoitellaan ja peli on paras harjoitus mitä pelaaja voi saada.

Ahvenjärvi myöntää, että jos liigastatuksen pelaaja tulee joukkueeseen, niin hänen on tuotava jotain uutta mukanaan. Hänen pitää olla vahvistus joukkueelleen.

− Jos meillä on liigastatuksella oleva pelaaja, niin hänen on tuotava jotain meidän peliin.

− Suurin osa on ollut Akatemiassa aikoinaan isossa roolissa, joten he tietävät mitä ovat tulossa tänne tekemään. Kehittävät samalla itseään ja auttavat joukkuetta, Ahvenjärvi kehuu.

Mestiksen taso hieno yllätys

Mestis sai täksi kaudeksi kaksi uutta joukkuetta, kun IPK ja Espoo United tulivat sarjaan. Ahvenjärvi myöntää, että näiden myötä sarjan tasokin on noussut. Tämä onkin ollut yksi alkukauden positiivisimmista yllätyksistä.

− Iloisesti olen yllättynyt siitä, että kuinka kovia kaikki joukkueet ovat tänä vuonna. Se on Mestiksen kannalta äärimmäisen hieno juttu.

− Viime vuoteen verrattuna pelin tempo on noussut selkeästi. Seurat ovat olleet aktiivisia liikuttamaan pelaajia seuroihin. Mielestäni se on Mestiksen kannalta hyvä juttu, sen kautta sarjan tasokin nousee, Ahvenjärvi kehaisee.

Ahvenjärvi muistuttaa, että vaikka runkosarja onkin kesken, sen aikana on pystyttävä harjoittelemaan laadukkaasti ja pystyttävä kehittämään pelaajia. Tämä onkin asia mitä mies toivoo, kun sarja etenee vähitellen kohti kevättä.

− Pitää harjoitella viisaasti, jotta pelaajat pysyisivät kunnossa. Pitää pystyä harjoittelemaan kovaa ja laadukkaasti koko ajan, vaikka sarja onkin käynnissä.

− Se mahdollistaa niin joukkueen kuin yksilöiden eteenpäin menemisen, Ahvenjärvi paaluttaa.

Joulutauon jälkeiselle puoliskolle tavoite on selkeä hurrikaaniryhmälle. Se lyötiin lukkoon jo ennen sarjaa ja sitä se on edelleenkin.

− Meillä on tavoite olla siellä kuuden sakissa runkosarjan päättyessä, Ahvenjärvi muistuttaa.

− Se on vain päämääränä siellä jossain olemassa. Pelin kokonaisuus on se juttu, mikä halutaan saada kuosiin, Ahvenjärvi päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle