Ruohomaan Leijona-komennusta varjostivat arkihuolet – "En millään välittäisi lähteä takaisin Venäjälle"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Karjala-turnaus oli Mikael Ruohomaan toinen kerta maajoukkueen matkassa.
Kuva © Sami Kemppainen, sami.kemppainen@jatkoaika.com
Koti-ikävä on pitkän matkan jääkiekkoilijaksi tehneen maajoukkuepelaaja Mikael Ruohomaan kiusana. Voittoisa Ruotsi-ottelu sentään piristi mieltä.

Leijona Mikael Ruohomaan Karjala-turnaus ei ollut täydellinen.

Ensimmäisessä ottelussa Venäjää vastaan Suomi jäi maaleitta ja toisessa ottelussa Tsekkiä vastaan Ruohomaa oli huilivuorossa. Päätösottelussa Ruotsia vastaan Leijonat voitti rakkaan vihollisen lukemin 3–0.

– Pelasimme koko 60 minuuttia hyvää viisikkopeliä, ja olimme sitä kautta tänään parempia kuin Ruotsi, väsyneen oloinen Ruohomaa arvelee haastattelussa pelin päätyttyä.

Vaikka voitto tuli ja Ruohomaan peli oli pirteää, kaikkein tärkeimmässä eli maalinteossa ei ykkösketju onnistunut lainkaan. Kaksi kolmesta Karjala-turnauksen ottelusta pelannut Ruohomaa jäi pisteiden osalta nollille.

– Tuossa lopussa puhuttiin Härskin [Teemu Hartikainen] kanssa, että olisihan siinä voinut jonkun maalinkin tehdä. Onneksi oli muita tehokkaita, kuten tässä yksi onnistuja, Ruohomaa sanoo ja kopauttaa ohi kävelevää Arttu Ruotsalaista olkavarteen.

Ottelussa lähes 19 minuuttia pelannut Ruohomaa vaikuttaa väsyneeltä, mutta kovatempoinen peli tuskin on siihen ainoa syypää. Hän sanoo suoraan, että ajatukset ovat turnauksen aikana välillä olleet muualla.

"Hyvä, että huilasin Tšekki-pelin ja sain keskittyä muihin asioihin."

– Arjessa on ollut kaikenlaista, joten olen joutunut ajattelemaan muitakin juttuja. Oli varmaan hyväkin, että huilasin Tšekki-pelin ja sain keskittyä muihin asioihin.

– Onneksi nyt oli jo sellainen päivä, että pystyin antamaan kaikkeni joukkueen eteen. Sain lyödä 100% tuohon, joten oli mukava pelata.

Poikkeuksellinen ura jatkuu kaukana Venäjällä

Ruohomaan tausta jääkiekkoilijana on poikkeuksellisen värikäs. Ässissä kasvanut 29-vuotias hyökkääjä pelasi vuosikaudet II-divisioonaa, Suomi-sarjaa ja Mestistä ja teki Liiga-läpimurron vasta kaudella 2014-2015 KalPan riveissä.

Jääkiekon lisäksi Ruohomaa on nuorempana ansainnut elantonsa muun muassa rakennushommista ja kuorma-autokuskina. Hän päätti keskittyä lätkään vasta parikymppisenä ja joutui paiskimaan hommia tosissaan päästäkseen pääsarjatasolle.

Viime kaudella Ruohomaa voitti Liiga-mestaruuden Kärppien riveissä ja oli koko Liigan pistepörssin yhdeksäs (20+29) sekä tehotilaston kuudes (+26), joten ei ollut yllättävää, että hän siirtyi tämän kauden alussa KHL:ään Neftekhimik Nizhnekamskin joukkueeseen.

Uransa suunnasta hän ei ole aivan varma, mutta eteenpäin ollaan yhä menossa.

"Seuraava askel on, että pystyn pukemaan leijonapaidan useammin päälle."

– Seuraava askel on, että pystyn pukemaan leijonapaidan useammin päälle. Sitä kautta tulee uusia mahdollisuuksia.

Elämä KHL:ssä ja Nižnekamskin kaupungissa – tuhat kilometriä Moskovasta itään – ei ole ollut pelkkää unelmaa, vaikka 21:ssä pelissä onkin kertynyt 15 pistettä. Kysyttäessä, miltä tuntuu olla Suomessa käymässä, Ruohomaa hymyilee ensimmäistä kertaa.

– Aika mahtavaa, aika mahtavaa. Ei millään välittäisi lähteä huomenna aamulla takaisin. Koti-ikävä pahenee tuplasti, kun on saanut olla täällä taas. Suomi on Suomi. Suomi on maailman paras maa.

» Lähetä palautetta toimitukselle