Nuorten pelaajien otteet ilahduttivat Jukka Jalosta: ”Hienoa nähdä, että Liigassa parhaiten pelaavat pärjäävät”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jalosen tavoitteet toteutuivat Helsingissä.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Leijonien saldona Karjala-turnauksesta oli toinen sija ja kaksi voittoa, joissa molemmissa oma maali pysyi puhtaana. Päävalmentaja Jukka Jalonen sai katetta suunnitelmilleen.

Jukka Jalosen paluu Suomen A-maajoukkueen päävalmentajaksi viiden vuoden tauon jälkeen päättyi voitokkaisiin tunnelmiin Karjala-turnauksen päätösottelussa Ruotsia vastaan. Jalonen huokui tyytyväisyyttä etenkin maajoukkueessa ensimmäisten otteluiden pelanneiden pelaajien suorituksista.

– Kaikilta odotettiin hyviä suorituksia. Tietenkin kovia onnistujia olivat uusista kavereista tietenkin Veini Vehviläinen, Arttu Ruotsalainen ja Ville Leskinen. Kaikki kolme tulivat todella hyvin sisään kansainvälisiin peleihin.

Isänpäivän illan Ruotsi-ottelusta Jaloselta suurimmat kehut sai upean viikonlopun pelannut Vehviläinen.

– Kukaan ei pelaa hyvin vahingossa, ei kenttäpelaaja eikä maalivahti ja vieläpä kaksi peliä putkeen suunnilleen vuorokauden sisällä. Varsinkin kolmannen erän alun alivoiman tapossa Veinin peli oli kovaa luokkaa. Kolmella viittä vastaan pari minuuttia huippupelaajia vastassa ja kyllä hän pelasi loistavasti.

Perinteisesti Suomi on lähtenyt Karjala-turnaukseen parhaalla mahdollisella Euroopasta saatavalla joukkueella, mutta tällä kertaa Jalonen valitsi ennakkoluulottomasti mukaan tukun nuoria ensikertalaisia pelaajia Liigasta. Valinta kannatti ja Jalonen oli vakuuttunut näkemästään.

– Oli siellä monta onnistujaa etenkin näissä uusissa nuorissa kavereissa. Hienoa nähdä, että Liigassa parhaiten pelaavat pärjäävät täälläkin. Siihen täytyy olla todella tyytyväinen. Ei voi muuta sanoa kuin että hieno debyytti uusilta pelaajilta.

– Kaikki, jotka tulivat ensimmäistä kertaa mukaan vetivät todella hyvin. Totta kai, jos ajatellaan pisteitä niin Leskinen oli tehokas ja Ruotsalainen oli hyvä koko ajan. Myös Juhani Tyrväinen pelasi omassa roolissaan hyvin.

Toiminta Liigaseuroissa miellyttää Jalosta

Jääkiekon kotimainen Liiga tuottaa A-maajoukkueen käyttöön tällä hetkellä useita kyvykkäitä pelaajia. Laatupelaajien leveä rintama edesauttaa kevään MM-kisoihin tähtäävää projektia merkittävästi.

– Suurin osa näistä uusista pelaajista on Liigasta, jossa tehdään hyvää työtä. Parhaiten Liigassa pelaavat joukkueet ja parhaiten pelaavat yksilöt ovat valmiita kansainvälisiin otteluihin ainakin Euroopan tasolla tällä hetkellä. Taso tietysti kovenee kun mennään MM-kisoihin, mutta meillä on kyllä erittäin hyvä lähtötilanne.

Jalonen uskoo, että onnistumiset maajoukkueessa heijastuvat jokapäiväiseen tekemiseen.

– Pelaajille antaa varmasti lisää itseluottamusta ja motivaatiota harjoitteluun kun näkevät, että pärjäävät täällä hyvin. Nämä pelit ovat kuitenkin selvästi kovempia kuin KHL-, Liiga- tai SHL-ottelut. Kovempaa mennään ja vaatimustaso on korkeampi.

Tulokset seurasivat nousujohteista tekemistä

Jalosen mukaan kaksi 3–0-lukemin voitettua ottelua olivat kollektiivisen ja kurinalaisen viisikkopelaamisen seurausta.

– Se kertoo siitä, että pelattiin tasapainoista jääkiekkoa. Hyökättiin fiksusti ja jämäkästi. Itse asiassa koko ajan puolustettiin viidellä viittä vastaan hyvin jo ottelussa Venäjää vastaan. Alivoima oli hyvää ja huikea maalivahtipeli taustalla, kaksi nollapeliä peräkkäin.

Turnauksen voitto jäi saavuttamatta Venäjä-tappion vuoksi, mutta tuloksen takaa Jalonen löysi reilusti hyviä asioita.

– Erittäin hyvä maku jäi turnauksesta, totta kai. Koko viikko on alusta asti ollut hyvää tekemistä joukkueelta, hyvää keskittynyttä läsnäoloa. Tietenkin ensimmäisen pelin tulos ei ollut hyvä. Se peli ei ollut niin huono mitä tulos antaa ymmärtää.

– Sitten päästiin tuloksellisesti peleihin kiinni ja mielestäni Tšekkiä ja Ruotsia oltiin selvästi parempia kaikessa. Ansaittiin voitot, tietysti nähdyn maalivahtipelin ansioista kaikkien on helppo pelata.

Jalonen antoi kehut pelaajilleen pelitavan tehokkaasta omaksumisesta ja toteutuksesta.

– Joukkue toteutti pelitapaa kyllä erittäin hyvin. Pelaajat pyrkivät noudattamaan meidän pelitapaa ja toteuttamaan sitä. Parhaimmillaan onnistuttiin erinomaisesti, Jalonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle