Turnauksen välipäivät ovat Noora Rädylle hyvä rentoutumisen paikka.
Kuva © Markus Viljanen

Noora Räty vapaapäivän juttutuokiossa - puheenaiheina Suomen joukkueen peliesitykset, pyykkien peseminen ja maajoukkueuran jatko

Haastattelu
Noora Räty otti keskiviikon vapaapäivän rennosti. Juttua riitti niin kotikisojen tunnelmasta, perheestä, joukkueen peliotteista kuin oman uran jatkumisestakin.

Suomen joukkue vietti keskiviikkona MM-turnauksen toista vapaapäivää. Maalivahti Noora Räty otti päivän levon ja kehonhuollon kannalta. Keskiviikko alkoi hänen osaltaan visiitillä Helsinkiin tutun kiropraktikon luokse.

Simo Poutasen luona olen käynyt jo siitä lähtien, kun pelasin Kiekko-Vantaan joukkueessa. Käyn hänen luonaan aina Suomessa käydessäni. Laitoimme hermostoa ja kroppaa kuntoon. Tämän tyylisessä turnauksessa paikat menevät helposti jumiin, niin tekee hyvää niitä availla, Räty kertoi.

MM-kisojen pelitahti on varsin raju, sillä otteluita voi kertyä parhaimmillaan seitsemän 11 päivän aikana.

− Onhan tämä kova tahti, eikä vastaavaan tapaan ole varmaan koskaan aiemmin pelattu. Välipäivinä ei pahemmin treenailla, vaan kyllä se menee palautellessa.

"Soittelen tuossa varmaan mutsille, jos hän tulisi käymään, niin saisin pyykit kotiin pesuun"

Räty nauttii harvinaisesta edusta, sillä hänellä on joukkueen hotellissa oma huone. Järjestely sopii maalivahdille enemmän kuin hyvin.

− Meitä on epätasainen määrä, niin sain oman huoneen. Riikka [Sallinen] sen toki ensimmäiseksi saisi halutessaan, mutta hän majoittuu Sannin [Hakala] kanssa, joten huone meni minulle. Tykkään muutenkin olla itsekseni ja nyt se sopiikin hyvin, kun suhaan tässä kodin ja hallin väliä, Räty totesi.

− Suurimman osan välipäivistä olen ihan vain makoillut hotellilla ja keräillyt itseeni energiaa. Olen läheisillekin sanonut, etten pahemmin lähde kaupungille pyörimään. Olen toki jonain päivänä käynyt kotisohvalla makoilemassa, mutten mitään sen kuluttavampaa tee.

MM-kisat pelataan Rädyn lapsuudenmaisemien tuntumassa, mikä on mahdollistanut perheelle ja sukulaisille helpon reitin tulla paikan päälle seuraamaan.

− Perhe on käynyt toki kaikki pelit katsomassa ja olemme pelien jälkeen nähneet. Tietenkin on ollut mukavaa, kun vanhempien lisäksi esimerkiksi mummi ja ukki ovat myös päässeet käymään peleissä.

Räty on ollut MM-kotikisoissa suosittu haastattelujen kohde.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kokemusta ja pelivuosia kertyy, mutta perheen merkitys on Rädyllekin yhä suuri. Sen huomaa myös pienissä, hauskoissa arkiasioissa.

− Soittelen tuossa varmaan mutsillekin, jos hän tulisi käymään, niin saisin pyykit kotiin pesuun. Hän tuli yhteen peliin Ikea-kassin kanssa, niin katselin jo silloin, että kappas, äiti on ottanut pyykkikassin katsomoon, Räty nauroi makeasti.

"Odotan vielä sitä, että saisimme sen ehjän 60-minuuttisen pelattua"

Suomi on pelannut MM-turnauksessa käytännössä odotusten mukaisesti, mutta aina on petrattavaa, ja tämän tietää myös Räty.

− On ollut paljon hyviä hetkiä, mutta odotan vielä sitä, että saisimme sen oikeasti hyvän 60-minuuttisen pelattua. Tällä kaudella olemme pelanneet monta ehjää ottelua, mutta täällä on tullut hyviä ja huonoja jaksoja. Oman pään merkkauspelistä olemme nyt paljon puhuneet, että siinä on petraamista.

Omiin otteisiinsa 29-vuotias Räty on ollut tyytyväinen, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

− Olen mielestäni pelannut tasaisen hyvin, jos ei lasketa USA-pelin viimeistä erää. Ei ole paljoa tullut reboundeja ja olen ollut hyvin pelin sisällä. Kanada-ottelussakin tuntui todella hyvältä ennen heidän kolmatta maaliaan, Räty tuumasi.

Vaikka Rädylle Espoon MM-mittelöt ovat jo uran 13. arvokisat, on kokemus silti ollut ainutlaatuinen. Hän ei pistäisi pahakseen sitäkään, mikäli pelit loppuisivat hänen osaltaan tähän turnaukseen.

− On ollut todella hienoa, varsinkin Venäjää vastaan, kun hallissa oli niin hyvä tunnelma. Olin hymy huulilla koko sen ottelun ajan. Junnut eivät varmaan ihan tajuakaan, ettei tällaista tule kuin kerran elämässä, Räty fiilisteli.

− Paljolti vaikuttaa sekin, että jatkaako tästä paljon muitakin. Jos iso osa aikoo jatkaa vuoteen 2022 asti, niin olen totta kai messissä. Jos näyttää siltä, että sukupolven vaihdosta on tulossa, niin en tiedä onko minusta siihen. Ei se maailmanloppu olisi, jos nyt pelit loppuisivat, sillä jääkiekko tulee kuitenkaan olemaan iso osa elämääni joka tapauksessa. Elokuun loppuun asti olen Kiinan-sopimuksessa kiinni, mikä vaikuttaa osaltaan jatkooni.

» Lähetä palautetta toimitukselle