Ässien valmennukseen maltillisia uudistuksia − Joni Petrell ei tule Poriin vain kiekkoja keräilemään

LIIGA / Haastattelu
Joni Petrell ja Mikael Kotkaniemi ovat olleet ennekin samassa valmennusryhmässä.
Kuva © Esko Kallioniemi
Joni Petrell vaihtaa Kalajoen maisemat Poriin kaksivuotisella sopimuksella. Petrellin lisäksi Ässien valmennusryhmää vahvistaa kausilla 2011-15 mukana ollut Melina Niemi henkisen valmentajan tehtävissä.

Innostunut ja työteliäs ovat adjektiiveja, joilla Porin Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemi kuvailee apuvalmentajiaan. Samat sanat koskevat myös maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlia, joka on parhaillaan Italian maajoukkueen matkassa, mutta tällä kerralla ne kohdistuivat ennen kaikkea Joni Petrelliin ja Petteri Niittyseen.

− Niittysen kanssa olemme tunteneet jo pidempään, olemme istuneet yhdessä bussissa ja viettäneet muutenkin iltaa. Olemme keskustelleet jääkiekosta ja päätyneet suurin piirtein samoihin lopputuloksiinkin, toteaa Kotkaniemi.

− Olemme kuin bändi, joka on noin 300 päivää vuodesta yhdessä.

− Jonin kanssa olimme yhdessä HCK:ssa, ja jo silloin vakuutuin hänen innostuksestaan jääkiekkoa kohtaan sekä valmiudesta tehdä töitä. Oli lopulta helppo valinta mennä eteenpäin tällä kokoonpanolla, sillä työteliäitä kavereita on ilo ottaa mukaan.

40 vuotta uudenvuodenpäivänä täyttäneelle Petrellinkään ei tarvinnut liian kauan miettiä vastaustaan, kun halukkuutta liittyä Ässien valmennukseen kysyttiin. Petrellin ja Kotkaniemen yhteisen HCK-kauden jälkeen Petrellin taival on mennyt päävalmentajana Suomi-sarjassa.

Tämä kausi päättyikin Suomi-sarjan mestaruusjuhliin JHT:n peräsimessä.

− Valmentajana olen vielä suhteellisen nuori, joten olen hirveän ylpeä siitä, että pääsin Ässiin. Kunnioitan tuttujen kavereideni työtä täällä, ja ainoa valinta oli tehtävä sen välillä, haluanko päävalmentajaksi Mestikseen vai apuvalmentajaksi Liigaan, kertoo Petrell.

− Olen oppinut paljon siitä, kuinka arvot ja kunnioitus ansaitaan joukkueen keskuudessa, niin pelaajien kanssa kuin valmentajienkin välillä. Tärkeää on myös se, että pääsee osallistumaan valmennustyöhön, ei minua kiinnosta vain keräillä kiekkoja. Sarjat eroavat huimasti toisistaan, mutta silti sieltä pystyy ammentamaan oppia valtavasti ja tarvittaessa kyseenalaistamaan. Myös kuusi vuotta ulkomailla antaa näkökulmaa, ja monta juttua olen oppinut kantapään kauttakin.

Päävalmentaja Kotkaniemi linjaakin valmennusryhmänsä näkymiä juuri yhteistyön kautta.

− Olemme kuin bändi, joka on noin 300 päivää vuodesta yhdessä, joten henkilökemioiden ja luotettavuuden on toimittava. Olen itse toiminut vuosia apuvalmentajana ja olen päättänyt viisastua kokemuksistani. Tämä ei mene niin, että yksi puhuu ja muut kuuntelevat päivästä toiseen, sanoo Kotkaniemi.

Valmennuksen työnjako eri tehtävissä tarkentuu myöhemmin, mutta lähtökohtaisesti Niittynen peluuttaa edelleen puolustajia ja Petrell hyökkääjiä. Fysiikkavalmennuksen ässäkäskijät hoitavat itse.

Ryhmät eriytetään testien mukaan, ja luonnollisesti pelaajien kokemuskin vaikuttaa asiaan. Yli 30-vuotiaat harjoittelevat eri tavalla kuin liigajoukkueen rinkiin ensimmäistä kertaa tulevat pelaajat.

− Fysiikkavalmennukseen olemme kouluttautuneet ja hoitamalla sen itse pystymme olemaan läsnä pelaajien harjoituskaudella päivittäin. Sillä on suuri henkinen merkitys, ettei jäävalmentaja tule joskus elokuussa suoraan jäälle golfia pelaamasta, vaan olemme koko ajan mukana toiminnassa.

Kausina 2011-15 Ässien henkisenä valmentajana toiminut Melina Niemi liittyy jälleen valmennukseen mukaan. Päävalmentaja Kotkaniemellä on kokemusta yhteistyöstä Niemen kanssa jo aiemmilta kausilta, joten hänen mukaantulonsa on luontainen yhteistyön jatkumo.

Ensimmäiset palaverit on sovittu jo toukokuulle, ja kuten viimeksikin, näissä on mukana sekä joukkue että valmennus. Tällä kerralla niihin osallistuvat myös toimitusjohtaja Eeva Perttula sekä urheilujohtaja Jari Korpisalo.

» Lähetä palautetta toimitukselle