Äänekkäät brittifanit Unkarin kisojen väriläiskä – ”Luulen, että voimme nousta MM-kisoihin”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kannattajaryhmän perustaja Allan Petrie kuvassa vasemmalla.
Kuva © Olli Tiihonen
Iso-Britannian fanit ja arvokisat yhdistetään yleensä räyhääviin huligaaneihin. Jääkiekon Budapestin IA-divisioonan MM-kisoissa brittiläisfanit ovat kuitenkin herättäneet huomiota positiivisessa mielessä. Jatkoaika otti haastatteluun Suomi-faniksi tunnustautuneen kannattajajoukon vetäjä Allan Petrien.

Budapestin Papp László Areenan lehtereitä värittää kuluvalla viikolla Iso-Britannian monisatapäinen äänekäs kannattajajoukko. Rumpu lyö tahtia ja laulu raikaa tauotta ottelun alusta loppuun asti ja vielä pitkään sen jälkeenkin.

Kannatus on intohimoista, mutta menoa ei voi kuvailla millään tapaa holtittomaksi. Stereotyyppisten odotusten mukaan meno riistäytyisi käsistä viimeistään kisakylän olutkarsinassa, mutta ei. Olut tekee kyllä kauppansa, mutta ohrapuuroa ei latkita siinä määrin, että se yllyttäisi järjestyshäiriöihin.

Brittifanin alta kisakylän olut-teltassa pettänyt penkkikin hajoaa kappaleiksi ainoastaan omaa heikkouttaan, eikä siksi että penkki olisi tullut heitetyksi mihinkään tai että kannattaja olisi kaatunut nutulleen vahvan humalatilan saattelemana.

Osasyy hyvään ja asialliseen menoon löytyy ryhmän ikähaitarista, joka on todella laaja. Kisoissa paikalla oleva maajoukkueen virallinen kannatusryhmä on lajissaan ainoa. Kannatusyhdistyksen perustaja Allan Petrie kertoo hieman ryhmän perustamisen taustoja.

Budapestissa faneja ympäri Iso-Britanniaa

– Olen maajoukkueen virallisen kannattajajärjestö Great Britain Supporters Clubin perustaja yhdessä vaimoni Annetten kanssa. Perustimme kannattajajärjestön Iso-Britannian noustua kevään -93 päätteeksi seuraavan vuoden MM-kisoihin. Silloin ei ollut mitään organisoitua järjestöä, joten minä ja vaimoni perustimme sellaisen.

– Organisoimme matkat kisoihin ja keräsimme kannattajat yhteen. Meidät on huomioitu IIHF:n toimesta ainoana maajoukkueen virallisena kannatusyhdistyksenä.
Petrien pariskunta majailee itse Lontoon tienoolla, mutta kannattajaryhmän jäsenet tulevat ympäri Britanniaa aina Pohjois-Irlantia myöten.

– Olen itse Lontoosta, mutta fanit ovat joka puolelta. Meillä on faneja Walesista, Skotlannista ja Belfastista myös.

Joka kevät maajoukkueen turnaukset MM-kisojen divisioonatasolla saavat kannattajat liikkeelle. Budapestissa jäseniä on paikalla jälleen satamäärin. Iso-Britannian nouseminen IA-divisioonaan on herättänyt lisää innostusta.

– Viime vuonna meitä oli Belfastissa 300 fania. Nyt kun nousimme, meitä oli täällä Budapestissa tiistaina 320 ja sunnuntaina 450 fania.

Mukana on kannattajia kouluikäisistä eläkeläisiin. Seniorikatsojia joukosta löytyy useampia. Kannattajakunta on uskollista ja moni mukana olevista reissaa kisoihin joka vuosi.

– Kuten näet, meillä on kannattajia kaikista ikäryhmistä. Nuorista 12-13 vuotiaista yli 70-vuotiaisiin eläkeläisiin. Keski-ikä on jossain 40-50 vuoden välillä. Moni heistä käy kisoissa joka kevät. Tämä on hyvin sosiaalinen ryhmä.

Iso-Britannian fanit eivät odota omiltaan ihmetekoja Budapestissa, joten IA-divisioonaan noussut joukkue pääsi haastamaan heti ensimmäisessä ottelussa suursuosikki Slovenian paineitta. Petrien johtaman ryhmän hurjan kannustuksen siivittämänä joukkue onnistui taistelemaan ottelusta sensaatiomaisen yllätysvoiton.

– Tulimme tänne IB-divisioonasta, joten turnaukseen on lähdetty varovaisin odotuksin. Joukkue pelasi Sloveniaa vastaan todella rentoutuneena, koska paineita ei ollut ja luulen joukkueen pelanneen juuri siksi niin hyvin.

Kuvan rouvashenkilö oli hallin sisuskaluja ravistelevien erikoistehosteiden jylyn ja rummun paukkeen keskellä kuin kotonaan.
Kuva © Olli Tiihonen

Jääkiekko kasvattaa suosiotaan Britanniassa

Voitto Sloveniasta oli Petrien mielestä omiaan nostamaan jo nosteessa olevan jääkiekon asemaa saarivaltiossa. Jo Nottingham Panthersin yllätysmenestys CHL-liigassa huomioitiin.

– Se mitä tapahtui Sloveniaa vastaan toi jääkiekolle paljon palstatilaa isoissa medioissa ja se auttaa lajin kasvussa. Jääkiekko tulee Iso-Britanniassa kaiken aikaa suositummaksi. Viime kaudella Nottingham Panthers menestyi CHL-liigassa päästen jatkoon, mikä oli iso juttu. Mutta kun avaat urheilulehden, se on aina täynnä jalkapallo ja krikettijuttuja.

Petrie uskoo Iso-Britannian pystyvän ottamaan askeleita ja nousemaan divisioonatasolta MM-kisoihin, jossa maa on viimeksi pelannut 1994. Odotuksia on etenkin nuorien pelaajien suhteen.

– Luulen, että voimme nousta MM-kisoihin. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueemme voitti juuri AII-divisioonan turnauksen nousten ensi vuodeksi IB-divisioonaan. Joten meillä on sieltä kasvamassa hyviä nuoria pelaajia, kuten Liam Kirk, josta odotetaan tulevan kaikkien aikojen kovin brittikiekkoilija.

– Meillä on kasvamassa nuorten maajoukkueessa pelaajia, jotka toivottavasti 4-5 vuoden päästä auttavat miesten maajoukkuetta nousemaan takaisin MM-kisoihin.

–  Toivottavasti pääsisimme pelaamaan siellä joskus Suomea vastaan.

Iso-Britannian pääsarjan joukkueet koostuvat pääosin englantilaisjoukkueista. Walesissa meillä on yksi joukkue ja Skotlannissa neljä. Loput joukkueet tulevat Englannista. Petrie toivoo menestystä Nottinghamin joukkueelle.

– Oma suosikkijoukkueeni on ehkäpä Nottinghan Panthers, koska heidän CHL-menestyksensä on vienyt maan kiekkoilua eteenpäin.

– Oma suosikkipelaajani maajoukkueessa on Mark Richardson. Olen nähnyt hänen kehittyvän aivan nuoresta juniorista lähtien ja seurannut hänen kehittymistään nuoresta pojasta kypsäksi kokeneeksi pelaajaksi, joka ei ota ylimääräisiä riskejä tai turhia jäähyjä, eikä panikoi paineen alla. Hän on hyvä johtaja maajoukkueelle. Nuoremmat pelaajat seuraavat hänen esimerkkiään.

Petrie tunnustaa seuraavansa tiiviisti myös Suomen maajoukkueen menestystä. Myös Annetten suosikkipelaaja löytyy Suomesta.

– Suomi on aina toinen suosikkijoukkueemme. Kannatamme heitä aina maailmanmestaruuskilpailuissa. Vaimoni suosikkipelaaja on Teemu Selänne.

» Lähetä palautetta toimitukselle