Yleisöennätys murskaksi - TPS on A-nuorten uusi Suomen mestari

Muut Sarjat / Artikkeli
TPS on A-nuorten Suomen mestari vuosimallia 2015.
Turun Palloseura on voittanut Nuorten SM-liigan mestaruuden kaudella 2014-15. Ratkaisevassa finaalissa kaatui HPK lukemin 5—3. Samalla Turkuhallissa rikottiin A-nuorten yleisöennätys, joka lähes kaksinkertaistui aiemmasta.

Turussa oli jo ennen ottelua ilmassa odottava ilmapiiri. Niin odottava, että Turkuhalliin vievät tiet olivat todella ruuhkautettuja. Pitkät autoletkat enteilivät liki ääriään myöten täynnä olevaa areenaa, ja sellainen saatiin. Kolmatta loppuottelua oli seuraamassa peräti 10 620 silmäparia. Aiempi ennätys, 5500, siis lähes kaksinkertaistui.

Ottelussa oli hurja meteli alusta loppuun saakka. Lopulta tiukaksi kääntynyt peli sai kotijoukkueen ja -yleisön kannalta riemukkaan päätöksen, kun summeri soi ja TPS:n pelaajat ryntäsivät jäälle juhlimaan Suomen mestaruutta. Jani Kareliuksella oli kunnia olla kapteeni ja kohottaa mestaruuspokaali kohti hallin kattoa.

Jännitys purkautui vasta toisessa erässä

Kolmas finaali alkoi epävarmoin ottein. Molemmista joukkueista huokui ymmärrettävästi jännitys ja kiekko hieman poltteli pelaajien lavoissa. Ensimmäistä erää hallitsi kotijoukkue TPS ja se osuikin kertaalleen tolppaan Manu Honkasen laukauksella.

Toisessa erässä jännitys oli aavistuksen purkautunut ja joukkueilta nähtiinkin vapaampaa peliä. Peliä pelattiin tasavajaalla toisen erän alussa kahden väkivaltaisuusjäähyn takia. Oskari Siiki pääsi iskemään Palloseuran johtoon Honkasen syötöstä, ja turkulaisyleisö sai ensimmäisen kerran aihetta suoraan huutoon.

Ottelun puolivälissä TPS heitti lisää vettä kiukaalle. Teemu Lämsä löysi toiselta tolpalta hienosti Elias Karvosen, joka kurotti kiekkoon ja ampui sen aivan HPK-maalin ylänurkkaan. HPK:n Joonas Toivosella ei ollut mitään tehtävissä.

Riemua kesti nelisen minuuttia, kunnes HPK pääsi kaventamaan. Patrik Virta otti selkeän aloitusvoiton, ja Santeri Vuoti pääsi suoraan aloituksesta tälläämään Kerhon kavennuksen.

HPK kiri maalin päähän

Kolmas erä alkoi turkulaisten kannalta erinomaisesti. Siikin, Julius Vähätalon ja Mikko Rantasen ketju pääsi hyökkäämään kolmella kahta vastaan. Kiekko kävi kertaalleen jokaisella, ja upean maalin sai viimeistellä Siiki illan toisellaan. Tuuletukset olivat sen mukaiset.

Vain neljä minuuttia edellisestä TPS osui jälleen. Matias Lehtonen kiersi maalin taustalta ja laittoi kiekon kohti HPK-vahti Toivosta. Kiekko meni yllättäen maaliin ja TPS tuntui karkaavan ratkaisevan oloisesti.

TPS:n ote kuitenkin herpaantui ennen päätöserän puoliväliä. Joukkue alkoi hätäisesti roiskia kiekkoa, eikä karvannut enää niin ylhäältä kuin aiemmin pelissä. Vierasjoukkue alkoi saada pelin yhä enemmän TPS-päätyyn.

Hämeenlinnalaiset saivat hakemansa kavennuksen hitusen onnekkaasti. Samuel Argillander sai kiekon maalin edustalle, ja hän sutaisi pystyssä olleen kiekon kohti TPS-maalia. Aleksandar Georgijev ei osannut odottaa epäonnistunutta laukausta, ja kiekko lensi roikkuna venäläismaalivahdin yli verkon perukoille.

HPK sai lisää intoa kavennuksestaan. Ottelua oli jäljellä seitsemisen minuuttia, kun Miro Ruokosen laukaus ohitti Georgijevin. Vierailijat pääsivät maalin päähän, eikä tasoituskaan ollut kaukana hyvien maalipaikkojen myötä.

Mestaruusjuhlat alkoivat

Ottelu näytti saavan lopullisen sinettinsä, kun TPS-hyökkääjä Vähätalo sai kaavittua kiekon HPK:n maaliin. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä tilanteessa oli pelattu aiemmin korkealla mailalla, eikä maalia näin ollen hyväksytty.

Lopussa TPS taisteli kiekon kerta toisensa jälkeen pois omalta alueeltaan, mutta Kerho ei lannistunut. Vieraat saivat pelin TPS-päätyyn ja kotiyleisö sai jännittää toden teolla. Hyvän pyörityksen ja saadun hyökkäyspään aloituksen seurauksena HPK otti maalivahdin pois kaksi minuuttia ennen loppua.

Ratkaisu ei kuitenkaan tuottanut tulosta. TPS riisti kiekon ja pelissä jo yhden maalin viimeistellyt Lehtonen pääsi karkuun. HPK-puolustajat eivät saaneet Lehtosen aikeita estetyksi, vaan hyökkääjä pääsi niittaamaan 5—3-loppulukemat tyhjään nuottaan.

Turkuhalli yltyi hurjaan kannustukseen ja kauden päättäneen summerin soitua koko kymmentuhatpäinen yleisö nousi seisaalleen antamaan tukea suosikeilleen. Tunnelma oli euforinen mustapaitojen rynnätessä maalivahti Georgijevin luokse.

HPK taisteli ja teki kaikkensa, mutta Palloseuralla oli sittenkin tarpeeksi malttia pitää johtonsa. Näin ollen Turun Palloseura on tuore A-nuorten Suomen mestari otteluvoitoin 3—0.