Yhdysvaltain mestarinuorten kasvu A-maajoukkuemenestyjiksi on ollut tahmea

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Keller ja McAvoy törmäilivät alle 20-vuotiaden kisoissa.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Yhdysvaltain alle 20-vuotiaiden maajoukkue on menestynyt erinomaisesti 2010-luvulla. Vyöllä on kaksi maailmanmestaruutta vuosilta 2013 ja 2017 sekä pronssimitalit Suomen kisoista keväältä 2016. Alkavissa MM-kisoissa on mukana kuusi alle 20-vuotiaiden MM-mitalistia edellisistä kolmista mitaliin päättyneistä karkeloista.

Yhdysvallat valmistautuu Ranskassa ja Saksassa pelattaviin MM-kisoihin hallitsevana alle 20-vuotiaiden maailmanmestarina. Kanadan-kisoissa voittopokaalia nostelleista pelaajista mukana ovat puolustaja Charlie McAvoy sekä hyökkääjät Clayton Keller ja Jordan Greenway.

Keller oli alle 20-vuotiaiden kisoissa pistepörssin kolmas tehoillaan 3+8. Tehojen tekemiseen Keller tarvitsi seitsemän ottelua. Yhdysvaltalaisen edelle ehtivät vain Venäjän Kirill Kaprizov ja Ruotsin Alexander Nylander.

MM-joukkueessa mukana ovat myös 2013 kisojen mestarit Jacob Trouba ja Connor Murphy. Lisäksi 2016 Suomessa pelatuissa kisoissa pronssia saavuttaneessa ryhmässä pelasi Christian Dvorak, joka pukee maajoukkuepaidan päälleen NHL:n debyyttikauden jälkeen. 

Trouba on menestynyt alle 20-vuotiaissa. A-maajoukkueesta vyöllä on pronssimitali.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi

Yhdysvallat luottaa kärkimaista perinteisesti eniten nuoreen voimaan. Osasyy kokemattomien kisapelaajien käyttöön on kieltäytymisissä. Nuoriso on myös ollut erittäin tehokasta ja pelannut mallikkaasti seurajoukkuerintamalla.

Esimerkiksi puolustaja McAvoy murtautui kovasta puolustuksestaan tunnettuun Boston Bruinsiin kevään pudotuspeleissä. Kuudessa ottelussa Ottawa Senatorsia vastaan syntyi kolme syöttöpistettä.

McAvoy taisteli yhdessä Tuukka Raskin kanssa Ottawaa vastaan NHL:n pudotuspeleissä.
Kuva © Getty Images

Bostonin yliopistopelaaja Greenway ihastutti nuorten MM-karkeloissa suoraviivaisella pelillään. 196-senttinen ja 104-kiloinen Greenway on loistava esimerkki modernista laitahyökkääjästä, joka on iso, vahva ja taitava.

Winnipeg Jetsin Trouba ja Arizona Coyotesin Murphy ovat pelanneet joukkueidensa takalinjoilla maailmanmestaruuden jälkeen jo neljän kauden ajan.

Kaksikosta Murphy pelasi vielä kaudella 2013-14 puoli kautta AHL:n puolella Portland Piratesissa, mutta sen jälkeen pelipaikka on ollut NHL:ssä. Trouba on ollut winnipegiläisjoukkueen johtavia puolustajia tauotta.

Menestyksetön siirtymä pojista miehiksi

Vuonna 2013 mestaruuden voittaneesta joukkueesta ja sen hyökkääjistä ainoastaan Johnny Gaudreauta voidaan pitää NHL:n tähtistatuksen pelaajana. Alex Galchenyuk, Vincent Trocheck ja Jimmy Vesey ovat nykyään joukkueidensa rivimiehiä.

Vesey ja Gaudreau pelaavat Kölnissä toista kertaa aikuisten arvokisoissa. Tänä vuonna he saavat uuden mahdollisuuden. Galchenyukia ja Trocheckia ei ole hetkeen MM-kisoissa nähty.

World Cupissa pelanneella Gaudreau'lla on nuorten MM-kulta, muttei aikuisten arvokisamitalia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Trocheck edusti Pohjois-Amerikan joukkuetta World Cupissa. Kolmeen otteluun Trocheck teki yhden maalin.

Puolustajista kuitenkin Trouba, Murphy, Mike Rielly ja Seth Jones ovat vakiinnuttaneet pelipaikkansa NHL:n kärkitasolla. Shayne Gostisbehere nousi kiekkokansan tietoisuuteen vasta huomattavan paljon alle 20-vuotiaiden mestaruuden jälkeen.

Trouba, Rielly, Murphy ja Jones ovat kaikki pelanneet aikuisten MM-kisoissa myös nuorten mestaruuden jälkeen, mutta viimeistään välierät ovat koituneet USA:n tappioksi. Pronssiottelussakin voitto on irronnut vain kerran 2010-luvulla, kun vuonna 2015 joukkue voitti Tšekin 3−0.

Tuossa joukkueessa pelasivat edellä mainituista neljästä puolustajasta Troubaa lukuun ottamatta kaikki.

Yhdysvallat on voittanut edellisen aikuisten MM-kultansa vuonna 1960. Menestyvien nuorten A-maajoukkueurat eivät ole lähteneet nuorisokisojen kaltaiseen nousuun − ainakaan vielä.

» Lähetä palautetta toimitukselle