Wayne Simmonds − maalineduspelaamisen mestari

NHL / Artikkeli
Wayne Simmonds viihtyy vastustajan maalin edessä.
Kuva © Getty Images
Philadelphia Flyersin hyökkääjä Wayne Simmonds on NHL:n parhaita maalineduspelaajia ja joukkueensa paras maalintekijä jo neljättä kautta peräkkäin. Isokokoinen kanadalainen on erityisen suuressa roolissa ylivoimalla.

Maalintekoon on olemassa yksinkertainen resepti: jos haluat tehdä maaleja, mene maalille. Flyers-hyökkääjä Wayne Simmonds on sisäistänyt tämän erinomaisesti ja kehittänyt samalla itsestään yhden NHL:n vaarallisimmista ylivoima- ja maalineduspelaajista.

Simmonds on joukkueensa paras maalintekijä, kuten on ollut kolmella edelliselläkin kaudella. Tasan puolet tehopisteistään kanadalainen on kerännyt ylivoimalla. Maalineduspelillään Simmonds on mukana monen maalin synnyssä, vaikka ei tehopisteitä tililleen saisikaan.

Simmondsilla on iso rooli Flyersissa.
Simmondsilla on iso rooli Flyersissa.
Kuva © Getty Images

Siirto Flyersiin käänne uralle

Los Angeles Kings varasi Simmondsin toisella kierroksella vuonna 2007. Varauksen jälkeen voimahyökkääjä pelasi yhden kauden OHL:ssä ennen kuin aloitti NHL-uransa kaudella 2008-09. Simmonds pelasi Kingsissä kolme kelvollista kautta keräten yhteensä tehot 39+54.

Kesällä 2011 Simmonds oli mukana yhdessä NHL-historian yksipuolisimmin onnistuneista kaupoista.

Kings antoi Flyersille Simmondsin lisäksi lupaavan Brayden Schennin ja toisen kierroksen varausoikeuden vuoden 2012 varaustilaisuuteen. Kings sai vaihdossa Flyersissa mukavasti tehoilleen keskushyökkääjä Mike Richardsin ja alasarjapuolustaja Rob Bordsonin.

Sekä Simmonds että Schenn ovat puhjenneet kukkaan Flyersissa. Simmondsin pistekeskiarvo ottelua kohti oli Kings-kausina 0,39, Flyersissa vastaava lukema on 0,69. Schenn ei ehtinyt Kingsissä pelata yhdeksän ottelua, mutta Flyersissa on kertynyt yli 200 tehopistettä vajaassa 400 pelissä.

KAIKISTA MAALEISTAAN SIMMONDS ON TEHNYT YLI PUOLET MAALIN EDESTÄ.

Kuluvalla kaudella Schenn on NHL:n ylivoimamaalien kärkimies ja on lisäksi iskenyt Flyers-pelaajista eniten voittomaaleja.

Richards puolestaan hukkasi tehonsa siirryttyään Kingsiin. Flyersissä tehopisteitä oli kertynyt keskiarvolla 0,77 pistettä ottelua kohti. Kingsissä lukema putosi 0,52:een. Bordson taas ei koskaan päässyt NHL:ään asti.

Simmondsin ura kääntyi Flyersissa hurjaan nousuun. Kovaotteisesta kahden suunnan hyökkääjästä on kasvanut vaarallinen maalintekijä ja pelätty maalineduspelaaja. Kaudesta 2014-15 alkaen Simmonds on myös kuulunut Flyersin kapteenistoon.

Ensimmäiseltä Flyers-kaudeltaan 2011-12 tähän päivään Simmonds on NHL:n 14. paras maalintekijä. Ylivoimamaaleja Simmonds on samalla ajanjaksolla iskenyt Aleksandr Ovetškinin jälkeen toiseksi eniten.

Simmonds tekee maalivahdin työn vaikeaksi.
Simmonds tekee maalivahdin työn vaikeaksi.
Kuva © Getty Images

Rooli korostuu ylivoimalla

Simmondsin maalineduspelaamiseen kiinnitettiin huomiota paikallisessa kiekkomediassa jo kaudella 2013-14. Siitä asti Flyersin ylivoima on ollut NHL:n tehokkaimpia, ja Simmondsin merkitys ylivoimassa vain kasvanut.

Tällä hetkellä Flyersin ylivoima on NHL:n kuudenneksi tehokkainta. Simmonds pelaa ykkösylivoimassa yhdessä Schennin, Claude Giroux'n, Jakub Voracekin ja Shayne Gostisbeheren kanssa.

Isokokoisen hyökkääjän rooli on mennä maalin eteen haistelemaan paluukiekkoja ja ohjausmahdollisuuksia sekä peittämään maalivahdin näkökenttä. Maalineduspelaaminen on kuin oppikirjasta. Simmonds sitoo itseensä niin maalivahdin kuin puolustajan ja tekee tilaa muulle viisikolle.

Simmonds myös lukee peliä erinomaisesti ja liikkuu tarvittaessa takatolpalle odottamaan syöttöä.

Tällä kaudella Simmonds on tehnyt yhdeksän ylivoimamaalia ja kerännyt yhteensä 17 tehopistettä ylivoimalla. Kaikista maaleistaan Simmonds on tehnyt yli puolet maalin edestä. Lisäksi kanadalaishyökkääjä on omalla maalineduspelaamisellaan vaikuttanut lähes 30 maalin syntymiseen, vaikka ei ole nimeään saanut tilastoihin.

Simmonds aloitti kautensa todella vahvasti ja pelasi loka-marraskuun lähes piste per peli -tahdilla. Sittemmin pistetahti on hiipunut, mutta tasaisen vauhdin taulukolla Simmonds saalistaisi tällä kaudella täsmälleen saman pistemäärän kuin viime kaudella. Ja kuten yllä todettiin, Simmonds hyödyttää joukkuettaan maalineduspelillään myös ilman tehopisteitä.

Simmonds on Flyersille todellinen kultakimpale ja omassa roolissaan NHL:n eliittiä. 

Lisäksi kokenut ja monipuolinen hyökkääjä pelaa kevääseen 2019 asti verraten edullisella sopimuksella. Moni tehottomampi hyökkääjä nauttii kalliimpaa palkkaa, kuten Andrew LaddBobby Ryan ja Mikkel Bødker. Myös NHL:n kovapalkkaisin pelaaja, Kings-hyökkääjä Anze Kopitar pelaa uransa selvästi heikointa kautta.

Simmonds onkin Flyersille todellinen kultakimpale. Monipuolinen hyökkääjä saa runsaasti vastuuta sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa. Omassa roolissaan Simmonds on NHL:n eliittiä ja häiritsee vielä ainakin kahden kauden ajan Flyers-paidassa vastustajan maalivahteja ja alivoimanelikoita.

» Lähetä palautetta toimitukselle