Vuoristorata avattiin ja suljettiin Jyväskylässä

LIIGA / Artikkeli
Opin tiellä. Marko Virtasen debyytti-kaudesta voidaan huoletta käyttää termiä haastava.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
JYPin kausi oli edelliseen viiteen kauteen verrattuna melkoista vuoristorataa. Jyväskylässä on totuttu viime vuosina menestymään ja putoaminen puolivälierissä oli kaikille osapuolille iso pettymys.

JYP lähti kauteen tuloskasvalmentaja Marko Virtasen opein. Kiekollisempaan suuntaan muuttunut pelitapa loi haasteita joita ei koko kauden aikana kyetty ratkaisemaan lopullisesti. Pelitapa suoraviivaistui aika-ajoittain, mutta pelaajien selkärankaan tyyli ei missään vaiheessa täysin iskostunut.

Jotain JYPin viime vuosien menestyksen tuomista odotuksista kertoo se, että vaikka joukkue oli runkosarjassa viides, ei tyytyväisyyttä ollut havaittavissa joukkueen ympärillä. JYP tuli myös julkisuuteen erikoisella tavalla runkosarjan loppumetreillä, kun seura julkaisi avoimen kirjeen jossa kerrottiin ettei seuran sisälläkään olla tyytyväisiä joukkueen esityksiin.

Vuoristorata avattiin Jyväskylässä

JYPin runkosarjaa ei pisteiden valossa voi sanoa epäonnistuneeksi. Valjun maun esityksistä jättikin ennemminkin otteluiden välillä tapahtuvat ailahtelut. Hyvä esitys vaihtui "seuraavan iltana" luvattoman usein heikkoon esitykseen. Pelitavan ongelmat heijastuivat myös yksilöiden tekemiseen ja päinvastoin.

JYPin joukkue oli paperilla yksi vahvimmista koskaan. Kauden ennakko-odotuksissa JYPiä kutsuttiin kokemuksen ja nuoruuden sopivaksi sekoitukseksi. Paluumuuttajat Jani Tuppurainen ja Mikko Luoma. Kokenut kapteeni Eric Perrin. Jo useampia vuosia yhdessä pelannut runko Ossi Louhivaaran ja Miika Lahden johdolla, sekä kesken kauden hommatut täsmävahvistukset Juuso Ikonen, Brian Salcido ja Tuomas Pihlman. Nuoren kaartin kärkiedustajan toimi Markus Nenonen.

JYPin kannalta valitettavaa oli, että Ossi Louhivaaraa lukuun ottamatta kukaan ei pelannut koko kautta parhaalla mahdollisella tasollaan. Joukkueessa oli enemmän ali- kuin ylisuorittajia, etunenässä Luoma ja Tuppurainen.

Virtasen johtama orkesteri ei löytänyt yhteistä säveltä pitemmäksi aikaa kerrallaan, ja se näkyi ulospäin yksilöiden turhautumisena ja helppoina maaleina vastustajalle.

Vaikeuksista huolimatta runkosarjan viides tila on vähintäänkin tyydyttävän arvosanan arvoinen suoritus.

Ossi Louhivaara iski uuden maaliennätyksensä runkosarjassa.
Ossi Louhivaara iski uuden maaliennätyksensä runkosarjassa.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com

JYP-henki syttyi veitsi kurkulla

Pudotuspeleihin lähdettäessä asetelma SaiPaa vastaan oli selvä. Kokemus vastaan äärimmäisen yhteen hitsautunut joukkue, koko kauden toiminut pelitapa ja taistelu. Jälkimmäinen osoittautui vahvemmaksi, mutta vasta yhden kaikkien aikojen parhaan pudotuspelisarjan seitsemännessä ottelussa.

JYP joutui otteluvoitoissa jo 3-0-tappioasemaan, mutta heräsi viime hetkellä taistelemaan kevään jatkumisesta. Seitsemännen pelin olisi voinut voittaa lopulta kumpi tahansa, joten jossittelua riittänee ainakin kannattajien keskuudessa pitkälle kesään.

Viimeisessä neljässä pudotuspeliottelussa JYP näytti siltä mitä lähes koko kauden odotettiin. Suoraviivaiselta, taistelevalta ja aggressiivisesti puolustavalta ryhmältä. Jyväskyläläisten kannalta valitettavasti se ei riittänyt nähtyä pitempään.

Vaikka kesälomat on Jyväskylässä tänä vuonna totuttua pitemmät, ei kenenkään joukkueen sisältä tarvitse painaa päätä pensaaseen. SaiPa-sarja osoitti, että JYP-sydän löytyi lopulta veitsi kurkulla.

» Lähetä palautetta toimitukselle