Vihellyksen jälkeen: Toiveita pukinkonttiin - jättäkää Valtonen rauhaan - tai kritisoikaa edes oikeista asioista

LIIGA / Artikkeli
Vaasassa Tomek Valtosella ja koko Vaasan Sportilla on pohtimisen paikka heikosti sujuneen alkukauden johdosta.
Vihellyksen jälkeen -joulupodcastin toisessa osassa käydään läpi joukkueita, jotka ovat olleet alkukaudella tuhmia, eli ovat suorittaneet alle odotusten. Joukkoon mahtuu päivänselviä epäonnistujia, mutta muutama tuhmien listalle joutuva saattaa esiintyä hyvinkin pirteästi keväällä.

Mikkelissä Jukurit toivovat eivät enempää eikä vähempää kuin joulun ihmettä. Toimittajakaksikon mielet menevät aika mustiksi, kun täytyisi yrittää keksiä jotain sanottavaa tämänhetkisestä sarjajumbosta.

− Pelaajien tulisi säilyttää ennen muuta ammattiylpeytensä. Varmasti joukkueessa ollaan täysillä mukana, mutta kausi on vietävä kunnialla päätökseen, Björksten harmittelee ja kysyy, että kuka lopulta haluaa Jukureihin pelaamaan.

Vaikka Jukureiden tunnelin päässä ei näkynyt valoa, ottavat Seppä ja Björksten kantaa siihen, näkyykö HPK-päävalmentaja Antti Pennasen pääkopassa välkettä.

− Pidän Pennasta hyvänä valmentajana, mutta hänen mediaansa antamat lausunnot ärsyttävät. Hän syyttää epäsuorasti yksittäisiä pelaajia joukkueen heikosta menestyksestä. Se on toisaalta ymmärrettävää, mutta toisaalta hän tuntuu välttelevän omaa vastuutaan, Björksten lataa.

HPK:llä on monia nuoria pelaajia, jotka ovat onnistuneet alkukauden osalta. Myös nuorten MM-joukkueen leiriryhmä pullistelee hämeenlinnalaisjoukkueen miehiä. Toisaalta taas joukkueen kokenut kaarti on ollut koko syksyn melkoisessa yössä.

− Pikkukarhu nukkuu talvipesässänsä, runoilee Seppä luonnehtiessaan Janne Lahden hiljaista alkukautta.

Ilveksen otteissa on havaittavissa piristymisen merkkejä, mutta liian usein joukkue saa pisteet lipsumaan käsistään. Vihellyksen jälkeen -kaksikko näkee kuitenkin Karri Kiven ryhmässä sen verran potentiaalia, että tupsukorvat saattavat kivuta pudotuspeleihin.

− Joukkueen ulkomaalaishankinnat kertovat siitä, että Ilves-leirissä yritetään tosissaan. Tämä ei ole välikausi, jollaista ennustelin ennen kauden alkua, Björksten sanailee.

Sport on ollut viime aikoina otsikoissa pääasiassa ikävänsävyisissä uutisissa. Joukkueen kannattajien usko on horjunut, ja luotto päävalmentaja Tomek Valtoseen särkynyt.

− Kärhämät ja lakanakohut eivät auta vaasalaisia. Vaikka Valtonen onkin kiistelty hahmo, ei kannattajien silti auta jäädä hallilta kotiin järjestämään mielenosoituksia, Seppä kummastelee.

Lisäksi Seppä ja Björksten painottavat, että Valtosen ja hänen lähipiirinsä saama henkilökohtaisuuksiin mennyt kommentointi on idioottimaista.

− Lukon tehot ovat olleet kadoksissa ymmärrettävästä syystä, sillä joukkueelta puuttuu iso liuta huippupelaajia loukkaantumisten vuoksi. 

Raumalaisten toivelistalla onkin nimenomaan loukkaantuneiden pelaajien mahdollisimman nopea paluu, sekä Teemu Ramstedtin parhaiden avujen esiinsaanti.

Pelicansin ylivoima on toiminut syyskaudella hyvällä tasolla. Miska Siikonen ja Antti Tyrväinen ovat kunnostautuneet nimenomaan erikoistilannemaalien saralla. 

Libor Sulak on yksi lempipelaajistani. Hänen otteitaan kannattaa seurata. Hän pelaa piste per peli -tahdilla, ja on todella viihdyttävää katsottavaa, Björksten tuumii.

Sami Kapanen on johdattanut KalPan hyvään tilanteeseen, mutta keväällä selvitetään, mihin entisen NHL-miehen rahkeet todella riittävät valmennuspuolella. Seppä ja Björksten peräänkuuluttavat kuopiolaisilta kuitenkin suunnannäyttäjiä nimenomaan kentän puolella.

Hallitseva mestari Tappara on korkealla sarjataulukossa, mutta joukkueen ympärillä on yhä paljon kysymysmerkkejä.

− Pidän erittäin todennäköisenä, että sellainen on tulossa − nimittäin keskushyökkääjä. Yhtä pelaajaa sille pelipaikalle Tappara tarvitsee. Jan-Mikael Järvinen on tällä hetkellä pelillinen ykköskeskushyökkääjä ja Juhani Jasu on tällainen kolmossentterin prototyyppi. Kirkkain tähti kirvesrinnoilta puuttuu. Kiire hankinnalle ei ole, pohtivat Seppä ja Björksten.

Mikäli podcast herätti sinussa mielipiteitä tai muita tuntemuksia, osallistu keskusteluun Twitterin puolella hashtagilla #vihellyksenjälkeen. Sepän ja Björkstenin löydät nimimerkeillä @lassiseppa ja @nikobjo.

» Lähetä palautetta toimitukselle