Vapaina agentteina hankituissa pelaajissa heikko onnistumisprosentti − erityisesti kalliit satsaukset olleet pettymyksiä

NHL / Artikkeli
Kovalla rahalla hankitun Erikssonin kausi on mennyt penkin alle.
Kuva © Getty Images
Kesäisin NHL-joukkueet metsästävät vapaiden agenttien markkinoilta kovia vahvistuksia. Tällä kaudella suurin osa kovapalkkaisista hankinnoista on epäonnistunut, ja moni pienemmän profiilin pelaaja on yllättänyt positiivisesti.

Runkosarjan lähestyessä loppuaan palataan hetkeksi kesään ja heinäkuun alkuun, kun vapaiden agenttien markkinat aukeavat. NHL-toimittaja Juha Oinonen arvioi viime kesän vapaiden agenttien suurimmat onnistujat ja pahimmat pettymykset.

Onnistujat

Aleksandr RadulovMontreal Canadiens

Canadiensin riskihankinta onnistui todella hyvin. Taitava venäläishyökkääjä palasi neljän tehokkaan KHL-kauden jälkeen NHL:ään niin ikään tehokkaasti. Radulov sivuaa jo yhden kauden syöttöennätystään, ja tämän kauden pistetahtikin on niukasti NHL-uran paras.

Ainoa huono puoli on, että Radulovin sopimus päättyy jo tämän kauden jälkeen, eikä Canadiensilla ole tällä hetkellä palkkakatossa tilaa tehdä jatkosopimusta. Andrei Markov tosin on jäämässä vapaaksi agentiksi, mikä vapauttaisi lähes kuusi miljoonaa palkkabudjettiin.

kuuden miljoonan dollarin palkanalennuksella pelaava Staal on palannut, jos ei huipulle, niin ainakin hyväksi NHL-pelaajaksi.

David PerronSt. Louis Blues

Blues hankki kokeneen kiertolaisen takaisin. Perron pelasi Bluesissa viimeksi kolme kautta ja kolme joukkuetta sitten. Sateentekijä 28-vuotias laitahyökkääjä ei ole ollut, mutta monipuolinen ja luotettava osa joukkuetta.

Arvio kääntyy onnistumiseksi erityisesti siitä syystä, että Blues-GM Doug Armstrong onnistui neuvottelemaan Perronin paluun pienemmällä palkalla kuin päättyneessä sopimuksessa.

Eric StaalMinnesota Wild

Radulovin tapaan riskihankinta, mutta pienempi ja jopa paremmin onnistunut. Kokeneen sentterin ura vaikutti olevan jo laskusuunnassa, mutta kuuden miljoonan dollarin palkanalennuksella pelaava Staal on palannut, jos ei huipulle, niin ainakin hyväksi NHL-pelaajaksi.

32-vuotias Staal on Wildin toiseksi paras maalintekijä ja pistemies. Mikä tärkeintä, Staalin hankinta on mahdollistanut Mikael Granlundin peluuttamisen laidalla, mikä taas on ollut merkittävä käänne parempaan suomalaishyökkääjän uralla.

Thomas VanekFlorida Panthers (Detroit Red Wings)

Itävaltalaishyökkääjä teki Red Wingsin kanssa vuoden sopimuksen, mutta pudotuspelihaaveiden kaaduttua Vanek kaupattiin Panthersiin. Palkkaansa lähes viisi miljoonaa dollaria pudottanut Vanek vieläpä pelasi Red Wings -paidassa huomattavasti tehokkaammin kuin edeltäneillä Wild-kausilla.

Ainoa, mikä himmentää Red Wingsin osuutta, on, että seura ei saanut Panthersilta mainittavaa korvausta ja maksaa vielä puolet Vanekin palkasta.

Radulovin paluu NHL-jäille on ollut tehokas.
Radulovin paluu NHL-jäille on ollut tehokas.
Kuva © Getty Images

David SchlemkoSan Jose Sharks

29-vuotias kanadalainen on Sharksin puolustajakuusikon halvin pelaaja, mutta kuitenkin suorittanut hyvällä tasolla. Viime kauteen verrattuna palkka nelinkertaistui, mutta on edelleen kohtuullinen ja laskee kausittain.

Chad JohnsonCalgary Flames

Flames kiinnitti 30-vuotiaan maalivahdin hyvin maltillisella palkankorotuksella, lähtökohtaisesti Brian Elliottin tuuraajaksi. Kokeneet maalivahdit ovat kuitenkin torjuneet varsin tasaväkisesti. Johnson sai alkukaudesta kaksikosta enemmän peliaikaa, helmi-maaliskuun aikana kanadalaismaalivahti on kuitenkin pelannut vain neljä peliä.

Johnson tosiaan hoiti tuuraajan roolinsa niin hyvin, että oli vähällä napata ykköstorjujan viitan itselleen. Sekä Elliottin että Johnsonin sopimukset päättyvät tähän kauteen, mikä tietää Flames-toimistolla ankaraa miettimistä. Johnson on osoittanut pärjäävänsä vähintään kakkosmaalivahtina, ellei palkkapyyntö nouse kohtuuttomaksi. Näyttöä NHL-tasolla pelaamisesta on kuitenkin todella vähän.

Michael GrabnerNew York Rangers

Itävaltalaishyökkääjä joutui tyytymään muutaman vaisun kauden jälkeen tuntuvaan palkanalennukseen, mutta siirtyminen Manhattanille tuntui tekevän Grabnerille hyvää. 29-vuotias laitahyökkääjä pelaa uransa toiseksi tehokkainta kautta ja on jaetulla kärkipaikalla tasakentällisin tehdyissä maaleissa.

Kun otetaan vielä huomioon Grabnerin monipuolisuus ja vajaan kahden miljoonan dollarin palkka, niin kahden vuoden sopimus oli Rangersilta peliliike. Tuleva laajennusvaraustilaisuus sen sijaan aiheuttaa Rangers-johdossa miettimistä. Nykyiset otteet varmasti kiinnostava Vegas Golden Knightsia, mutta Rangersilla on monta kriittisemmin suojattavaa hyökkääjää.

Jonathan MarchessaultFlorida Panthers

Panthers kiinnitti halvalla pienikokoisen, enimmäkseen AHL:ssä pelanneen hyökkääjän, joka osoittautui täysosumaksi. Marchessault on Panthersin paras maalintekijä ja kolmanneksi paras pistemies.

26-vuotias kanadalainen oli alkukaudella joukkueen tärkeimpiä hyökkääjiä Jonathan Huberdeaun ja Aleksander Barkovin oltua loukkaantumisten vuoksi sivussa. Marchessault on iskenyt jo 23 maalia alle miljoonan dollarin vuosipalkalla, joten pienikokoinen hyökkääjä on Panthersin kaikista hankinnoista onnistunein.

Pettymykset

Loui ErikssonVancouver Canucks

Canucksin kovapalkkaisin pelaaja on ollut jopa kohtuuttoman kovaa palkkaansa suurempi pettymys. Viime kaudella ruotsalaishyökkäjä paukutti Boston Bruinsissa 30 maalia, tämän kauden pistetahti on Erikssonin huonoin sitten tulokaskauden.

31-vuotias ruotsalainen saa vielä ensi kaudeltakin palkkaa kahdeksan miljoonaa dollaria, joten Canucks-johdolla on lupa odottaa kovempia tehoja.

Laddin näytöillä vuosipalkan korottaminen usealla miljoonalla oli iso virhe, jota Islanders kantaa palkkabudjetissaan vuoteen 2023 asti.

Andrew LaddNew York Islanders

Erikssonin tavoin Ladd on joukkueensa kovapalkkaisin pelaaja, mikä ei näkynyt tulostaululla. Kokenut hyökkääjä on sentään 19 osumalla joukkueensa kolmanneksi paras maalintekijä, mutta pitkällä uralla on nähty tehokkaampiakin kausia.

Ladd on toki myös kokenut ja monipuolinen johtajatyyppi, mutta näillä näytöillä vuosipalkan korottaminen usealla miljoonalla oli iso virhe, jota Islanders kantaa palkkabudjetissaan vuoteen 2023 asti, ellei saa Laddia luopumaan siirron estävästä pykälästä. 

David BackesBoston Bruins

Entinen Blues-kapteeni ei ole päässyt uudessa seurassa parhaalle tasolleen. 34 tehopistettä 63 pelissä on huono suoritus kahdeksan miljoonaa dollaria kaudessa tienaavalta Backesilta, joka on myös yksi joukkueensa eniten peliaikaa saavia hyökkääjiä.

Backes on tehokkaimmalla kaudellaan tehnyt 31 maalia ja 62 pistettä, mutta amerikkalainen on myös monipuolinen ja kokenut kahden suunnan hyökkääjä. Esimerkiksi Erikssoniin verrattuna Backes ei ole epäonnistunut, mutta ei myöskään ansainnut suurta palkkaansa.

Milan LucicEdmonton Oilers

Isokokoinen kanadalaishyökkääjä hankittiin paikkaamaan Taylor Hallin lähtö. Lucic on pelaajana aivan erityyppinen, joten 28-vuotiaan hyökkääjän suoritusta on turha verrata Halliin. 41 tehopistettä 67 peliin on Lucicin uraan peilaten kohtuullinen suoritus. Kanadalainen on pelannut sekä parempia että huonompia kausia.

Kohtuullisesta suorituksesta ei kuitenkaan ole perusteltua maksaa kahdeksaa miljoonaa dollaria kaudessa. Varsinkin kun Connor McDavid ja Leon Draisaitl ovat kohtuuttoman suuressa vastuussa joukkueen hyökkäystehoista.

Bødkerin viimeistely ei ole onnistunut tällä kaudella.
Bødkerin viimeistely ei ole onnistunut tällä kaudella.
Kuva © Getty Images

Kyle OkposoBuffalo Sabres

Amerikkalaishyökkääjä oli parin tehokkaasti sujuneen Islanders-kauden jälkeen yksi halutuimpia vapaita agentteja, ja Sabres kiinnitti 28-vuotiaan Okposon peräti seitsemän vuoden sopimuksella. 19 osumallaan Okposo on Sabresin kolmanneksi paras maalintekijä, mikä on kelpo suoritus, mutta esimerkiksi toivottua kehitystä pistetehtailussa ei ole tapahtunut.

Itse asiassa tämän kauden pistetahti on selvästi huonompi verrattuna kolmeen edelliseen kauteen Islandersissa. Okposo on myös esimerkiksi vielä kovapalkkaisempaan Ryan O'Reillyyn verrattuna hyvin yksipuolinen hyökkäyssuunnan pelaaja, joten kovempia tehoja on lupa odottaa tällä palkalla. 

Frans NielsenDetroit Red Wings

Tanskalainen on erinomainen kahden suunnan sentteri. Viimeisillä Islanders-kausilla tapahtui kuitenkin myös hyökkäyssuuntaan kehitystä, joka on Red Wingsissä taantunut.

Nielsen hoitaa oman tonttinsa rutiinilla ja luotettavasti, eikä suoranaisesta pettymyksestä voida puhua. Mutta ei näillä esityksillä myöskään ansaita kuuden miljoonan dollarin palkkaa.

Jason DemersFlorida Panthers

Viiden ja puolen miljoonan dollarin vuosipalkalla pelaava 28-vuotias puolustaja on hoitanut oman ruutunsa tyydyttävästi. Odotukset olivat kuitenkin korkeammalla. Minkäänlaista kehittymistä ei Demersin pelaamisessa ole tapahtunut, ja tulokaspuolustaja Michael Matheson on mennyt peluutuksessa ohi.

Parin viime kauden näyttöjen perusteella lähes kahden miljoonan dollarin palkankorotus oli kova siirto, eikä Panthers ole saanut ratkaisulleen katetta.

Mikkel BødkerSan Jose Sharks

Odotukset olivat korkealla 27-vuotiaan tanskalaisen siirryttyä Stanley Cupin finaaleissa pelanneen Sharksin riveihin. Bødker sivusi viime kaudella yhden kauden piste-ennätystään ja teki uuden syöttöennätyksen. Kuluva kausi on kuitenkin ollut suuri pettymys.

Parhaalla kaudellaan 19 maalia tehnyt Bødker ei ole tällä kaudella päässyt 69 ottelussa edes puoleen väliin. Tehot 9+13 ovat yli viiden miljoonan dollarin palkkaan suhteutettuna hävettävän huono suoritus.

James ReimerFlorida Panthers

Panthers epäonnistui myös maalivahtihankinnassaan. 28-vuotias Reimer vakuutti viime kauden lopulla Sharksissa, mutta Panthersissa otteet ovat olleet epävarmoja ja ailahtelevia. Sopimus kestää kauden 2020-21 loppuun, ja vaikka palkka tämän kauden jälkeen selvästi laskeekin, pitäisi Reimerin pystyä nostamaan tasoaan.

Epävarmuus on leimannut Reimerin peliä.
Epävarmuus on leimannut Reimerin peliä.
Kuva © Getty Images

Dan HamhuisDallas Stars

Starsin puolustus on ollut tällä kaudella naurunaihe, eikä kovapalkkainen konkari Hamhuis voi olla tyytyväinen suoritukseensa. Edistyneissä tilastoissa Hamhuis on joukkueensa paras, mutta peluutuksessa nuoremmat puolustajat menevät edelle.

34-vuotias kanadalainen on ollut parhaimmillaan hyvä kahden suunnan puolustaja. Nyt ura on kuitenkin laskussa, ja Stars maksaa vielä peliesitykseen nähden turhan isoa palkkaa.

Troy BrouwerCalgary Flames

31-vuotias Brouwer on Flamesin parhaiten palkattuja hyökkääjiä, mutta pelaa yhtä uransa tehottomimmista kausista. Rooli on toki monipuolinen, ja kokenut hyökkääjä kuuluu esimerkiksi joukkueen kapteenistoon.

Kolmella edeltävällä kaudella Brouwer pelasi huomattavasti tehokkaammin ja sai neuvoteltua itselleen pienen palkankorotuksen. Monipuolisesta hyökkääjästä on paljon hyötyä joukkueelleen, mutta toistaiseksi Flames ei ole saanut rahoilleen riittävästi vastinetta.

Matt MartinToronto Maple Leafs

Taklauskone siirtyi yli kahden miljoonan dollarin palkankorotuksella Islandersista Maple Leafsin riveihin. Rooli on ennallaan, ja Martin on edelleen NHL:n ahkerimpia taklaajia. Nelosketjun jyrälle ei vaan ole kannattavaa maksaa neljältä kaudelta palkkaa yhteensä kymmentä miljoonaa dollaria.

Varsinkaan, kun Martin oli Islandersissa pelatessaan myös aavistuksen tehokkaampi kuin tällä kaudella. 

Jamie McGinnArizona Coyotes

28-vuotias kanadalaislaituri on Coyotesin toiseksi parhaiten palkattu hyökkääjä Shane Doanin jälkeen. Seuralegendan kohdalla kova palkka on ymmärrettävämpää kuin pahasti alisuorittaneen McGinnin.

Monivuotinen sopimus ja palkankorotus olivat toki perusteltuja ratkaisuja McGinnin rikottua viime kaudella yhden kauden maali- ja piste-ennätyksensä. NHL-uransa alkuvuosien jälkeen kanadalaishyökkääjä ei ole pelannut yhtä vaisusti. McGinnillä on vielä kaksi kautta aikaa todistaa olevansa sopimuksensa arvoinen.

Nelosketjun jyrälle ei vaan ole kannattavaa maksaa neljältä kaudelta palkkaa yhteensä kymmentä miljoonaa dollaria.

Joe Colborne ja Fjodor TjutinColorado Avalanche

Avalanche hankki vapaiden agenttien markkinoilta vahvistusta sekä puolustukseen että hyökkäykseen. Kokenut venäläispuolustaja Tjutin hoiti oman puolustavan roolinsa kunnialla, ja Avalanche sai vielä neuvoteltua palkan puoleen Columbus Blue Jacketsin ulosostettua sopimuksen kaksi vuotta ennen päättymistä.

Tjutin ei suoranaisesti pettänyt, mutta rooli jäi lopulta varsin pieneksi. 27-vuotias hyökkääjä Colborne sen sijaan epäonnistui täydellisesti. Viime kaudella Colborne iski Flamesissa tehot 19+25. Tämän kauden saldo on 4+2. Toki Avalanche on NHL:n heikoimpia joukkueita, ja Colbornen rooli jäi odotettua pienemmäksi.

Kuitenkin Canadiensiin kaupattu Andreas Martinsen onnistui vielä pienemmällä peliajalla keräämään pari tehopistettä enemmän kuin Colborne. Kovin odotuksin hankitulla hyökkääjällä on vielä toinen vuosi sopimusta jäljellä, joten Denverissä odotetaan tasonnostoa.

Juttua muokattu 17.3.2017 klo 20.03: Täsmennetty vapailla agenteilla jutussa tarkoitetun pelaajia, jotka ovat tehnee sopimuksen uuteen seuraan heti vapaiden agenttien markkinoiden auettua heinäkuun alussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle