Radulov (vas.) nappasi Starsin syöttiin.

Getty Images

Vapaiden agenttien markkinoiden jälkipyykki − "Patrick Sharpia ei ikävöi enää kukaan"

NHL:n vapaiden agenttien markkinoilla nähtiin jälleen isoja siirtoja. Jatkoajan NHL-toimitus arvioi onnistujat ja epäonnistujat.

Kymmenet pelaajat ja monet huiput vaihtoivat seuraa vapaiden agenttien markkinoilla. NHL-toimituspäälliköt Tommi Kröger ja Juha Oinonen analysoivat markkinoiden vaikutuksia joukkueiden voimasuhteisiin.

Ketkä olivat vapaiden agenttien markkinoiden suurimmat onnistujat?

Kröger: New York Rangers on nostettava siirtomarkkinoiden onnistujiin. Joukkue pohjusti urakkaansa jo heti alkukesästä, onnistui mielestäni hienosti varaustilaisuudessa ja jatkoi positiivisesti vielä heinäkuussakin.

Kevin Shattenkirk palasi kotiseudulleen tiettävästi pienemmällä rahalla, mitä olisi saattanut saada toisaalta. Lisäksi Rangersin onnistui solmia amerikkalaispuolustajan kanssa "vain" nelivuotisen sopimuksen - se ei kahlinnut itseään millään kahdeksanvuotisella hirviöllä, josta olisi aikanaan mahdotonta päästä eroon.

Eihän Shattenkirk toki ilmainen ole, mutta on silti lähtökohtaisesti merkittävä parannus aiemmin kesällä ulosostettuun Dan Girardiin verrattuna.

Rangers päivitti puolustustaan Shattenkirkilla.

Getty Images

Kunniamaininta, ainakin lyhyellä aikajänteellä, Anaheim Ducksille. Se sai kiinnitettyä ykköspuolustajansa Cam Fowlerin pitkään sopimukseen ja hankittua luotettava kakkosmaalivahti Ryan Miller edullisesti. Lisäksi kalifornialaiset keinottelivat jo aiemmin hienosti eivätkä menettäneet Sami Vatasta tai Josh Mansonia laajennusvarauksessa Vegas Golden Knightsille.

Oinonen: Dallas Stars nappasi tavoitellun venäläishyökkääjän Aleksandr Radulovin lisäksi vielä Martin Hanzalin. Näiden hankintojen jälkeen kukaan ei ikävöi Patrick Sharpia tai Ales Hemskya.

Myös Vancouver Canucks onnistui vahvistamaan rivejään monipuolisesti. Sam Gagner'lta odotetaan samanlaista tehokkuutta kuin Columbus Blue Jacketsissa. Puolustajat Michael Del Zotto ja Patrick Wiercioch sekä maalivahti Anders Nilsson tuovat syvyyttä alakertaan.

Yksilötasolla Patrick Marleau onnistui 37-vuotiaana neuvottelemaan kolmen vuoden sopimuksen yli kuuden miljoonan dollarin keskimääräisellä vuosiansiolla, vaikka tehot ovat laskusuunnassa.

miten kauan Canadiens aikoo rimpuilla pelkän Pricen varassa?

Mitkä joukkueet menettivät eniten?

Oinonen: Pittsburgh Penguins menetti valtavasti kokemusta ja syvyyttä, kun Nick BoninoTrevor DaleyRon Hainsey ja Chris Kunitz vaihtoivat maisemaa. Toistaiseksi rivejä on paikattu vain puolustaja Matt Hunwickillä ja kakkosmaalivahti Antti Niemellä.

Washington Capitalsinkaan tilanne ei ole kadehdittava. Karl AlznerKevin Shattenkirk ja Justin Williams löysivät uudet seurat. T.JOshien sekä Jevgeni Kuznetsovin jatkosopimusten jälkeen Marcus Johanssonille ei ollut enää tilaa palkkakatossa, ja ruotsalainen kaupattiin New Jersey Devilsiin vaihdossa kahteen varausoikeuteen.

Kröger: Penguinsin ja Capitalsin seuraksi menettäjien joukkoon kuuluu myös Florida Panthers. Kuten tässä jutussa myöhemmin kuvataan, oheni Panthersin hyökkäys huomattavasti eivätkä paikkaukset ole toistaiseksi riittäviä.

Keneltä olisit odottanut toisenlaista suorittamista?

Kröger: Montreal Canadiens on edelleen vailla luotettavaa ykköskeskushyökkääjää. Tarve oli ilmeinen jo kauan ennen heinäkuun siirtohulinoita, mutta GM Marc Bergevin ei silti onnistunut paikkaamaan aukkoa.

Montrealissa priorisoitiin maailman parhaan maalivahdin Carey Pricen massiiviseen jatkosopimukseen. Sinällään taktiikka on ymmärrettävä, mutta miten kauan joukkue aikoo rimpuilla pelkän Pricen varassa? 

Vieläkö Jagrin NHL-ura jatkuu?

Getty Images

Oinonen: Florida Panthersilta odotin enemmän. Jos joukkueesta poistuu Jonathan MarchessaultinReilly Smithin ja Jussi Jokisen verran hyökkäysosaamista, niin vapaiden agenttien markkinoiden saaliina Jevgeni Dadonov ja Radim Vrbata eivät kompensoi menetyksiä. 

Tai ehkä Panthersissa nojataan vahvasti Tappara-hyökkääjien Henrik Haapalan ja Sebastian Revon läpimurron varaan.

Myös Maple Leafsin monivuotiset ja kalliit sopimukset veteraanipelaajien Marleaun ja Ron Hainseyn kanssa ihmetyttivät, kun palkkakatto täyttyi, ja joukkueen on lähivuosina jatkettava Auston MatthewsinMitch Marnerin ja William Nylanderin sopimuksia.

Mikä oli vapaiden agenttien markkinoiden suurin yllätys?

Oinonen: Se, että yli kaksi vuorokautta markkinoiden alkamisen jälkeen esimerkiksi Thomas VanekAndrei Markov ja Jokinen ovat edelleen ilman seuraa.

Yllätyin myös siitä, että Marleau lähti Sharksista, mutta Joe Thornton jäi, vaikka huhujen mukaan keskushyökkääjälläkin olisi ollut muita ottajia.

Kröger: Yllä mainittuun sopimuksettomien veteraanipelaajien listaan voidaan helposti nostaa vielä yksi nimi. On yllättävää, ettei Jaromir Jagr ole vielä saanut sopimusta ensi kaudeksi mihinkään.

Legenda vetelee jo kiistatta jääkiekkoilijan uransa iltahuutoa eikä taatusti ole muutaman vuoden takaisella tasolla, mutta olisin kuvitellut miehen kelpaavan silti esimerkiksi Nashville Predatorsille. Jos kerran Scott Hartnellkin kelpasi...

» Lähetä palautetta toimitukselle

Kommentit

Luetuimmat