Vapaiden agenttien markkinat: Konkaripelaajien luistimet naulaan vai viimeinen puristus?

NHL / Artikkeli
Jaromir Jagr haluaa jatkaa uraansa, löytyykö jostain vielä työpaikka?
Kuva © Getty Images
Yksi vapaiden agenttien markkinoiden kiinnostavimmista seurattavista ovat konkaripelaajien kohtalot. Vieläkö vanhat sotaratsut jaksavat hakea himoittua Stanley Cupia vai tyytyvätkö jättämään pelikentän nuoremmille ja vetreimmille pelaajille? Jatkoaika otti tarkasteluun seitsemän kiinnostavaa konkaripelaajaa, joiden sopimus ja sitä kautta koko ura on katkolla.

1. Shane Doan

Yksi nyky-NHL:n ihailtavimmista liitoista tuli päätökseen tänä keväänä, kun Arizona Coyotes ilmoitti Doanille, ettei tämän palveluksia enää tarvita. Doanin ura alkoi Coyotesin edeltäjän Winnipeg Jetsin riveissä jo syksyllä 1995. Kapteenin statuksen Doan peri Teppo Nummiselta kaudelle 2003-04.

Doan täyttää ensi syksynä 41 vuotta, ja jalka alkaa painaa, mutta konkari olisi edelleen käyttökelpoinen pelaaja Stanley Cupia tavoittelevan joukkueen alempiin ketjuihin. Doan olisi myös malliesimerkki urheilullisuudesta ja periksiantamattomuudesta nuoremmille pelaajille. Haluaako työjuhta enää siirtyä uusiin ympyröihin jahtaamaan viimeistä menestystä? Doanilla olisi ollut kuluneellakin kaudella siirtorajalla mahdollisuus siirtyä hakemaan menestystä, mutta päätti jäädä Coyotesiin.

2. Jaromir Jagr

45-vuotias legenda ei pystynyt kuluneella kaudella edelliskauden tehoihin, mutta 46 tehopistettä Florida Panthersin sekavassa ja loukkaantumisten runtelemassa ryhmässä oli hyvä suoritus. Hidastuminen näkyi myös kasvaneena jäähymääränä, joista suurin osa koukkimisjäähyjä miehen jäätyä tilanteesta jälkeen. Silti oikein roolitettuna Jagr on edelleen kelpo pelaaja.

Todennäköisin vaihtoehto Jagrin tulevaisuudelle on jatkosopimus Florida Panthersin kanssa. Panthers päästi kesän aikana kaksi runkohyökkääjäänsä Vegas Golden Knightsin riveihin, lisäksi vanhemman kaartin hyökkääjistä myös Thomas Vanek on ilman sopimusta. Vapaiden agenttien markkinoilta tuskin löytyy vähintään kolmea mitat täyttävää pelaajaa, joten Jagrin jatko Floridan auringon alla lienee palkkaneuvotteluja vaille valmis.

Konkari itse ehti jo tosin vitsailla Twitterissä, ettei kiinnostuneita ole löytynyt kovallakaan työllä.

3. Jarome Iginla

Ikitaistelijan pelissä on ollut viitteitä, että kilometrit ovat tulossa täyteen. Vielä kaudella 2015-16 Iginla iski kohtalaiset 47 tehopistettä, mutta kuluneella kaudella alamäki kääntyi jyrkemmäksi. 80 runkosarjaottelun aikana konkari saalisti vaatimattomat 27 pistettä, tehotilaston lukema -29 kertoo karua kieltä miehen otteista.

Oikein roolitettuna Iginlasta saa vielä kuitenkin kokeneen alempien ketjujen pelaajan, joka taistelee loppuun asti ja tarpeen vaatiessa mies pystyy terävällä laukauksellaan avittamaan vielä ylivoimalla. Tasaviisikoin Iginla ei pysty enää pelaamaan riittävän luotettavasti vastustajan parhaita pelaajia vastaan. Mikäli Iginlalle ei aukea paikkaa mestariehdokkaasta, ura lienee ohi.

4. Matt Cullen

Luotettava kahden suunnan keskushyökkääjä iski kärkiketjujen ulkopuolelta kiitettävät 31 tehopistettä, vaikkei Cullenin arvoa edes mitata ensisijaisesti pisteissä. Hallitsee edelleen kaikki pelin osa-alueet varmuudella.

Mestaruuden ratkettua Cullen ilmoitti pohtivansa uransa jatkoa rauhassa. Kysyntää olisi edelleen, mutta jaksaako 40-vuotias, kolme kertaa Stanley Cupin valloittanut konkari enää motivoitua pitkän NHL-kauden rasitukseen? Mikäli Cullen päättää jatkaa uraansa, on Penguins vahva ehdokas myös tulevalle kaudelle.

Matt Cullen on valloittanut kaksi kertaa peräkkäin Stanley Cupin, jaksaako konkari vielä kohti kolmatta saavutusta?
Kuva © Getty Images

5. Brian Campbell

Chicago Blackhawksiin reilulla alennuksella täksi kaudeksi palannut Campbell otti paikkansa joukkueen takalinjoilta. Yksi edelleen NHL:n sulavimmin liikkuvista pelaajista. Aiemmin mies tunnettiin hyvänä hyökkäyskolmanneksen pelaajana, mutta viimeisen kahden kauden aikana mies on ottanut suuren harppauksen oman alueen pelaamisessaan, jossa pystyy hyvän liikkeensä turvin rikkomaan vastustajan peliä.

Campbellille ensisijainen tavoite on varmasti jatkaa Blackhawksin takalinjoilla. Seuraava kysymys onkin, löytävätkö seura ja pelaaja yhteisymmärryksen sopimuksesta? Mikäli yhteistä säveltä ei löydy, hokkareiden ripustaminen naulaan on realistinen vaihtoehto.

6. Mark Streit

Erilaisen tien NHL-kartalle kulkenut Streit teki NHL-debyyttinsä vasta 27-vuotiaana, mutta nousi nopealla tahdilla kiekollisten puolustajien eliittiin. Kaikkiaan sveitsiläinen on pelannut 784 NHL-ottelua, joissa on syntynyt 434 tehopistettä. Pistetuotanto on hidastunut, mutta edelleen Streit pystyy liikuttamaan kiekkoa NHL-tasolle riittävän vauhdikkaasti.

Kuluneen kauden Streit aloitti Philadelphia Flyersin riveissä, mutta tuli kaupatuksi Pittsburgh Penguinsiin, jossa mies voittikin uransa ensimmäisen Stanley Cupin. Suurin kysymys kuuluukin, haluaako unelmiensa täyttymyksen saanut puolustaja vielä hakea mestaruutta.

7. Chris Kunitz

Kolme kertaa Stanley Cupin Pittsburghissa ja kertaalleen Anaheim Ducksissa voittanut voimahyökkääjä ei mahtunut Penguinsissa enää avainrooleihin, mutta täytti paikkansa kokoonpanossa. Tulokaskautta lukuun ottamatta kuluneen kauden pistesaldo oli miehen uran heikoin, mutta Kunitz osoitti arvonsa pudotuspeleissä, joissa iski yksitoista pistettä 20 ottelussa.

Kunitzin tankissa on tuskin bensaa enää moneen vuoteen, mutta joku nousussa oleva joukkue saattaa haluta kanadalaisen rivistöönsä tuomaan voittamisen kulttuuria.

» Lähetä palautetta toimitukselle