Vancouver Canucks - nuorennusleikkauksen kautta uuteen nousuun

NHL / Artikkeli
Canucksin viime kauden otteista paistoi peli-ilo uuden valmentajan Willie Desjardinsin tultua seuraan.
Kuva © Getty Images
Viime kaudella Vancouver Canucksilla oli pelissä seuran uskottavuus. Tuo tavoite pystyttiin pitämään saavuttamalla ennakkoarvioiden vastaisesti pudotuspelipaikka. Tälle kaudelle joukkueen menestystavoitteet eivät ole muuttuneet. Sen sijaan suurempi muutos seurassa on joukkueen sisäinen: Canucks on lähtenyt viimein nuorennusleikkauksen tielle.

Kanadan länsirannikolla on käynyt muutaman viime kauden aikana melkoinen tuuli. Ovea on näytetty kahdelle kokeneelle valmentajalle. Seuran presidentti-, manageri- sekä koko muu johtoporras on pistetty kiertoon. Lähteneillä kiekkovaikuttajilla oli pitkä tausta ammattilaistason jääkiekosta. Joskus muutokset ovat tarvittaviakin, mutta vielä tällä hetkellä suuntaa ei tiedä kukaan.

Pelillisesti Vancouver Canucksin viime kausi oli parempi mitä yleisesti odotettiin. Joukkue pelasi uuden valmennusjohdon alla edelliskauteen verrattuna nopeampaa jääkiekkoa, paransi pistemääräänsä 18 pisteellä ja meni pudotuspeleihin. Siellä tie tyssäsi kuitenkin nopeasti, kuten se on viime kausina järjestelmällisesti tehnyt.

Nyt tuota runkosarjassa hyvin alkanutta reittiä on tarkoitus pitää yllä jo tutun valmentajan Willie Desjardinsin johtamalla pelitavalla.

Pelaajakartta Vancouver Canucksin pelaajakartta

VLH

Daniel Sedin
Chris Higgins
Sven Bärtschi
Brandon Prust
Brendan Gaunce

KH

Henrik Sedin
Bo Horvat
Brandon Sutter
Jared McCann
Linden Vey

OLH

Radim Vrbata
Alexandre Burrows
Jannik Hansen
Derek Dorsett
Jake Virtanen

P

Chris Tanev
Alexander Edler
Dan Hamhuis
Yannick Weber
Matt Bartkowski
Luca Sbisa
Ben Hutton
Alex Biega

MV

Ryan Miller
Jacob Markström
Richard Bachman

Valmentaja

Willie Desjardins

Veteraanien lähdöillä nuorille tilaa

Canucks menetti kesällä useampia veteraaneja. Organisaatiota 11 vuotta uskollisesti palvellut Kevin Bieksa myytiin Anaheimiin. Vapaiksi agenteiksi tulleet Brad Richardson ja Shawn Matthias päästettiin pois tarjoamatta jatkosopimuksia.

Kaupattujen pelaajien listalla olivat viime kauden runkopelaajista myös kahdelle edelliselle valmennukselle harmaita hiuksia aiheuttanut Zack Kassian, viime kauden neljänneksi tehokkain pelaaja Nick Bonino sekä fanien rakastama kakkosmaalivahti Eddie Läck. Tilalle Canucks toi Bonino-kaupassa hankitun Brandon Sutterin, Kassianin kaupassa hankitun kokeneen sotaratsun Brandon Prustin ja vapaana agenttina tulleen hyvin liikkuvan puolustajan Matt Bartkowskin.

Kuuden lähteneen pelaajan jättämiä aukkoja täytetään viime kaudella farmijoukkue Utica Cometsin Calder Cupin loppuotteluihin vieneellä maalivahti Jacob Markströmilla, viime kaudella Calgarysta hankitulla Sven Bärtschilla sekä omilla varauksilla.

Vaikka Canucksin lähtijät olivat lähinnä kahden alemman ketjun ja kolmospakkiparin väkeä, Canucks on heikentynyt paperilla viime kaudesta. Tietyt GM Jim Benningin liikkeet hankinnoissa ja jatkosopimuksissa ovat aiheuttaneet kysymyksiä managerin osaamisesta. Etenkin Luca Sbisalle viime kauden aikana tehty rooliin nähden kallis jatkosopimus ja Kassianin kauppaaminen vaihdossa jo parhaat päivät nähneeseen nelosketjun hyökkääjään Prustiin olivat kyseenalaisia liikkeitä.

Positiivista joukkueessa on se, että viimein nuorille tarjotaan vastuuta. Esimerkiksi viime kaudella läpilyöneelle Bo Horvatille saattaa hyvinkin olla tarjolla kakkossentterin roolia, kun Bonino myytiin pois. Lisäksi Bärtschille tarjotaan nyt paikkaa kakkosketjusta ja maalivahti Markström saa nyt kunnon näyttömahdollisuutensa. Tuon kolmikon lisäksi Canucksin nuorten lahjakkuuksien tilanne on parempi kuin pitkään aikaan. Nuorten onnistumisista riippuu osaltaan koko seuran onnistuminen ensi kaudella.

Vahvuutena erikoistilanteet

Vancouver Canucks oli viime kaudella yksi NHL:n parhaista erikoistilannejoukkueista ja käänsi paljon pelejä juuri erikoistilanteiden kautta. Valmentajien vanhan laskukaavan mukaan NHL-seuran erikoistilanteet ovat hyvällä mallilla, mikäli ylivoiman ja alivoiman yhteenlasketut prosenttiluvut ovat yli 100 prosentin.

Erittäin hyvällä mallilla erikoistilanteet ovat, jos yhteenlaskettu luku on yli 105 prosenttia. Mitä korkeampi yhteenlaskettu prosentti on, sen parempi. Vancouverin viime kauden yhteenlaskettu prosentti oli 105, mikä oli NHL:n kärkeä.

Canucksin ylivoima oli NHL:n yhdeksänneksi parasta 19.3 prosentin tehokkuudella, ja alivoima jopa toiseksi parasta (85.7 %). Ylivoimakoostumuksista Canucks ei menettänyt kesällä ketään tärkeää pelaajaa, mutta Boninon lähtö saattaa olla alivoimalle menetys. Toisaalta Boninon tilalle tuleva Sutter väänsi NHL:n viime kauden kolmanneksi parhaassa alivoimajoukkueessa Pittsburghissa jopa selvästi suurempia minuutteja kuin Bonino Vancouverissa.

Ylivoimakoostumus sai puolestaan kesken viime kauden lisää tehoa, kun puolustaja Yannick Weber tuotiin ykkösylivoimaan. Canucksin 25 viimeisen runkosarjan pelin ylivoimatehokkuus nousi keskiarvona 25 prosentin luokkaan. Nyt Weber aloittanee joukkueen ykkösylivoimassa heti kauden alusta lähtien. Mielenkiintoinen tulokas ylivoimaan on myös Horvat, joka joukkueen parhaana aloittajana ja erittäin älykkäänä pelaajana saa GM Benningin mukaan nyt roolin ylivoimassa.

Erikoistilannekoostumuksissa pelaavat pelaajat ovat Vancouverille myös kokonaisuutena avainpalasia. Puolustuksen kärkipari Alexander Edler-Chris Tanev on etenkin omaan päähän pelatessa erittäin laadukas kaksikko, joka osaa lukea toisiaan.

Hyökkäyspäässä Sedinin kaksosilta ja Radim Vrbatalta odotetaan edelleen tehoja ratkaisupaikoissa. Avainpelaajien joukkoon pitää lukea myös jo tässä vaiheessa Horvat, joka johdattaa seuran nuorten pelaajien sisäänmarssia.

Nuoresta Bo Horvatista odotetaan Vancouverin tulevaisuuden soihdunkantajaa.
Nuoresta Bo Horvatista odotetaan Vancouverin tulevaisuuden soihdunkantajaa.
Kuva © Getty Images

Riittääkö materiaalin syvyys?

Canucksilla on kokoonpanossaan paljon kysymysmerkkejä. Maalilla veteraani Ryan Miller keräsi viime kaudella loukkaantumiseensa saakka lähes puolet enemmän voittoja kuin tappioita, mutta ei häikäissyt muuten tilastoillaan. Nyt hän on jälleen vuoden vanhempi ja ikä alkaa väkisin näkymään. Kakkosvahti Markström oli aikanaan kiekkomaailman kovin lupaus, ja hän pelasi viime kaudella uransa parhaan farmikauden, mutta onko pitkä ruotsalaisvahti vieläkään riittävän laadukas NHL:ään?

Puolustuksessa Canucksin hyvän kärkiparin Edler-Tanev ja kakkosparin kokeneen puolustajan Dan Hamhuisin takana oleva puolustajaryhmittymä on tasainen, mutta melko pehmeä ja kiekollisessa pelissä vaatimaton. Weber on tosin hyvä ylivoimapuolustaja, mutta Bartkowskin tai Sbisan vahvuuksiin eivät lukeudu harhautukset. Nuorelle Ben Huttonille voisikin olla käyttöä puolustuksen kiekollisen pelin parantamisessa.

Hyökkäyspäässä Canucksin kärki Sedineiden ja Vrbatan johdolla on edelleen terävä, mutta toisesta aallosta puuttuvat ratkaisijat. Kokeneet Chris Higgins, Alexandre Burrows ja Jannik Hansen ovat kovia työntekijöitä ja arvokkaita kokonaisuudelle, mutta pystyvät kääntämään tiukkoja pelejä hyökkäyspäässä liian harvoin.

Nuorten pitäisikin pystyä nousemaan esiin, jotta Canucksin maalimäärät eivät viime kaudesta täysin romahda. Tuo voi olla vielä liikaa vaadittu parikymppisiltä nuorukaisilta, mutta ensi kaudella luodaan pohjaa tulevaisuudelle.

Toimituksen arvio: Vancouver Canucks tavoittelee pudotuspelipaikkaa nyt tutun pelitavan voimin. Joukkueen voi uskoa pysyvän kisassa mukana mikäli erikoistilanteet toimivat viime kauden malliin, mutta nuorten sisäänajo ei välttämättä tapahdu hetkessä. Jatkoajan NHL-toimitus ennustaa Canucksin sijoittuvan divisioonassaan sijalle viisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle