Suora Yhteys: Valtteri Filppula kasvattamaan rooliaan Tuukka Raskin kustannuksella

NHL, KHL / Artikkeli
Steve Mason toivoo, ettei jäisi jälleen yksin New York Rangersia vastaan.
Kuva © Getty Images
Kiekkodiggareiden on syytä olla loppuviikosta hereillä, kun huippusarjat NHL ja KHL tarjoilevat parastaan. Helsingissä nähdään yksi syyskauden kohokohdista Jokereiden isännöidessä Pietarin SKA:ta, eikä Pohjois-Amerikka jää pekkaa pahemmaksi viikonlopun jännittävällä kattauksellaan.

Joulu lähestyy ja jyvät alkavat erottua akanoista. NHL:ssä mennään toistaiseksi Original Six -joukkueiden komennossa: idässä kärkisijoja miehittävät Montreal Canadiens sekä New York Rangers ja lännessä jöötä pitää Chicago Blackhawks. Edellä mainituista Rangers esiintyy viikonloppuna katsojaystävälliseen aikaan joukkueen kohdatessa Philadelphia Flyersin perjantai-illan kuumassa kamppailussa.

Viikonloppu on suomalaisittainkin mielenkiintoinen. Perjantaina tulessa ovat niin ikään parhaaseen katseluaikaan Minnesota Wildin suomalaistrio Mikko Koivu, Mikael Granlund ja Erik Haula, sekä Pittsburgh Penguinsin Olli Määttä, kun Wild yrittää haastaa Sidney Crosbyn kipparoimat pingviinit. Sunnuntaina estradilla nähdään jälleen suomalaisväriä Valtteri Filppulan etsiessä tulikuumasta Tuukka Raskista kiekon mentävää aukkoa Tampa Bay Lightningin ja Boston Bruinsin välisessä kamppailussa.

KHL:ssä Jokerit starttasi viikkonsa tiistaina kirvelevällä tappiolla voittolaukauskilpailussa Dinamo Minskiä vastaan. Helsinkiläisten loppuviikko on kuitenkin yksi syyskauden kohokohdista. Torstaina Jokerit isännöi Pietarin SKA:ta ensimmäisen kerran kuluvalla kaudella ja hakee samalla revanssia edellisen turpasaunan jäljiltä. Lauantaina narripaidat puolestaan matkustavat Riikaan Dinamon vieraaksi, mukanaan yli tuhatpäinen kannattajaryhmä. Tiedossa on todellista karnevaalitunnelmaa.

  • NY Rangers
  • PE 25.11.klo 20.05
  • Philadelphia

Viikonlopun prime time -tykityksen aloittaa divisioonataisto, joka tilastoja tuijottamalla voi vaikuttaa läpihuutojutulta.

New York Rangersin alkukausi on ollut satumainen. 34 osumaa plussan puolella oleva maaliero sekä kakkospaikka koko sarjassa kertovat omaa kieltään joukkueen vireestä.

Philadelphia Flyersin koneet ovat käynnistyneet hiukan yskien. Joukkue on sarjataulukossa selvästi NHL:n heikommalla puolella ja päästää liikaa maaleja. Onko Philadelphialla mahdollisuuksia ottelussa, Torontossa majaileva toimittaja Sami Koljonen?

Sami Koljonen: On toki, onhan Philadelphia voittanut tällä kaudella molemmat joukkueiden väliset kohtaamiset tähän mennessä. Rangers on silti ottelussa jättimäinen suosikki.

Philadelphian pitää saada ennen kaikkea oma päänsä kuntoon haastaakseen perjantaisen vieraansa. Steve Masonin otteet maalilla eivät millään mittarilla ole vakuuttaneet, eikä kenttäpelaajilta juuri ole tullut veskarilleen apua. Vielä Masoniakin huonommin aloittanut kakkosvahti Michal Neuvirth kärsii nivusvammasta tällä hetkellä, joten apua on turha odottaa siltäkään suunnalta.

Kun vastustajalla sekä Henrik Lundqvist että Antti Raanta ovat hoitaneet työnsä mallikkaasti, eivät todennäköisyydet ole lähtökohtaisesti kotijoukkueen puolella.

Jos puolustuspää vuotaa jälleen, vaaditaan Philadelphian hyökkäyskalustolta vähintään urotekoja Rangersin kukistamiseksi.

  • Pittsburgh
  • PE 25.11.klo 23.05
  • Minnesota

Heti Rangersin ja Flyersin saatua ottelunsa pakettiin NHL-hupi jatkuu edellisen ottelun tapaan Antti Mäkisen selostamana.

Pittsburgh Penguinsin ja Minnesota Wildin kamppailussa nähdään varmuudella kentällä myös suomalaisväriä, kun Olli Määttää vastassa on Wild-trio Mikko Koivu, Mikael Granlund ja Erik Haula.

Koljonen uskoo, että suomalaisnelikosta parhaiten erottuu kenties se tuntemattomin.

Koljonen: Erik Haula joutui jättämään alkukaudesta otteluja väliin alavartalovamman takia, mutta on palattuaan ollut todella vahva. Haula on pelannut totutusti kovalla intensiteetillä, eikä ole antanut vastustajalle mitään ilmaiseksi.

Tiistain vastaisena yönä puurtaminen palkittiin myös maalilla, kun Haula väänsi varsinaisen tahtomaalin Dallas Starsin verkkoon ja pakotti ottelun jatkoajalle.

Granlund ja Koivu ovat parantaneet kauden edetessä. Kaksikko pelasi käytännössä koko alkukauden samassa ketjussa, mutta Dallas-ottelussa Granlundia kokeiltiin Wildin ykkösvitjassa Zach Parisen ja Eric Staalin rinnalla.

Määtältä taas Pittsburgh haluaisi selvempiä kehitysmerkkejä. Suomalaispakki on vasta 22-vuotias, mutta kehitys ei ole jatkunut enää selvänä. Tällä kaudella tasossa on ollut jopa taantumisen merkkejä, mikä on näkynyt tilastoissa ja myös peliminuuteissa.

Ei Määttä todellakaan huono ole ollut, mutta potentiaalin tietäen häneltä voidaan odottaa vielä parempaa.

  • Tampa Bay
  • SU 27.11.klo 20.05
  • Boston

Sunnuntaina parhaaseen katseluaikaan nähdään jälleen suomalaisväriä, kun Valtteri Filppula yrittää ohittaa Tuukka Raskia Tampa Bay Lightningin iskiessä yhteen Boston Bruinsin kanssa.

Koljosen mukaan samassa divisioonassa pelaavien joukkueiden ottelu on hyvä mittari etenkin Filppulalle.

Koljonen: Tampa Bayn supertähti ja ykkössentteri Steven Stamkos loukkaantui viime viikolla kuukausiksi, mikä avaa Filppulalle paikan kasvattaa vastuutaan. Tampa Bayn sentteriosastolla on kuitenkin kova kilpailu, kun jääaikaa tavoittelevat myös hyvin kautensa aloittanut Vladislav Namestnikov sekä Tyler Johnson.

Filppula on kolmikosta ollut tehokkain alkukaudella, ja tilanteen olisi hyvä myös pysyä samalla tolalla. Ykköskenttään koko NHL:n pistepörssin kärkisijoilla heiluvan Nikita Kutšerovin viereen kutsun sai kuitenkin Namestnikov, kun Stamkos joutui sivuun tositoimista.

Filppulalla on kuitenkin loistavat saumat murtautua isoon rooliin, kun suurin tähti on sivussa. Jos suomalaissentteri pääsee tehoille maagisen hyvin kautensa aloittanutta Rasia vastaan, peliminuuttien voi odottaa kasvavan yli kahdenkymmenen.

  • Jokerit
  • TO 24.11.klo 18.30
  • SKA Pietari
  • Dinamo Riika
  • LA 26.11.klo 17.00
  • Jokerit

Jokereiden loppuviikon ohjelma on herkullinen. Joukkueella on ainutlaatuinen mahdollisuus tarjota kannattajilleen kaksi ikimuistoista iltaa peräjälkeen. KHL- ja Jokerit-asiantuntijamme Ville Kyrö käy läpi narripaitojen mahdollisuuksia lähes ylivoimaista SKA:ta vastaan ja pohtii ottelun vaikutusta sitä seuraavaan Dinamo-koitokseen.

Ville Kyrö: Jokerien ja SKA:n edellinen ottelu oli pohjanoteeraus helsinkiläisiltä, mutta myös osoitus SKA:n murhaavasta tehokkuudesta. Paperilla Jokerit ei pietarilaisia pysty edelleenkään haastamaan, mutta tilanne on muuttunut lokakuun alusta. Narripaidat saavat jalkeille terveen ja nousujohteisen joukkueen kotiyleisönsä edessä, eikä tappio materiaalierosta huolimatta ole missään nimessä hyväksyttävä. Joukkueen on uskottavuutensa puolesta kyettävä säännöllisiin voittoihin myös SKA:sta.

Pavel Datsjukia tuskin horjutetaan buuauksilla, mutta Helsingin Areenan yleisö on aiemminkin saanut Ilja Kovaltšukin pois tolaltaan Pasilan illassa. Jokerien mahdollisuus piileekin hengen voitossa materiasta, sillä voitonnälkä lienee tapissaan illan asetelman myötä. Lataus ei kuitenkaan saa mennä yli, sillä SKA tulee rankaisemaan jokerimiehistön höntyilystä.

Yksi illan avainhahmoista tulee olemaan juuri jatkosopimuksen solminut jokerikapteeni Peter Regin. Tanskalaiskipparin voitontahto on silmiinpistävää ja alkukaudesta ohi viuhuneet laukaukset ovat vihdoin löytäneet oikean osoitteen. Mies johtaakin pisteiden ohella myös joukkueensa sisäistä maalipörssiä ja on varmasti näkyvässä roolissa torstai-iltana.

SKA-ottelun lopputuloksesta huolimatta takki ei saa olla tyhjä lauantaina Riiassa. Jokereiden onneksi otteluun matkaa jättimäinen tukijoukko, joka osaltaan yrittää pitää huolen siitä, ettei läntisen konferenssin heittopussi pääse yllättämään helsinkiläisiä. Massiivinen fanimatka on ensimmäinen laatuaan Jokereiden KHL-historiassa, joten tunnelma kantautunee kotisohvillekin asti. Kolme pistettä pitäisi olla täysi selviö.

» Lähetä palautetta toimitukselle