Uusi nousu puhtaalta pöydältä

LIIGA / Artikkeli
Ässien pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Ässät lähtee uuteen kauteen vankalla suomalaispohjalla, mutta höystettynä muutamalla yhdysvaltalaispelurilla. Tulevalla kaudella joukkueen pelaajistossa on pakko olla aiempaa enemmän vastuunkantoa, mikäli kevään 2013 mestarijoukkue ei halua toistaa edelliskauden sukellustaan.

Maalivahti, tuo joukkueen tukipilari

Yksi Ässien tulevan kauden tärkeimmistä pelaajista on Rasmus Rinne. 24-vuotias maalivahti aloittaa toisen täyden liigakautensa ja Ässien kannalta olisi erittäin tärkeää, että Rinne saisi hyvän lähdön kauteen. Mikäli Rinne on kauden aikana ongelmissa tai loukkaantuu, eivät vaihtoehdot maalin suulle ole kovin kaksiset.

Rinteen aisaparina toimii jo uransa ehtoopuolella oleva Juuso Riksman. Liigan kaikkien aikojen nollapelitilaston kärkimies on edelleen liigatason vahti, mutta jatkuvat selkäongelmat ovat varjostaneet 37-vuotiaan Riksmanin uran viime vuosia. Ässien johto ristinee kätensä joka ilta asian suhteen, sillä loukkaantumisiin maalivahtiosastolla ei todellakaan ole varaa.

Edellä mainittujen herrojen taustalla peliaikaa kärkkyy Tapparasta täksi kaudeksi Ässiin siirtynyt 17-vuotias Arttu Kulmala. Kulmalan kausi sujuu kuitenkin pääasiassa vielä nuorten puolella, eikä minuutteja ole tulevalla kaudella liiemmin tulossa. Tosin, kaikki ei ole aina kiveen hakattua.

Puolustuksessa kahden sukupolven sekoitus

Ässien puolustus on tällä hetkellä jakautunut hyvinkin selkeästi kahden eri ikäluokan pelaajiin. Yli 30-vuotiaita puolustajia löytyy neljä ja 19-21-vuotiaita puolestaan viisi. Kokeneempaa kaartia edustavat joukkueen varakapteenit Jyri Marttinen ja Tapio Sammalkangas sekä joukkueen kapteenina neljättä perättäistä kauttaan toimiva Ville Uusitalo.

Kapteeniston muodostavalla kolmikolla on yhteensä kokemusta liigapeleistä yli 1600 ottelun verran, joten monessa liemissä on omaa lusikkaa pyöritelty.

Kapteeni Uusitalo johtaa joukkojaan järkkymättömällä asenteellaan, mutta pakiston nestorin oma pelillinen anti on laskemaan päin. Kaudella 2010–2011 Uusitalo pelasi pisteiden valossa uransa parhaan kauden, kun hän voitti puolustajien pistepörssin 39 tehopisteellä. Tämän jälkeen pistetehtailu on laskenut tasaisen varmasti. On kuitenkin sanomattakin selvää, ettei Uusitalon merkitystä pukukopissa voi vähätellä.

Garrett Stafford on puolustuksen ainoa ulkomaalaisvahvistus. Jenkkipuolustajalla on kliseisen tärkeä rightin puolen laukaus, jota tullaan varmasti hyödyntämään ylivoimapelissä. Puolustaja on esiintynyt harjoitusotteluissa pikkuvaivoista huolimatta pirteästi ja Porissa toivotaankin, että mies olisi mieluusti lähempänä Shaun Heshkan kuin Danny Groulxin tasoa.

Ässien puolustuksen toinen osa koostuu nuorista ja nälkäisistä pelureista. Valtteri Parikka sekä Patrik Parkkonen pääsivät jo viime kaudella hyvin Liigan kuvioihin mukaan. Tulevalla kaudella on aika ottaa muutama kehitysaskel. Kaksikon kohdalla todennäköisempää on, että Parkkonen vetää pidemmän korren peliajan suhteen.

Nuorista puolustajista puhuttaessa on hyvä muistaa Ässien mielenkiintoinen hankinta, Jokereista Poriin siirtynyt 20-vuotias Esa Lindell. Vuoden vaihteessa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta juhlinut isokokoinen Lindell pelasi viime kaudella Jokereissa, mutta peliaika oli ajoittain kortilla.

Siirto Poriin lisävastuun perässä oli täten hyvänkuuloinen ratkaisu. Lindell on toiminut harjoitusotteluissa varsinaisena maalitykkinä, sillä kuudessa harjoitusottelussa on syntynyt peräti kolme maalia. Lindell rikkoo tulevalla kaudella helposti aiemman piste-ennätyksensä.

Mielenkiintoinen avauskuusikon haastaja on Porin oma poika, 20-vuotias Valtteri Viljanen. Pienikokoinen Viljanen toimi viime kaudella Ässien A-nuorten kapteenina ja on esiintynyt harjoitusotteluissa nousujohteisesti. Viljanen saa varmasti näyttöpaikkoja tulevan kauden aikana.

Kuka sytyttäisi punaisen valon?

Ässät teki viime kaudella Liigassa toiseksi vähiten maaleja ja maalinteko on tulevallakin kaudella suuri murheenkryyni, ainakin ennakkoon. Edelliskaudella vain kolme ässäpelaajaa kykeni rikkomaan kymmenen maalin rajan ja heistä kovin, 21 maalia paukuttanut Niklas Hagman on jo muilla mailla.

Viime kaudella peräti 16 maalia iskenyt Sami Lähteenmäki tulee kantamaan suuria paineita maalinteosta. Vain kahdeksan osumaa viimeistelleen Eero Elon pitää puolestaan pystyä vihdoin lunastamaan potentiaaliaan tasaisen tehokkuuden merkeissä. Hyväksi kehutusta rannelaukauksesta ei ole hyötyä, ellei kiekko löydä tietään maalipuiden väliin.

Lyhyen KHL-visiitin jälkeen Poriin palaava Michael Ryan kantaa Lähteenmäen ohella isoa vastuuta maalinteosta. Mestaruuskaudella 2012–2013 Ryan iski Ässissä yhteensä 23 maalia, joten maalinteon hyökkääjä taitaa. Ryan on pelannut vain muutaman harjoitusottelun nivusongelmien takia, eikä lähes korvaamattoman hyökkääjän mahdollinen poissaolo ole toivottavaa. Harjoitusotteluissa hyvin esiintynyt Austin Smith aiheuttaa nopealla luistelullaan vastustajille harmaita hiuksia.

Ässien tuorein hankinta, 25-vuotias laituri Jake Hansen on vielä kirjoittamaton kortti ja hyökkääjä tarvinnee jonkin aikaa sopeutuakseen eurooppalaiseen kaukaloon. Hansen hoitaa fyysisemmän osaston hommia, mutta ei pisteiden teko hänelle aivan vierasta ole. Fyysisessä pelissä tukea antaa mainiosti Ässien oma kasvatti Tuomas Huhtanen. Kahdeksan vuoden tauon jälkeen Ässiin palaava hyökkääjä Juha Kiilholma otetaan kaupungissa varmasti hyvin vastaan.

Keskushyökkääjäosasto on Ässissä mukiinmenevä, vaikka tähtiloisto uupuukin. Viime kaudella uuden maali- ja piste-ennätyksenä tehnyt Henri Heino ei varsinainen maalihai ole, vaikka edelliskaudella maaleja mukavasti syntyikin. Kuudennen perättäisen kautensa Ässien edustuksessa aloittava Mika Niemi on mitä luultavimmin jälleen ykkössentterin roolissa.

Vasta 17-vuotias Aleksi Saarela on pelannut harjoitusottelut sentterinä, mutta saattaa aloittaa kauden myös laiturina, jolloin nuorukaisen puolustusvelvoitteet olisivat aavistuksen helpommat. Antti Kerälä saattaa olla pitkään poissa loukkaantumisen takia ja poissaolon venyessä menee sentteripaletti hieman uusiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle