Uudella kärjellä kohti parempaa huomista

LIIGA / Artikkeli
Bluesin pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Viime kaudella sijalle kuusi yltänyt Blues lähtee uuteen kauteen uusilla ratkaisijoilla. Joukkueesta löytyy jälleen uusia tulevaisuuden isoja nimiä.

Espoo Blues on ollut todella aktiivinen pelaajamarkkinoilla läpi kesän ja se näkyy myös tulevan kauden miehistössä. Yhteensä 13 pelaajaa jatkoi matkaansa kauden päätteeksi muihin maisemiin, ja nimekkäin menetys oli selkeästi joukkueen paras pistemies Tommi Huhtala, jonka suuntana oli KHL ja Helsingin Jokerit. Espoosta laukkuja pakkasi myös yleisöä rämäpäisyydellään ihastuttanut Eetu Pöysti, joka siirtyi myös Jokerien riveihin. Viime kauden päätteeksi kaikki joukkueen ulkomaalaispelaajat saivat lähteä ja näin ollen saappaantäyttäjille oli reilusti tilaa.

Espoossa joukkueen rakennus aloitettiin jo hyvissä ajoin, ja ensimmäiset pelaajasopimukset julkaistiinkin jo huhtikuussa. Tällöin nimekkäimpänä hankintana oli SaiPassa kaksi edellistä kautta pelannut Stefano Giliati. Viime kausi meni osittain loukkaantumisten takia pipariksi, ja nähtiinpä Gilliati jopa hakemasta vauhtia Mestiksestä. Lopulta tälle nopeajalkaiselle kanadalaiselle kirjattiin 35 ottelussa 18 tehopistettä.

Viime kaudella Espoossa torjuntavastuu jaettiin Jani Niemisen ja Lars Voldenin kesken, kauden päätteeksi Volden lähti haistelemaan uusia haasteita Ruotsin Allsvenskaniin. Voldenin saappaita täyttämään löydettiin viimeiset kaksi kautta Kanadan junioriliigassa (WHL) torjunut Eetu Laurikainen. Tämä jyväskyläläisen kiekkokoulun kasvatti pysäytti kiekkoja viime kaudella Broncosin joukkueessa 91,4 prosentin varmuudella. Laurikainen on erittäin isokokoinen ja peittävä maalivahti, jolla on hyvät edellytykset nousta jopa Bluesin voittavaksi ykköstorjujaksi.

Tulevan kauden ehkä mielenkiintoisimmat nimet löytyvät tällä kertaa puolustuspäästä, kun alakertaan hankittiin kaksi ulkomaalaisvahvistusta. Kanadasta maailmalle ponnistanut Ryan O'Connor saapuu Espooseen vietettyään viime kauden niin Sveitsissä Davosin riveissä, kuin myös Kroatiassa KHL-joukkue Medvescak Zagrebissa loppukauden lainalla. Tämä oikealta ampuva vuonna 1992 syntynyt kanadalainen pelasi ennen Eurooppaan tuloa viisi kautta OHL:ssä. Kausi 2012-2013 oli nuoren miehen paras, sillä kyseisellä kaudella mies paukutti 64 otteluun 53 tehopistettä. O'Connor tulee olemaan yksi Bluesin ylivoimaeksperteistä. Miehen selkein vahvuus on tarkka ja kova lyöntilaukaus.

Tsekin liigasta Espooseen saapunut Petr Zamorsky ehti tutustua Suomeen vain hetken, kun kutsu kävikin jo rapakon taakse New York Rangersin riveihin. Zamorsky kuitenkin harjoittelee alkusyksyn Espoossa ja lähtee tämän jälkeen taistelemaan paikasta Rangersiin. Mikäli paikkaa ei irtoa, on Zamorskyn osoite Espoo ja Blues. Tämä oikealta laukova ja koko uransa HC Zlinin riveissä pelannut nuorukainen on ehtinyt jo lyhyen uransa aikana käymään niin nuorten kuin aikuistenkin maajoukkueet läpi, ja viime kaudella mies pääsikin jo maistamaan ensimmäisiä miesten arvokisoja. Varsinkin viime MM-kisoissa mies ihastutti erittäin kovilla taklauksilla ja rauhallisella puolustustyöskentelyllä. Zamorsky on jo ehditty monissa paikoissa hehkuttamaan seuraavaksi Tsekin ykköspuolustajaksi, ja tämäkö jos mikä maistuu miehen itsetunnolle. Erittäin loistava hankinta Espoolle.

Yksi tuntemattomimmista nimistä ainakin suurimmalle osalle yleisöä on Otso Rantakari. Pääosin Mestistä ja nuorten SM-liigaa pelannut puolustaja aloittaa ensimmäisen kautensa miesten Liigassa. Viime kausi sujui pääosin Mestiksessä Kiekko-Vantaan riveissä, jossa tilille kertyi 54 runkosarjaottelussa 30 tehopistettä. Oikealta laukovan puolustajan tulevan kauden rooli on vielä liigassa avoin, hän taistelee kovasti pääsystä pelaavaan kokoonpanoon. Tuore yhteistyösopimus Espoon ja Vantaan välillä voi aistia myös siitä, että Rantakari nähdään tulevalla kaudella Kiekko-Vantaan riveissä.

Viime kaudellakin Espoossa puolustanut kaksikko Kaijomaa-Malmivaara jatkavat Jyrki Ahon alaisuudessa. Malmivaaran viime kausi oli tuloksellisesti kelvollinen, mies pelasi jokaisessa ottelussa ja kirjautti näissä itselleen viisi tehopistettä. Erittäin suuria peliminuutteja ja työmyyränä tunnettu Malmivaara ei ole urallaan pisteitä päässyt nakuttelemaan. Tasakentällisin miehelle siunaantuu aikaa ruhtinaallisesti, mutta ylivoimalla miestä harvemmin nähdään. Alivoimaa sen sijaan mies pelaa lähes poikkeuksetta aina. Lähes kaksi metriä pitkä ja reilut 100-kiloinen Malmivaara on kovaotteinen ja pelottava vastus maalineduspelissä ollen yksi maalivahdin parhaista apuvoimista. Mikäli 32-vuotiaalla Malmivaaralla kroppa kestää, niin toinen täyden 60 ottelun kausi tullaan näkemään.

Kaijomaa on myös päävalmentaja Jyrki Aholle tuttu JYP-vuosilta, viime kaudella Bluesissa mies pelasi 56 ottelua tehden näissä 20 tehopistettä. Miehen vahvuuksiin kuuluu röyhkeä maalille ajo, ja kokonsa puolesta siivoo oman maalinedustaa hyvin.
Viime kaudella Kaijomaalta nähtiin poikkeuksellisen paljon kiekonmenetyksiä, joista vastustaja pääsi joko vaaralliseen vastahyökkäykseen tai rankaisivat kovalla kädellä. Hän tulee olemaan luottopelaaja tasakentällisin, mutta ylivoima aikaa voi olla tarjolla niukasti. Kaijomaa on siitä epätavallinen puolustaja, että laukauksia ei satele niin usein ja silloin kun niitä tulee, niin laukaukset ovat luvattoman heikkoja tai arvaamattomia. Omassa päässä mies on kuitenkin kuin kotonaan, erittäin varmaa suorittamista illasta toiseen.

Hyökkäyksen kärki poistui, onko uusista hankinnoista sateentekijöiksi?

Tommi Huhtalan ja Tomi Sallisen lähdettyä kaivattiin hyökkäykseen ehdottomasti lisää maalintekovoimaa. Tampereelta ja Tsekin Prostejovin kaupungista löytyikin loistavat korvaajat, kun Kai Kantola ja Antonin Honejsek saapuivat Espooseen. Viime kaudella Tsekin Extraliigan voittoa juhlinut Honejsek nakutti 62 pelaamassaan ottelussa 36 tehopistettä. Espoo oli Honejsekille selkeä ykkösvaihtoehto, joten odotukset ovat varmasti niin Honejsekillä kuin myös seuralla kovat. Tästä odotetaankin varsinaista läpimurtoa nuorelle pelaajalle. Espoossa kyseiselle pelaajalle on kaavailtu ykkösketjusta paikkaa ja varmasti myös ylivoima-aikaa siunaantuu.

Viime kaudella yli 30 tehopistettä tehnyt Kim Hirschovits jatkaa myös Espoossa. Miehen selkeät vahvuudet löytyvät ylivoima pelaamisesta, jossa miehen pelisilmä ja laukaus ovat tehneet tuhojaan myös aiemmin. Hirschovitsin peliäly on iso osa miehen pelailua, sillä vauhtia miehellä ei ole enää haastamaan nuoria ja innokkaita pelaajia. Ajoittain miehen hermot ovat koetuksella, ja liian usein mies löytyykin istumasta vähintään kaksiminuuttista. Viimekin kaudella miehen tilille kirjattiin 62 jäähyminuuttia, ollen näin joukkueensa kolmanneksi eniten jäähyjä kerännyt pelaaja. Mikäli mies pääsee pelaamaan omilla vahvuuksillaan, tullaan tulevallakin kaudella näkemään yli 30 pisteen kausi.

Märkä-Simonakin tunnettu Siim Liivik jatkaa myöskin Bluesissa kuluvalle kaudelle. Nyrkkisankarina ja jäähykuninkaana viime kausina nähtynä Liivik, tulee olemaan myös kaudella 2014-2015 joukkueensa poliisi. Pisteillä mies ei ole herkutellut, mutta on erittäin paljon työtä tekevä kolmos- tai nelosketjun mies. Monen yleisön suosikki, joka taklauksillaan ja kovilla peliotteillaan saa jokaisen katsojan haukkomaan henkeään ja antamaan raivokkaat suosionosoitukset. Viime kaudella mies pääsi erittäin lähelle kymppikerhoon pääsystä, kun 60 ottelussa miehelle kirjattiin yhdeksän maalia ja yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä.
Miro Aaltoselta löytyy kaikkea mitä nuorelta mieheltä tarvitaan. Loistava maalintekijä, taitavat kädet ja ennen kaikkea erinomainen luistelija. Lähes 40 pisteen kausi ja kauden päätteeksi matka kohti Anaheimia ja NHL-seura Anaheim Ducksin testattavaksi. Aaltonen tulee olemaan yksi Ahon luottopelaajista, ja mies tuleekin saamaan vastuuta joukkueen kärkiketjuista ja ylivoimapelissä. Miehelle itselleen jokainen ottelu on tärkeä, mikäli mies haluaa jonakin päivänä suunnata rapakon taakse ja päästä debytoimaan aina NHL:ään.

Omista junioreista Jere Seppälä, Aleksi Rutanen, Robert Rooba ja Peter Tiivola tulevat jokainen taistelemaan viimeisistä pelipaikoista. Kaikilla on edellytykset neljänteen ketjuun, ja jonakin päivänä aina kärkiketjuihin saakka. Viime kaudella Jere Seppälä kuului lähes poikkeuksetta Bluesin avauspelaajistoon. Ja miehelle onkin sommiteltu paikkaa joukkueen kakkospakkiparista. Mestiksen TuTossa koko viime kauden lainalla ollut Aleksi Rutanen palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. Viime kaudella ensimmäinen kokonainen kausi miesten peleissä toi Rutaselle 67 peliin lähes 40 pistettä. Miehen tililtä löytyy myös nuorten maajoukkueleirityksiä ja muutamia harjoitusotteluita. Robert Rooban viime kausi meni niin Bluesin A-junioreissa, Mestiksessä Kiekko-Vantaassa kuin myös Bluesin liigamiehistössä. Myös kotimaansa Viron maajoukkueessa mies ehti viime kaudella piipahtaa. Rooba tulee varmasti saamaan peliaikaa tulevallakin kaudella. Vauhtia miehellä riittää, mutta aina kädet ja pää eivät meinaa ehtiä jalkojen mukaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle