U20: Tšekin tulevaisuuden tähdet vielä liian nuoria voittamaan?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Malmössä Tšekki joutui poistumaan estradilta puolivälierätappion jälkeen.
Kuva © Picasa
Tšekki on hieman hiljaisemman vaiheen jälkeen nousemassa takaisin aivan terävimmän kärjen kamppailuihin - ja rytinällä.

Vaikka suurin menestys onkin viime vuosina jäänyt alle 20-vuotiaissa saamatta, on Tšekillä silti syytä olla varovaisen tyytyväinen. Seuraavat ikäluokat ovat vahvoja, ja valtaosa tämänvuotisen joukkueen avainpelaajista on vielä vuoden tai jopa kaksi alaikäisiä kisoihin. Ensi talvena Helsingissä tsekit saattavat yllättää, mutta sitä ennen pelataan Kanadassa.

Ja odotukset ovat kovat jo nyt, latasi Tšekin päävalmentaja Miroslav Prerost novy.hokej.cz:n haastattelussa.

- Voittamisessa on aina kyse siitä, kuinka paljon pelaajat ovat valmiita uhrautumaan. Emme aio piileskellä kliseiden takana, sillä saimme käyttöömme juuri ne pelaajat, jotka halusimme. Nyt on aika katsoa, saammeko siitä potentiaalin irti.

Joukkue saa Torontoon jalkeille vahvan ryhmän, jonka kirkkaimpana tähtenä hyökkää vasta 18-vuotias David Pastrnak. Jo viime vuoden U20-kisoissa mukana ollut Pastrank on pelannut tällä kaudella NHL-uransa viisi ensimmäistä ottelua Boston Bruinsissa.

Mikäli Pastrnakin urakehitys jatkuu yhtä vauhdikkaana kuin tähän mennessä, saattavat nämä olla Tšekin joukkueen mukaan vasta joulun alla liittyneen pelaajan viimeiset alle 20-vuotiaiden kisat. Lisätehoa hyökkäykseen tuo SHL:ssä kiekkoileva Jakub Vrana, hänkin 18.

Eikä siinä vielä mitään. Kolmas kovin odotuksin pelaava hyökkääjä on Pavel Zacha, vasta 17. Ensi kesän NHL-varaustilaisuuden kärkinimiksi ennakoitu tšekki tuntee varmasti hallia kansoittavien kykyjenetsijöiden katseet niskassaan.

- Olemme keskustelleet hänen roolistaan kisoissa ja hän hyväksyy sen. Saa nähdä, miltä hän näyttää kentällä, Prerost totesi huippujunioristaan.

Maalivahtivalinta on joka joukkueelle tärkeä, eikä Tšekki tee poikkeusta.

- Vitek Vanecekilla on pienoinen etumatka hyvän kauden vuoksi, mutta muillakin on mahdollisuudet omilla hyvillä esityksillä, kertoi Prerost.

Suomalaisten kannattaa seurata tšekkipuolustuksesta ainakin turkulaisille jo tuttua David Nemecekiä. Kookas puolustaja pelaa TPS:n A-junioreissa.

Junioripolitiikalla tasaisuutta

Pastrnak ja Vrana lähtivät molemmat jo teini-iässä pelaamaan Ruotsiin, mutta kauden 2013-14 alussa käyttöönotettu malli tukee sitä, että jatkossa Tšekin nuorisomaajoukkueissa riittäisi laatua tasaisesti. Kiistelty sääntö pakottaa maan pääsarjan Extraligan kaikki joukkueet ottamaan kokoonpanoonsa tietyn määrän nuoria pelaajia.

Suomessa ja KHL:ssäkin testattu malli on viety Tšekissä omalle tasolleen, sillä sen luomishetkellä kokoonpanossa oli oltava jopa kolme 20-22-vuotiasta ja kaksi alle 20-vuotiasta.

Säännön urheilullisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta jo pitkää Tšekin nuoria valmentaneelle Prerostille se on ollut etu, ja se saattaa taata tulevina vuosina riittävästi tasaisuutta myös huipputerävän kärjen taakse. Mutta pelataan ensin nämä tämän vuoden kisat.

Niissä Tšekki lähtee Toronton alkulohkopeleihin selvänä keskikastilaisena. Ruotsi ja Venäjä ovat paperilla nuoria keskieurooppalaisia kovempi, kun taas Sveitsi ja Tanska ovat alakynnessä. 

- Kaikki pelit ovat elintärkeitä - myös Sveitsiä ja Tanskaa vastaan! Heilläkin on monta varattua pelaajaa, Prerost muistutti novy.hokej.cz:n haastattelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle