U20: Riittääkö Venäjän kova kokoonpano lohkovoittoon?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime kisoista taisi jäädä paha maku suuhun.
Kuva © Vilja Päätalo - vilja.paatalo@jatkoaika.com
Venäjä lähtee Kanadaan nuorten MM-kisoihin yhdellä kovimmista kokoonpanoista. Itä-Euroopan jätti taistelee Ruotsia vastaan B-lohkon voitosta.

Viimeisen 20 vuoden aikana Venäjä on jäänyt ainoastaan kahdesti ilman mitalia nuorten MM-kisoissa. Itänaapureiden plakkariin on tuona aikana tarttunut neljä kultaa, seitsemän hopeaa ja seitsemän pronssia.

Puolustuksen kehnous on ollut Venäjän kompastuskivi monissa arvokisoissa, mutta maalivahtipeli ja hyökkäys ovat erinomaisessa kunnossa. Puolustusta heikentää tässä turnauksessa myös se, että Buffalo Sabresissa pelaava Nikita Zadorov ei päässyt karkeloihin mukaan.

Tarvitseeko puolustaa, kun Sorokin on maalissa?

Kanadassa viimeisen viikon aikana käydyissä harjoitusotteluissa isäntämaa taipui Venäjälle jatkoajalla lukemin 2-1, jossa loistavan urotyön tehnyt Ilja Sorokin venyi kiekon eteen 52 kertaa.

Viime varaustilaisuudessa kolmannella kierroksella New York Islandersiin varattu Sorokin on kerännyt tällä kaudella KHL:ssä Metallurg Novokuznetskin paidassa 22 ottelua. Vaikka nuorukaisen torjuntaprosentti 90,6% ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,25 eivät ole päätä huimaavia lukuja, niin ne ovat KHL:n tasoisessa sarjassa hyviä suorituksia nuorelta veräjänvartialta. 

Myös joukkueen kaksi muuta maalivahtia saapuvat ruplajäiltä. Avangard Omskin riveissä pelaavalla Denis Kostinilla kertynyt tilille vain kahdeksan KHL-ottelua, mutta hän on ollut hyvä pelaamissaan otteluissa. SKA Pietarin organisaatiosta saapuvalla Igor Shesterkinillä on hieman vaisumpi kausi menossa, joten kolmosvahdin paikka on selvä.

Kenttäpelaajia ympäri maailmaa

Venäjän kisakoneen pakistoon ja hyökkäykseen saapuu yhteensä viisi pelaajaa Kanadan juniorisarjoista, jotka ovat jo pääosin yleisön tiedossa. Tunnetuin pelaaja heistä on St.Louis Bluesin varaama Ivan Barbashev. Moskovan TsSKan kasvatilla on menossa loisto kausi OHL:ssä ja hän on yksi kisojen kuumimman pelaajan Connor McDavidin pahimmista kilpailijoista. 

Erilaisena nuorena hyökkäystä vahvistaa Helsingin IFK:stä saapuva Nikolai Goldobin, jossa 18 ottelua ennen kisoja tuottivat 11 pistettä. Puolustamisessa on kuitenkin vielä parannettavaa, sillä tehotilasto näytti neljää miinuspistettä liigajäillä.

Kehittyykö puolustus maajoukkueen paidassa?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Kolmas joukkueen varmimmista pistemiehistä on OHL:ssä kiekkoileva Sergei Toltšinski. Vasen laituri on nakuttanut 49 pistettä 32 ottelussa. Lisäksi miehen teholukema on 11 pistettä positiivinen, joten kyseessä on hyvä kahdensuunnan hyökkääjä.

Mihin Bragin pystyy?

Joukkueen pääkäskyttäjällä Valeri Braginilla on takanaan pelaajana 16 kautta kestänyt ura Neuvostoliitossa ja Tanskassa. Asema alle 20-vuotiaiden ikäluokassa alkaa olla vakiintumassa, koska nämä ovat Braginin neljännet karkelot tämän joukkueen peräsimessä. Sen lisäksi hän on valmentanut Venäjän alle 18-vuotiaiden maajoukkuetta kahdesti. 

Menestystä Bragin on napannut tällä tasolla yhden kullan ja kahden hopean verran, joten kyseessä ei ole mikään tyhjäntoimittaja. Iso kysymys kuitenkin on se, että mihin Bragin pystyy tällaisen kokoonpanon kanssa?

» Lähetä palautetta toimitukselle