U20: Kellojen mestarit valtaamassa jääkiekkoa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sveitsin pelityyli ei jätä ketään kylmäksi.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Sveitsi on alkanut nousta kansainvälisen jääkiekkoilun huipulle mukavaa tahtia. Viimeisten muutaman vuoden aikana suklaan ja kellojen Mekasta on lähtenyt maailmalle loistavia jääkiekkoilijoita.

Vuonna 1998 Sveitsi nappasi pronssimitalin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Tuolloin pienen kiekkomaan tunnetuimmat pelaajat nykyään olivat maalivahti David Aebischer ja puolustaja Jan Von Arx. Sen paremmin Sveitsi ei tällä tasolla ole menestynyt, mutta täydet mahdollisuudet siihen on.

Sveitsi on aina pelannut omalaatuista jääkiekkoa, joka on todella ennalta-arvaamatonta ja tiivistetty erinomaisella joukkuehengellä.

Fustin neitsytmatka

Päävalmentajana Sveitsillä on ensimmäistä kertaa tällä tasolla toimiva John Fust. Luotsin kokemusta häneltä löytyy ainoastaan muutama kausi Sveitsin kahdessa ylimmässä sarjassa ja piipahdus aikuisten MM-kisoissa apulaiskäskyttäjänä.

Sveitsiläiskanadalaisen pelaajaura keskittyikin yliopistovuosien jälkeen toiseen kotimaahansa, missä ura kesti 12 vuotta seitsemässä eri seurassa ja kahdella eri sarjatasolla.

Sveitsillä myös kivenkovat pelaajat

Tulokaskausiaan NHL:ssä pelaavia kiekkoilijoita saapuu kisoihin vain muutama, ja Sveitsi on yksi onnekkaista pelaajan saajista. Mirco Müller on kuluneella kaudella ehtinyt pelata 24 ottelua San Jose Sharksin riveissä, ja on yksi koko kisojen parhaimmista puolustajista.

Vielä puhutumpi sveitsiläispelaaja saapuu kuitenkin Ruotsin pääsarjasta ja HV71:stä. Viime kesän Nashvillen ykkösvaraus Kevin Fiala on takuuvarma kapteeniehdokas joukkueelle. Viime keväänä Fialasta tuli koko jääkiekon historian kolmas pelaaja, joka on samana vuonna pelannut U18, U20 ja A-tason MM-kisoissa.

Fialalla on myös Tsekin kansalaisuus.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Suurin osa joukkueen pelaajista saapuu Sveitsin pääsarjasta, mukaan lukien maalivahtikolmikko. Papereilla tämä trio ei tee suurta vaikutusta, ja jokainen on U20-kisojen ensikertalainen. Gilles Senn on pelannut kahdessa harjoitusottelussa todella hyvin, joten suurella todennäköisyydellä hänet nähdään alkulohkossa aloittavana maalivahtina.

Joukkueessa on myös monta seuraavana kesänä varatuiksi arvioituja. Näillä pelaajilla onkin tuhannen taalan paikka nostaa omia osakkeitaan kykyjenetsijöiden silmien edessä.

Lohkon suhteen arpaonni kääntyi hyväksi, mutta yksikään ottelu ei ole kiveen hakattuna. Tiukkoja taistoja on tiedossa jokaisessa ottelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle