U20: Kanada on kenties jääkiekon historian suurimman paineen alla

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kyprärä voi Zach Fucalella tuntua painekattilalta.
Kuva © Getty Images
Vaahterapaidat ovat odotusten suhteen hornankattilassa. Koko maan kansa ja media odottavat ainoastaan yhtä asiaa: kultamitalia. Puhutuimmilta pelaajilta odotetaan aivan käsittämättömiä suorituksia. Myös maalivahti Zach Fucalen oletetaan olevan jumala, vaikka jo viime kisat menivät penkin alle.

Joukkueen kokoonpanosta kymmenisen pelaajaa on varattu NHL:ssä ensimmäisellä kierroksella viimeisen kahden vuoden aikana. Tiimistä ei löydy varaamattomia pelaajia kuin kaksi, joista toiselta odotetaan huikeita suorituksia.

Edelliset kisat Ruotsissa päätyivät karvaaseen tappioon pronssipelissä Venäjää vastaan. Vastoin kaikkia odotuksia joukkue sai ennemmin rumaa kyytiä välierissä Suomea vastaan. Joukkueen nykyinen päävalmentaja Benoit Groulx oli tuolloin apulaisvalmentajana, joten pettymyksen poistaminen mielistä on varmasti suuri motivaatio ensimmäiseen turnaukseen pääkäskijänä.

Kanadalla jälleen kaikkea

Maalivahtiosasto Kanadalla on kutakuinkin paras mahdollinen. Kisojen ensikertalainen Eric Comrie on pelannut hyvän kauden WHL:ssä Tri-City Americansin maalilla. Winnipeg Jetsin varaus on kotoisin melkoisesta lätkäperheestä; veli pelaa samassa joukkueessa, ja kaksi velipuolta ovat myös kiekkoilleet. Tunnetumpi heistä Mike Comrie pelasi NHL:ää 589 ottelun verran kuudessa eri seurassa.

Zachary Fucale on oletettavasti joukkueen ykkösveskari viime vuoden MM-turnauksen heikohkosta suorituksesta huolimatta. Voittamisen ja näyttämisen halu ovat varmasti kasvaneet entisestään. Montrealiin napattu veskari voi hyvinkin yllättää, kunhan paineiden sietokyky on kohdillaan.

Hyökkäyksessä liian monta pistehaita?

Vaahterapaitojen hyökkäyksen taso nousi uusiin atmosfääreihin, kun joukkue tiedotti saavansa kaksi pelaajaa NHL:stä kotikisoihin. Joukkueen kapteeniksi nimettiin Ottawa Senatorsista saapunut Curtis Lazar. Viime vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa hyökkääjä nakutti seitsemään peliin yhtä monta pistettä. Taitoa Lazarilla piisaa, mutta tarvittaessa myös fyysisyyttä.

Anthony Duclair lähtee kisoihin New York Rangersin organisaatiosta. Ensikertalaisena tämän tason kisoissa Duclairilla on apunaan yllätysmomentti. 19-vuotias laituri on hyvä kiekollinen pelaaja ja kaksintaisteluissa hän on erittäin vahva.

Connor McDavid on kisojen aikana maailman seuratuin pelaaja.
Kuva © Andreas Robenser

Ratkaisijoita joukkueessa on jokainen pelaaja ja kaikkien pöydälle nostamiseen tarvittaisiin yhtä monta sivua kuin Taru Sormusten Herrasta -trilogiassa on. Yksi odotetuimmista on suomalaiskanadalainen Jake Virtanen, joka oli viime vuonna alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomessa joukkueensa parhaimpia pistemiehiä. 

Joukkueen nopeimpiin ja vahvimpiin kiekonkäsittelijöihin kuuluu ehdottomasti Max Domi, jonka isä oli Toronto Maple Leafsin tunnetuimpiin pelaajiin kuuluva Tie Domi. Pojasta polvi paranee ja Max on jäähyjen hamstrailun sijaan takonut pisteitä tililleen. Unohtamatta kuitenkaan isänsä perintöä, rangaistuksiakin on CHL-uralla kerääntynyt melkoinen määrä. 

Connor McDavid on pelaaja, joka ei esittelyjä kaipaa. Jokaisella kisoihin saapuvalla kykyjenetsijällä on kiikareissaan ainoastaan Erie Ottersin kapteeni. Seuraavassa varaustilaisuudessa ensimmäiseksi varaukseksi povattu hyökkääjä on melkoisen mediamyrskyn silmässä seuraavan kahden viikon aikana. McDavid on edennyt OHL:ssä suurempaa piste per peli- tahtia kuin Sidney Crosby aikoinaan, viimeistelemällä 18 otteluun 51 pistettä. Viime vuonna Ruotsissa käydyissä kisoissa McDavid pelasi seitsemän ottelua, joissa syntyi neljä tehopistettä.

Kestävätkö päät paineet?

Viime vuosikymmenellä Kanada nappasi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa viisi mestaruutta peräkkäin. Sen jälkeen onkin tullut kaksi hopeaa ja pronssi. Edellisissä kaksissa kisoissa vaahterapaidat ovat jääneet pronssipelissä puille paljaille. 

Kanadalaisen lätkämedian hehkutuksen ja alle nuorten MM-kisojen merkityksen perusteella nuorilla kanukeilla on suuremmat paineet kuin venäläisillä Sotshissa ja ruotsalaisilla viime vuoden nuorten MM-kisoissa yhteensä. Jos joukkue ei voita kultamitalia, niin MM-turnaus tulkitaan epäonnistuneeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle