U20 IB-Divisioona: Puola tasoitti sekunteja ennen loppua – Norja voitti silti nousutrillerin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Norja palasi IA-Divisioonaan.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Slovenian Bledissä pelattu alle 20-vuotiaiden IB-Divisioona saatiin päätökseen myöhään perjantai-iltana. Turnauksen voitti Norja, joka kaatoi Puolan turnauksen päätösottelussa lukemin 3-2 voittomaalikilpailussa. Joukkueiden kohtaaminen oli todellinen trilleri.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen IB-Divisioonan MM-kisat jätti paljon jännitettävää viimeiseen päivään. Bledissä Sloveniassa pelattujen juniorikisojen ennakkosuosikki oli Norja, joka tipahti IA-Divisioonasta IB-Divisioonaan viime vuonna.

Myös Puola oli haastajana. Puolalaiset olivat menestyneet useana vuonna IB-Divisioonassa, mutta sijoittuneet monesti juuri toiseksi. Vuonna 2014 Puola teki vuoden visiitin IA-Divisioonaan, mutta kyyti oli kylmää. Joukkue tuli nopeasti takaisin alas IB-Divisioonaan.

Tähtimerkit olivat kohdillaan, sillä koko turnauksen viimeiseksi otteluksi jäi Puolan ja Norjan välinen mittelö. Ennen päätöskierrosta joukkueet olivat tasapisteissä: kummallakin joukkueella oli 11 pistettä ja ero täten neljä pistettä kolmantena lohkossa majailleeseen isäntämaa Sloveniaan. Tämä tarkoitti sitä, että Puola-Norja-ottelun voittaja nousee seuraavaksi vuodeksi IA-Divisioonaan.

Päätöskamppailu muodostuikin melkoiseksi trilleriksi. Ottelu oli kauttaaltaan tasainen ja torjunnoissa ei maalivahtien välille saatu isoa eroa. Maalittoman avauserän jälkeen Puolalle sattui musta minuutti, kun ennen ottelun puoliväliä Norja iski pikatahtiin kahdesti. Maaleista vastasivat Esbjorn Leiv Vold ja Christoffer Karlsen.

Ennen päätöserää Pawel Jarosz oli tuonut Puolan maalin päähän. Päätöserässä Puola haki tasoitusta vimmatusti. Puolalaiset ottivat maalivahdin pois jo yli puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua. Norja antoi vielä lisää siimaa vastustajalle viimeisellä minuutilla, kun Martin Ellingsen otti kaksiminuuttisen.

Puolan pyristely tuotti tulosta viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun joukkueensa avausmaalinkin syöttänyt Alan Lyszczarczyk tasoitti ottelun vain seitsemän sekuntia ennen päätössummeria. Aina voittomaalikilpailuun asti venyneen ottelun voitti kuitenkin Norja. Voittomaalin viimeisteli kukas muukaan kuin Ellingsen, joka nousi päätösminuutin antisankarista ratkaisevaksi sankariksi.

Puolan joukkueen tasoituksen tehnyt Lyszczarczyk on mielenkiintoinen nimi. Muutoinkin kuin hankalan kirjoitusasunsa vuoksi.

Hän pelaa tällä hetkellä OHL:ssä Owen Sound Attackin riveissä, ja on viimeistellyt kelvollisia tehopisteitä. 19-vuotias puolalaissentterin isä pelasi 15 kautta Puolan pääsarjassa sekä muutamia turnauksia maajoukkueen mukana.

Owen Sound Attackissa kiekkoileva Alan Lyszczarczyk toi Puolan tasoihin seitsemän sekuntia ennen päätössummeria.
Kuva © Getty Images

Liettuan taistelu ei riittänyt

Isäntämaa Slovenia oli jo ennen päätöskierrosta varmistanut paikkansa myös tulevalle vuodelle IB-Divisioonaan MM-kisoissa, mutta kolme joukkuetta olivat vielä pudotusuhan alla. Ukraina oli neljässä pisteessä, Italia kahdessa pisteessä ja Liettua oli kerännyt vain yhden pisteen.

Kärjen takana päätöskierroksella kohtasivat Liettua ja Ukraina sekä Italia ja Slovenia. Käytännössä Italialla olisi ollut helpoin työ varmistaa paikkansa IB-Divisioonassa, sillä joukkueelle riittäisi voitto panoksetta pelaavaa kisaisäntää vastaan.

Slovenialaiset eivät kuitenkaan lähteneet naapurimaalle lahjoittamaan kisalippua, vaan tarjosivat kotiyleisölle herkkua koko rahan edestä voittamalla Italian tyrmäävästi 6-1.

Liettualle haaste oli suuri, sillä joukkue on ainoastaan kertaalleen onnistunut nousemaan tätä vuotta aiemmin I-Divisioonan peleihin asti, josta se tipahti heti pois vuonna 2008. Näin ollen Liettualta paikan säilyttäminen olisi ollut historiallinen temppu.

Mahdollisuus siihen oli oiva, sillä Ukrainan voittaminen päätöspelissä varsinaisella peliajalla riittäisi. Liettuan voiton jälkeen joukkueet olisivat tasapisteissä, jolloin keskinäisten perusteella Liettua olisi säilynyt Ukraina olisi tippunut alempaan divisioonaan. Myös kahden pisteen voitto olisi riittänyt Italian hävittyä Slovenialle. Tällöin myös Ukraina olisi säilynyt.

Liettua taistelikin loppuun saakka. Aina voittomaalikilpailuun saakka venyneen ottelun voitti kuitenkin Ukraina, joka sinetöi Liettuan tippumisen takaisin IIA-Divisioonaan.

Päätöskierroksen tulokset ja loppusijoitukset:

Ukraina – Liettua 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0) Vl.
Slovenia – Italia 6-1 (2-0, 1-0, 3-1)
Norja – Puola 3-2 (0-0, 2-1, 0-1, 0-0, 1-0) Vl.

1. Norja (Nousi IA-Divisioonaan)
2. Puola
3. Slovenia
4. Ukraina
5. Italia
6. Liettua (Tippui IIA-Divisioonaan)

» Lähetä palautetta toimitukselle