U18: Tšekki täräytti tauluun kisojen suurimman yllätyksen

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekin Kaše pöllytti jatkoajalla Kanadan verkkoa ja vei joukkueensa finaaliin.
Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen lauantai-illan toisessa välierässä piti olla yksi selkeä voittaja- ja finaaliin etenemissuosikki, Kanada. Vastustaja Tšekki viittasi kuitenkin kintaalla moisille arveluille ja nöyryytti Kanadaa voittamalla jatkoajalla lukemin 4-3 (0-1, 1-2, 2-0, 0-1).

Ottelun ratkaisu nähtiin jatkoajalla ajassa 66.16. Kanadan hyökkääjä Matt Barzal hukkasi kiekon omalla puolustusalueellaan Tšekin hyökkääjä David Kašelle, joka pääsi nokikkain Kanadan maalivahdin Mason McDonaldin kanssa. Kašen päätä ei huimannut, vaan mies kiskaisi kiekon reppuun McDonaldin hanskakäden kautta.

Tätä aiemmin Kanada oli esittänyt hienon nousun 0-3-tilanteesta 3-3-tilanteeseen. Tšekki ei kuitenkaan lannistunut kanadalaisten noususta, vaan osoitti suurta taistelutahtoa ja sisua ja vei finaalipaikan itselleen.

Tšekki pelasi huikeat ensimmäiset 34 minuuttia

Tšekki ei todellakaan lähtenyt kumartelemaan ennalta vahvemman Kanadan edessä. Joukkue pelasi alusta alkaen tarkasti ja hyökkäsi vastaiskuilla tehokkaasti.

Tšekin vahva esitys alkoi jo toisella peliminuutilla. Michael Špaček pääsi iskemään Jakub Vránan laukauksen irtokiekon sisään ajassa 1.15. Avauserä jatkui tästä eteenpäin Tšekki-painotteisena, vaikkakaan lisämaaleja ei nähty. Kanadallakin oli omat paikkansa, mutta ei pystynyt hyödyntämään niitä. Erässä nähtiin myös kolme jäähyä, mutta erikoistilanteetkaan eivät tuoneet lisäratkaisuja.

Toinen erä alkoi melko tasaisissa merkeissä. Tšekki kuitenkin löi lisää löylyä kiukaalle, kun se teki illan toisen maalinsa reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Asialla oli tällä kertaa Vrána, jonka kaukolaukaus yllätti helponlaisesti Kanadan maalivahdin McDonaldin.

Tšekki piti yllä vahvaa otettaan vielä minuuttikaupalla. Kanadalla oli suuria vaikeuksia oman pelinsä kanssa ja Tšekki iski tehokkaasti vastaiskuilla. Vahva ote kulminoitui reilun 12 minuutin kohdalla, kun Jiří Smejkal teki tšekkien kolmannen maalin.

Kanada ei todellakaan luovuttanut, mutta maistoi katkeraa kalkkia

Vain 36 sekuntia Smejkalin maalin jälkeen Tšekki joutui alivoimalle. Minuutti ja 17 sekuntia tästä eteenpäin Kanada teki illan avausmaalinsa ja aloitti kirinsä. Illan antisankari Barzal oli tässä kohtaa vielä sankarina, kun mies onnistui ohjaamaan Daniel Audetten vedon sisään.

Kanadan vahva ote jatkui loppueränkin ajan. Tšekin ote pelistä kirposi pahasti ja Kanada painoi päälle. Kanadan toista maalia saatiin odottaa kuitenkin kolmannen erän kuudennelle minuutille saakka, jolloin Joseph Hicketts onnistui yllättämään Tšekki-maalivahti Vítek Vaněčekin kaukolaukauksellaan.

Tämän jälkeen peli rauhoittui tilastomerkintöjen osalta. Kanada painosti edelleen, mutta Tšekin puolustus kesti vielä toistaiseksi. Puolustustaistelu ei riittänyt kuitenkaan loppuun saakka, vaan kanadalaiset tasoittivat reilun 12 minuutin kohdalla. Audette pääsi käsiksi epämääräisesti maalin edustalla pomppineeseen irtokiekkoon ja löi sen Vaněčekin ja tolpan kautta sisään.

Kanada sai loppuerässä kiekon kertaalleen vielä kahden tolpan kautta maaliviivan tuntumaan siten, että tilannetta tarkasteltiin videoltakin. Maalia ei kuitenkaan ollut syntynyt. Tšekki oli edelleen ahdingossa ja otti vielä aikalisänkin reilu minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua rauhoittaakseen tilannettaan. Enempää maaleja ei kuitenkaan nähty, vaan edessä oli jatkoaika.

Jatkoaika oli taas puolestaan Tšekin hallintaa. Se loi maalipaikkoja ja laukoi kertaalleen tolppaankin. Kanada puolestaan käytti aikalisänsä reilun kahden minuutin pelin jälkeen päästyään ylivoimalle, muttei saanut siitä tarvittavaa terävyyttä ottelun ratkaisemiseksi.

Tšekki puolestaan hyödynsi kanadalaishyökkääjä Barzalin kiekonhukkaamisen ja lähetti kanadalaiset pronssiotteluun. Pronssiottelussa kohtaavat siis Kanada ja Ruotsi. Finaalissa asettuvat vastakkain puolestaan Yhdysvallat ja Tšekki.