U18: Pudotuspelit alkakoon

MAAJOUKKUE / Artikkeli
USA on yksi suurimmista mestarisuosikeista.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa alkoi torstaina pudotuspelivaihe. Jatkoaika laittoi pakettiin jokaisen ottelun.

USA-Slovakia

Ottelun ennakkosuosikki ja varteenotettava mitalisuosikki Yhdysvallat saa vastaansa A-lohkon neljänneksi sijoittuneen Slovakian. Ensimmäisessä ottelussa Sveitsille yllätystappion kärsineet jenkit palasivat omalle tasolleen voittamalla lohkon heittopussiksi jääneen Tanskan, Tšekin sekä lohkon viimeisessä ottelussa Suomen viime minuutin maalilla.

Lähtökohtaisesti altavastaajana lähtevän Slovakian otteet Imatralla antoivat osviittaa paremmasta, etenkin joukkueen maalivahtipelin ollessa huippuluokkaa. Joukkue nousee ja kaatuu ykkösmaalivahti Adam Huskan esitysten mukana, sillä alkusarjassa Huska esitti vakuuttavia otteita miehen torjuntaprosentin ollessa 91,8. Maaleja Huskan taakse tehtiin 2,50 maalin keskiarvolla.

Odottavissa onkin, että Slovakia lähtee otteluun Huska tolppien välissä, sillä joukkueen toisen maalivahdin Matej Tomakin esitykset eivät ole vakuuttaneet.

Tšekki-Venäjä

Päivän toisessa puolivälierässä kohtaavat Tšekki ja Venäjä. Viime vuosina pahasta juniorituotannon tason laskusta kärsinyt Tšekki on kuitenkin yllättänyt positiivisesti otteillaan.

Yksi Tšekin positiivisista yllättäjistä on joukkueen ykkösmaalivahti Vitek Vanecek. Lähes tuntemattomuudesta turnaukseen tullut maalivahti on sitä kuuluisaa jääkiekkojargonia käyttäen antanut joukkueellen mahdollisuuden voittaa jokaisessa ottelussa. Kun samalla Vanecekillä on edessään uhrautuvaisesti pelaava puolustus, voi Tšekki hyvinkin olla turnauksen musta hevonen.

Muutamaan vuoteen ei ole Äiti-Venäjän edustajia nähty turnauksen mitalitaulukossa, mutta tänä vuonna joukkue osoittanut, että se voi kaataa vastustajan kuin vastustajan, jos se vain itse sitä haluaa.

Joukkueen seurattavaksi pelaajaksi toimitus on valinnut Yevgeni Svechnikovin. Lupaava hyökkääjä on napauttanut jo kuusi tehopistettä ja on joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista kun pudotuspelejä ryhdytään pelaamaan.

Ruotsi-Suomi

Turnauksen avausottelussa lohkonsa voittaneen Kanadan jalkoihin jäänyt, mutta tuon jälkeen pelkkiä voittoja napannut Ruotsi lähtee illaan kamppailuun ehdottomana ennakkosuosikkina. Pistepörssin kärkipäähän majoittautuneet William Nylander ja Axel Holmström ovat joukkueen ehdottomasti vaarallisimmat pelaajat, joiden perään Suomen puolustuksen tulisi katsella, kun miehet jäällä ovat.

Ruotsilta löytyy kuitenkin paha heikkous. Joukkueen maalivahdit Linus Söderström ja Markus Ohlsson löytyvät kummatkin maalivahtitilastojen häntäpäästä vaivaisella 85% torjuntaprosentilla.

Jos Suomi onnistuu heti alkuun ohittamaan todennäköisesti maalilla aloittavan Söderströmin, on Suomella hyvät mahdollisuudet lähettää kotimatkalle viime vuonna samaisessa turnausvaiheessa ulos pyllähtäneet ruotsalaiset.

Alkulohkossaan Suomen trendi oli laskemaan päin. Reilu voitto Tanskasta, niukka voitto Sveitsistä, niukka tappio Tsekille voittomaalikisassa ja tappio USA:lle varsinaisella peliajalla. Suomen on ehdottomasti pelattava paljon huolellisemmin, mikäli se aikoo taistella paikasta mitalipeleissä. Etenkin Tšekki- ja USA otteluiden kaltaiset täysin turhat harhasyötöt ja kuriton jäähyily on karsittava pois.

Scouttien suurennuslasien alla pelaavan Kasperi Kapasen on parempi alkaa herätä omalle tasolleen. Ainoastaan Tanska-ottelussa maalinteossa onnistunut Kapanen on ollut kuin varjo entisestään läpi turnauksen.

Osasyynä voidaan varmasti pitää muiden joukkueiden innokkuutta vartioida erityisesti Kapasta, mutta huiman potentiaalin kykyjenetsijöiden silmissä omistavan Kapasen pitäisi peliälykkyydellään alkaa haistaa oikeat paikat oikeaan aikaan.

Kanada-Sveitsi

Imatran lohkon ykkönen Kanada saa vastaansa peliesityksillään Lappeenrannassa yllättäneen Sveitsin. Kanadan joukkueen peli asettui heti uomiinsa, vaikka Slovakia olikin yllättää sen alkulohkon kolmannessa kamppailussa.

Lähtökohtaisesti ajateltuna olisi ollut selvää, että Kanadan pelaajat olisivat valloittaneet pistepörssin kärkipaikat. Kaikkien yllätykseksi Kanadaan joukkue on osoittautunut tasaiseksi ryhmäksi ilman suurempaa johtotähteä. Itse asiassa jopa niin tasaiseksi, että joukkueen parhaaksi pelaajaksi on turnauksessa noussut suomensukuinen Jake Virtanen.

Suomalaisen isän poika Virtanen on ehtinyt keräämään turnauksen alkulohkossa Kanadan joukkueen parhaat pisteet, mutta on myös ehtinyt herättää kykyjenetsijöden mielenkiintoa. Sanat "Lähes valmis pelaaja", "lupaava hyökkääjä" ovat vilahtaneet keskusteluissa, kun Virtasesta on keskusteltu kykyjenetsijöiden kanssa.

Tanska-Saksa

Päivän viidennessä ottelussa lohkojensa viimeiseksi jääneet Tanska ja Saksa avaavat karsintaottelut. Joukkueet pelaavat paras kolmesta sarjan, jonka voittaja pitää paikkansa pääsarjassa häviäjän matkatessa I-Divisioonan.

» Lähetä palautetta toimitukselle