U18: Kaksijakoinen peli kääntyi Yhdysvalloille

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Yhdysvaltalaisilla riitti ilonaiheita lauantaina.
Lauantai-illan ensimmäisessä välieräkamppailussa kohtasivat Yhdysvallat ja Ruotsi. Peli oli vauhdikas ja kummallakin joukkueella oli omat vahvat kautensa. Lopulta Yhdysvallat sai kuitenkin käännettyä pelin itselleen ja voitti lukemin 4-1 (1-1, 1-0, 2-0).

Ottelun ratkaisu nähtiin lopullisesti kolmannessa erässä, kun Yhdysvallat meni 3-1-johtoon Dylan Larkinin maalilla. Ruotsi oli joutunut alakynteen jo toisessa erässä, kun jenkit menivät ensimmäistä kertaa johtoon ottelussa. Tuo maali käänsi ottelun hallinnan Yhdysvalloille, eikä Ruotsi enää pystynyt nousemaan rinnalle.

Vihoviimeisen niitin Yhdysvallat löi 4-1-maalillaan ja eteni voitollaan finaaliin.

Pelin alkupuoli oli Ruotsin

Ruotsi pääsi heti avauserän alussa ylivoimalle, kun Yhdysvaltojen Sonny Milano sai kaksiminuuttisen kiekon sulkemisesta. Ylivoima ei vielä tuottanut tulosta, mutta välittömästi sen päättymisen jälkeen helähti.

Ruotsalaisten kapteeni Gustaf Franzen teki avausmaalin William Nylanderin laukauksen irtokiekosta ajassa 2.39. Ruotsin ilo loppui kuitenkin lyhyeen, kun Yhdysvaltojen Auston Matthews tasoitti Kyle Connorin syötöstä vain 32 sekuntia myöhemmin.

Peli jatkui tämän jälkeen hyvin vauhdikkaana ja fyysisenä. Ruotsi hallitsi pelin ensimmäistä puolikasta ja pääsi kokeilemaan ylivoimaakin kahteen kertaan, mutta tuloksetta. Ensimmäisessä erässä ei kuitenkaan enää nähty enempää maaleja.

Toisessa erässä pelin tempo oli avauserää selkeästi rauhallisempi, mutta Ruotsi oli painostavampi osapuoli edelleen. Tilanne muuttui kuitenkin päinvastaiseen suuntaan reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen.

Yhdysvallat otti ohjakset käsiinsä

Pelin kuva muuttui, kun Yhdysvallat meni johtoon Ryan Hitchcockin maalilla. Ruotsin maalivahti Linus Söderström oli esiintynyt epävarmasti jo aiemmin ottelussa ja Hitchcockin maalissa mies sylki kiekon eteensä ja tästä jenkki pääsi iskemään.

Yhdysvallat otti pelin hallinnan itselleen myös laukausten osalta. Joukkue vei ne lopulta lukemin 30-19. Ruotsi joutui turvautumaan myös aikalisään toisen erän lopussa, kun Yhdysvalloilla oli päällä vahva painostusvaihe.

Ruotsille tarjottiin kyllä rutkasti mahdollisuuksia tasoitukseen. Yhdysvallat sortui ottamaan viisi kaksiminuuttista pelin toisella puoliskolla, joista vain yksi oli yhtä aikaa ruotsalaisjäähyn kanssa. Ruotsin ylivoiman taso oli kuitenkin melko laimea.

Yhdysvallat lisäsi johtonsa jo kahteen maaliin kolmannen erän yhdeksännen peliminuutin kohdalla. Hitchcock karvasi kiekon ruotsalaispuolustukselta hyökkäyspäädyssä ja syötti kiekon maalin eteen Larkinille, joka ei epäonnistunut.

Ruotsi yritti kovaa takaa-ajoa erän vanhetessa, mutta tehot jäivät uupumaan. Joukkue otti vielä maalivahtinsakin pois parisen minuuttia ennen, mutta se kostautui 46 sekuntia ennen loppua, kun Larkin karvasi kiekon onnistuneesti itselleen hyökkäysalueella ja jakoi kiekon Jack Eichelille, joka löi sen maaliin. Täten loppulukemat olivat 4-1.

Yhdysvallat saa vastaansa voittajan Kanada-Tšekki-ottelusta.