TUTO-Peliitat: Peliittojen onnistuttava jo keskiviikkona

MESTIS / Artikkeli
Tuleeko ottelusarjasta fyysinen ja kuuma, kuten toimitus ennakoi?
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TUTO ja Peliitat aloittavat kevään playoff-karkelot keskiviikkona Kupittaalla. Joukkueiden viime kohtaaminen päättyi turkulaisjuhliin, mutta mistä lähtökohdista puolivälierät starttaavat? Juhani Tammisen suojateille on asetettu selvä ennakkosuosikin viitta, mutta millä eväillä Heinolan ylpeydet voivat kaataa isompansa? Nähdäänkö Heinolassa jo toistamiseen tällä kaudella tuhatpäinen yleisö, ja tulevatko Kupittaan lehterit vihdoin täyttymään?

Näitä ja monia muita kysymyksiä ruodittiin, kun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtaavien TUTOn ja Peliittojen toimittajat kokoontuivat vuoropuhelun merkeissä. TUTO-toimituksesta pöydän ääreen asettui Mika Kanerva. Heinolalaisten kunniaa puolustamaan taas saapui Peliitat-toimituksen Juha Tammi.

Kanerva: TUTOn kannalta Heinolan Peliitat on sopiva vastustaja, sillä juuri 4-0-kotivoitto Peliitoista oli turkulaisten vakuuttavin suoritus tämän vuoden puolella. Tosin kalpaten saattaa käydä, jos Aurajoen rannoilla tuudittaudutaan hyvänolontunteeseen, sillä tuossa ottelussa Peliitat-puolustus luuti kiekkoja kutakuinkin kolmassosalla vakiokalustostaan.

Tammi: Näinpä. Kuinka kärkinelikosta valikoituikin lopulta Peliittoille epämieluisin vastus. Peliitat on pelannut suorastaan erinomaisesti kärkijoukkueita vastaan, mutta juuri TUTOlta on tullut tukkapöllyä jo kolmesti. Kaikki odottavat varmasti 4-0-läpihuutosarjaa, mutta juuri tässä piilee Peliittojen mahdollisuus. Se on selvästi ollut parhaimmillaan altavastaajana. Peliitoilla ei ole enää kuin voitettavaa, mutta Aurinkokuningas Juhani Tammisella suojatteineen todella paljon hävittävää.

Alkaako turkulaismailat tutista, jos Peliitat onnistuu hakemaan keskiviikkona Kupittaalta "big stealin"?

Kanerva: Saattaa hyvin ollakin. Vaikka odotuksissa on, että suurilla nimillä höystetty TUTO vie sarjan nimiinsä, voisi esimerkiksi juuri ensimmäisen ottelun ratkeaminen Peliitoille sekoittaa täysin niin joukkueen kuin päävalmentajankin pasmat.

Varsinkin turkulaisten nihkeästi viime aikoina pelannut ykköskentällinen vaatisivat onnistumisia sarjan ensimmäisen kahden ottelun aikana, muuten mailan puristaminen voi käydä ylivoimaiseksi. Ville-Vesa Vainiolan kentällisen piteleminen vaatii toisaalta Peliitoilta kympin suoritusta. Varsinkin jos Antti Virtaselle osuu kohdalle niin sanottu "hyvä päivä", epäilen, että onko kolmikkoa edes mahdollista pysäyttää.

Mitä muuten uskot heinolalaiskäskyttäjä Petri Karjalaisen painottavan omilleen ennen avauskiekon putoamista Kupittaalla?

Tammi: Karjalainen varmastikin pyrkii painottamaan virheetöntä 60-minuuttista etenkin puolustuspäässä, jossa reppu heilui runkosarjassa toiseksi tiuhimmin. Enemmän päästettyjä maaleja oli vain sarjajumbo Keravalla.

Valmentaja pitää varmasti kiinni myös omassa pelitavassa pitäytymisessä ja pelirohkeutta korostetaan. Toivon mukaan myös tuloksettomaan ylivoimajunnailuun saadaan muutos, tai haaveilu ottelusarjan voitosta voidaan haudata saman tien. Luuletko puolestasi Tamin iskevän 60 minuutin paineella repaleiseen heinolalaispuolustukseen?

Kanerva: Minusta on alkanut tuntua, että 60 minuutin paineesta on tosiasiallisesti luovuttu pikkuhiljaa kauden edetessä, ja TUTO tulee pelaamaan tavallista puolustusvoittoisemmin. Toki toivoisin, että turkulaiset pääsisivät käyttämään koko laadukasta hyökkäysarsenaaliaan mahdollisimman tehokkaasti.

Toisaalta pudotuspeleihin lähdettäessä hieman mietityttää joukkueen puolustuksen tilanne. TUTOn puolustus onkin se osa-alue, johon Peliitat voi parhaiten lyödä kapuloita rattaisiin.

Vaikka Peliittojen hyökkäyksen kulmakiviin kuulunut Ville Järveläinen siirtyikin ennen siirtorajan umpeutumista liigajäille, voivat heinolalaiskonkarit Jani Keinänen ja Henri Manninen iskeä ratkaisevat maalit ohi hyvin pelanneen Tommi Virtasen.

Itse odotan myös jännityksellä mihin Martin Ekström pystyy. Vaikka hyökkääjä on parjattu kauden aikana, on hän Turussa pelatessaan kuulunut selkeästi Peliittojen parhaimmistoon. Mikä on heinolalaisnäkemys asiaan, voisiko Ekström nousta pudotuspelien villiksi kortiksi?

Martin Ekströmin hyvä otteet TUTOa vastaan runkosarjassa voisivat nostaa ruotsalaisen puolivälierien "villiksi kortiksi".
Martin Ekströmin hyvä otteet TUTOa vastaan runkosarjassa voisivat nostaa ruotsalaisen puolivälierien "villiksi kortiksi".
Kuva © Jani Maukonen - jani.maukonen@jatkoaika.com

Tammi: Kapuloita Peliitat kykenee kyllä rattaisiin asettelemaan, mikäli Tammisen armeijan puolustus hiemankin vuotaa. Ovet ovat Peliittojen peleissä käyneet kumpaankin suuntaan. Maaleja punanutut takoivat runkosarjassa kolmanneksi hanakammin.

Kokenut Henri Manninen ja vielä kokeneempi Jani Keinänen ovat toden totta hyökkäyksen tärkeimpiä syömähampaita. Lisäksi Järveläisen lähdettyä on vastuunkantajia putkahtanut esiin kolmos- ja neloskentistäkin. Mannisen tai Keinäsen menettäminen telakalle olisi todella paha takaisku. Aiemmin kuumahermona tunnettu Manninen on nyt pitänyt päänsä kylmänä illasta toiseen ja pelaa 101-prosenttisesti joukkueensa eteen.

Martin Ekström on joutunut luutimaan jo jonkin aikaa hänelle vieraammalla puolustajan tontilla. Ekström on kuin varjo viime kaudesta johtuen tosin siitä, että vastuuta ei ole tippunut lähellekään yhtä paljon kuin vuosi sitten. Oletettavasti ruotsalainen joutuu tuuraamaan pakin paikalla keskiviikkonakin. Potentiaalia roolin kasvamiseen olisi, mutta se vaatisi rohkeutta kiekon kanssa kentän alimpana miehenä. Mallia voisi ottaa vaikkapa Ville-Veikko Väkeväisestä.

TUTOssa pelaa Peliittoja viime kaudella edustanut tapaturma-altis kaksikko Anton Kokkonen ja Tony Vidgren. Tällä kertaa herroilla ovat tainneet pysyä paikat ehjinä. Vanhan seuran kohtaaminen sytyttää varmaankin kavereita?

Kanerva: Aivan varmasti. Kumpikin herra on parantanut peliään viime aikoina, mutta varsinkin Vidgreniltä toivoisinkin syttymistä, herra kun on yleensä tilanteessa kuin tilanteessa vähän turhankin viilipytty.

Sitten itse asiaa, eli jäähytasapainoon! Tammisen show on saapumassa Heinolaan ja Aurinkokuningas on tunnetusti parhaimmillaan juuri pudotuspelien aikaan. Mielenkiinnolla , pystyykö kokenut valmentaja ohjaamaan kuuluisat 110 prosenttia energiastaan joukkueensa johtamiseen, vai vievätkö tuomarit herran keskittymisen 95 prosentin tasolle. Kaikkihan tiedämme mitä tästä seuraisi.

Odotan kuitenkin, että sarjasta tulee suhteellisen fyysinen ja kumpikin joukkue saa runsaasti jäähyjä. Kuuluivathan niin TUTO kuin Peliitatkin jäähyminuuttien suhteen sarjan "yläkastiin".

Tammi: Jupinaa oikeudenjakolinjasta tulee varmasti olemaan suuntaan jos toiseenkin. Niin Karjalainen kuin Tamminenkin ovat useamman kerran kauden mittaan tunteneet tulleensa kaltoin kohdelluiksi. Tammista vastaan eivät tosin ole olleet vain tuomarit vaan myös kaikki mahdolliset tahot kurinpitoryhmästä bussikuskiin.

Peliittojen napatessa voiton tai pari alkuunsa, on Aurinkokuninkaalla ilmeinen riski hukata keskittymisensä taisteluun raita-, eikä punapaitaisia vastaan. Fyysistä peli tulee toden totta olemaan. Peliittojen osalta täytyy vain toivoa, ettei tämä johtaisi uusiin loukkaantumisiin etenkään puolustuspäässä, jossa osa porukasta pelaa jo nyt paikat hajalla.

Mikä on muuten kiinnostus Turussa TUTOn playoff-pelejä kohtaan? Vetääkö Peliitat Kupittaan turvoksiin? Ainakin Heinolassa playoff-pelejä on odotettu jo kuusi vuotta kuin kuuta nousevaa. Edellisen kerran pudotuspelejä tahkottiin HeKin nimissä ja silloinkin TuToa vastaan. Ottelusarja muuten päättyi 3-0 turkulaisille...

Kun on kyse Juhani Tammisen johtamasta joukkueesta kysytään saako päävalmentaja puserrettua irti 110 prosentin keskittymisen... itsestään.
Kun on kyse Juhani Tammisen johtamasta joukkueesta kysytään saako päävalmentaja puserrettua irti 110 prosentin keskittymisen... itsestään.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Kanerva: Tästä päästiinkin siihen, mitä odotan itse melkein eniten itse otteluiden ohella: onko Kupittaalla vihdoin oikeasti riski jäädä itkemään ovien ulkopuolelle. Lähellä ollaan, sillä runkosarjan viimeinen peli K-Vantaata vastaan veti jo yli 2800 jääkiekon ystävää lehtereille.

Arvioisin, että pudotuspelit vetävät hallin täyteen, joten Heinolalaisfanien kannattaa saapua ajoissa pystyttämään fanikatsomoaan. Nykyisin kun jatkoon vaaditaan neljä voittoa, uskon TUTOn menettävän "ylimääräisen" ottelun Peliitoille, eli veikkaan TUTOn menevän jatkoon 4-1-voitoin. Tosin kaksi voitoista ratkeaa vasta jatkoajalla Aki Keinäsen rannelaukauksella...

Miltäs nämä numeroveikkailut näyttävät Päijät-Hämeestä katsottuna? Ollaanko Heinolassa rikkomassa maagista 1500 silmäparin rajaa jo perjantaina?

Tammi: Heinolassa on nähty koko syksyn suorastaan surkeita yleisömääriä, vaikka peliesitykset ovatkin olleet parasta vuosikausiin. Yleisö otti nokkiinsa lipun hintojen parin euron korotuksesta ja ymmärrettäväähän se on, kun lama ja työpaikkakato on viime vuosina koetellut Heinolaa monia muita kuntia kovemmin.

Kiinnostusta Peliittoja kohtaan toki on, ja sen osoitti LeKi-ottelun komea yleisömäärä 1393. Näistä tosin viitisensataa oli sähköfirman jakamilla ilmaislipuilla tulleita. Playoffeja on kylällä odoteltu kuumeisesti ja tuhannen raja tulee paukkumaan melko varmasti rikki. Paljon on kiinni keskiviikon tuloksesta. Jos kuokkaan tulee selvästi, niin tonni voi jäädä särkemättä. Yleisö on täällä päin niin kovin kriittistä. 1500 katsojan rajapyykkiä ei ainakaan ensimmäisessä kotipelissä kuitenkaan hätyyteltäne.

4-0 kuulostaa jotenkin aivan liian helpolta. Veikkaan Peliittojen nappaavaan kotonaan voiton jos parikin. Veikataan ottelusarjan päättyvän 4-1 tai 4-2 TUTOlle, eikä Tammisen tarvitse syödä huiviaan ainakaan vielä tässä vaiheessa. Peliittojen yllätykseen tarvitaan huippusuoritukset heti kahteen ensimmäiseen otteluun. Muuten kyyti voi olla kylmää.

» Lähetä palautetta toimitukselle