TUTO - KooKoo: Kaksi kovaa kohtaavat

MESTIS / Artikkeli
Vääntöä tulee riittämään, kun KooKoo ja TUTO kohtaavat välierissä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
TUTO ja KooKoo asettuvat toisiansa vastaan Mestiksen välierissä. Joukkueet ovat pelanneet tällä kaudella erittäin tasaisia kamppailuja keskenään, joten tiukka taistelu on tiedossa, kun panoksena on finaalipaikka.

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut TUTO kohtaa välierissä runkosarjan viidenneksi sijoittuneen KooKoon. Puolivälierissä KooKoo passitti Kajaanin Hokin tylysti kesälomille 4-0-otteluvoitoin. TUTO puolestaan eteni välieriin voitoin 4-2 kaatamalla kovaan kevätvireeseen äityneen Heinolan Peliitat.

KooKoon ja Hokin välinen sarja oli varsin karua kajaanilaisten kannalta. KooKoo pelasi taktisesti viisasta peliä ja jokainen oranssimustapaitainen pelaaja pystyi nostamaan tasoaan runkosarjasta, mikä takasi välieräpaikan suoraan neljällä voitolla.

TUTO joutui puolestaan ahtaalle Heinolan Peliittoja vastaan, mutta selvitti tiensä odotetusti välieriin. Turkulaisten esiintyminen oli puolivälierissä aika ajoin heikkoa, mutta parin tappion jälkeen joukkue heräsi pelaamaan ja vei sarjan lopulta nimiinsä.

Tällä kaudella TUTO ja KooKoo ovat pelanneet keskenään erittäin tasaisia mittelöitä. Siitä kertoo suuresti se, että joukkueiden neljästä kohtaamisesta on kolmee venynyt jatkoajalle. Kaiken kukkuraksi voitot ovat menneet tasan, pisteet kuitenkin TUTOlle niukasti 7-5. Erittäin tasaväkinen ja mielenkiintoinen tapahtumasarja on siis odotettavissa.

Maalivahtiosastoilla ei ongelmaa

Niin runkosarjassa kuin puolivälierissäkin on TUTOlla ja KooKoolla toiminut vakuuttavasti maalivahtiosasto. TUTOlla torjuntatyöstä on pääasiassa vastannut Tommi Virtanen ja ennen siirtotakarajan umpeutumista Kajaanista Turkuun kakkosmaalivahdiksi matkasi nuori Tomas Kral. KooKoon maalinsuuta on tilkinnyt tuttuun tapaan kokenut Mikko Rämö ja hyvänä kakkosveskarina on toiminut TPS-laina Kristian Järvinen.

Pienikokoinen Virtanen toimi maalilla runkosarjassa 38 kertaa, venyi kiekon eteen torjuntaprosentilla 92 ja pelasi kolme nollapeliä. KooKoon Rämö koppasi kiekkoja lähes identtisellä torjuntaprosentilla, pelasi maalilla 42 kertaa ja piti vastustajan nollilla viidesti. Puolivälierissä molempien maalivahtien torjuntaprosentit kohosivat noista lukemista.

Tommi Virtanen on torjunut vakuuttavasti läpi kauden.
Tommi Virtanen on torjunut vakuuttavasti läpi kauden.
Kuva © Timo Savela

Hokissa ja TUTOssa torjunut Kral pelasi yhteensä 12 ottelua ja piti nollat neljässä ottelussa torjuntaprosentin näyttäessä mukavaa 92.6%. Pudotuspeleissä Kral pelasi yhden ottelun päästäen vain kaksi maalia. Järvisen kausi taas meni hieman pilalle loukkaantumisten takia ja kahdeksassa pelaamassaan ottelussa nuorimies torjui vajaalla 92 prosentilla kiekkoja.

Ratkaisijoita joka ketjusta

Molemmilla joukkueilla oli läpi runkosarjan ja puolivälierien neljä vahvaa ketjua. Jokaisesta ketjusta löytyi omat onnistujansa ja varsinkin TUTOn ykkösketjun sotilaat Antti Virtanen, Derek Famulare ja Ville-Vesa Vainiola takoivat isot litaniat tehopisteitä.

Puolivälierissä Famularen menossa näkyi jo pientä väsymystä, mutta kapteeni-Virtanen puolestaan jaksoi painaa kuin viimeistä päivää iskemällä hattutempunkin Peliittojen verkkoon. Myös Samu Pitkäsen, Tuukka Pulliaisen ja Aki Keinäsen muodostama kakkosketju on alkanut nousta samalle tasolle, mitä ykkösketju oli runkosarjassa.

Puolivälierissä TUTOn nelosketjun Anrei Hakulinen iski kaksi tärkeää maalia heinolalaisten maaliin. KooKoolta puolestaan on noussut esille Tomi Peltonen, joka samoin nelosketjun miehenä nakutti Hokki-sarjassa kiekon kolmesti maaliin ja merkautti kylkiäisiksi vielä yhden syöttöpisteen.

Erikoistilannepelaaminen KooKoon akilleenkantapäänä

Vahvoista otteista huolimatta, kouvolalaisporukalla on oma Akilleen kantapäänsä - erikoistilannepelaaminen. Ylivoimalla ei ole tahtonut maaleja syntyä, eikä alivoimakaan ole toiminut parhaalla mahdollisella tasolla. KooKoon mennessä jatkoon 4-0-otteluvoitoin Hokki-valmentaja Petri Mattila täräytti lehdistötilaisuudessa pöytään seuraavan kommentin:

– Sanoisin, että mikäli KooKoo saa ylivoima- ja alivoimapelinsä toimimaan paremmin seuraavissa ottelusarjoissa, niin joukkue on ihan mestariainesta pelillisesti!

KooKoo pelasi erittäin kurinalaisesti ja ilman montaa jäähyminuuttia puolivälierissä, mutta alivoimalle joutuessa omissa soi aivan liikaa suhteessa alivoimakertoihin. Hokki-sarjan jälkeen alivoimaprosentti näyttääkin ainoastaan 55.6% ja vielä syvempiin alivoimatilastoihin mentäessä KooKoo pelasi keskimäärin noin kaksi ja puoli minuuttia vajaalla kunnes kiekko kolisi omissa. Runkosarjan parasta ylivoimaa pyörittäneellä TUTOlla puolestaan ylivoimaprosentti on pyörinyt reilussa kahdessakymmenessä prosenttiyksikössä, joten turhia jäähyjä KooKoon ei todellakaan parane tässä sarjassa ottaa. KooKoon alivoimalukema tulee suurella todennäköisyydellä kuitenkin nousemaan, sillä runkosarjassa joukkueen alivoimaprosentti näytti vajaata 84 prosenttiyksikköä.

Kouvolalaisten ylivoima on ollut kauden aikana varsin mitäänsanomatonta. Ylivoimaprosentti oli runkosarjassa alta 15 prosenttiyksikköä ja Hokkia vastaan lukema näytti vain 13.3%. Ylivoiman tehottomuudesta huolimatta KooKoo iski Hokkia vastaan kiekon kaappiin tasaviisikoin 15 kertaa, joten hyökkäyskalustosta ylivoiman tehottomuus ei siis ainakaan jää kiikastamaan.

Saako KooKoo ylivoiman kulkemaan?
Saako KooKoo ylivoiman kulkemaan?
Kuva © Miikka Mikkola

Vieras- vai kotietu?

Turkulaisten kannalta akilleenkantapääksi finaalipaikan suhteen voi osoittautua kotiottelut. Vieraissa TUTO riepotteli Peliitoita mennen tullen, mutta kotiotteluissa turkulaisilla oli vaikeuksia Peliittoja vastaan: kaikki kolme Kupittaalla pelattua ottelua venyivät jatkoajalle asti. Tiedä sitten lähtikö turkulaisryhmä kevyemmällä mielellä liikkeelle näihin otteluihin, sillä runkosarjassa TUTO oli sarjan paras kotijoukkue.

KooKoota vastaan TUTOlla ei ole yhtään varaa lähteä liikkeelle kevyemmällä mielellä. Nousujohteessa oleva KooKoo on ollut tällä kaudella vahvempi vieraissa kuin kotona ja Kupittaalla KooKoon ja TUTOn molemmat kohtaamiset venyivät runkosarjassa aina jatkoajalle asti. Myös TUTO nappasi Kouvolasta yhden vierasvoiton taskuunsa. Siitä voikin sitten miettiä vierasedun hyödyn, mikäli TUTO ei saa peliään kulkemaan kotonaan.

Viime vuosina kotiedulla ei ole ollut vaikutusta kevään koitoksiin, vaan juurikin vieraissa pelanneet joukkueet ovat menestyneet tärkeissä otteluissa.

Arvio ottelusarjasta:

Kahden kovan Mestis-joukkueen kohtaamisesta tulee takuulla erittäin värikäs tapahtumaketju. Kaksi erittäin tasaväkistä joukkuetta vastakkain, jokaisesta ketjusta löytyy ratkaisuvoimaa, maalivahtipelaaminen kummallakin kohdillaan, eikä kumpikaan lähde sarjaan ennakkosuosikkina. Arvio ottelusarjasta on, että joukkueet menevät viidenteen, eli viimeiseen otteluun asti. Sen enempää on turha lähteä näin tasaisesta parista voittajaa arvailemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle