TUTO 2016-17: Sopiva sekoitus uutta ja vanhaa

MESTIS / Artikkeli
TUTO pelasi harjoituskautensa nousujohteisesti voittaen kolme viimeistä peliään.
Kuva © Timo Savela
Viime kaudella pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ulos pullahtanut TUTO lähtee kauteen uudistuneena. Joukkueeseen on sekoitettu uutta ja vanhaa, sekä kokemusta ja nuoruutta.

Kesken viime kauden ruoriin hypännyt Miikka Elomo on luonut kilpailuasetelmia erityisesti puolustukseen, jossa on tukku nuoria ja nälkäisiä pelaajia. Joukkueessa on haettu tasapainoa uusien tulijoiden sekä vanhojen luottopelaajien välille.

Maalivahtiosasto hyvällä pohjalla

TUTOn maalivahtiosasto on ennakkoon joukkueen varmin osa-alue. Viime kaudella lainapestillä turkulaisten veräjää vartioinut Kristian Järvinen kiinnitettiin tällä kertaa ykkösmaalivahdiksi hyvissä ajoin. Turkulaislähtöinen Järvinen piti useana iltana joukkuettaan pystyssä ja ilman suurempia notkahduksia tullee pitämään roolinsa myös läpi tämän kauden.

Kristian Järvinen kantanee viime kauden tapaan päävastuun TUTOn maalinsuulla.
Kristian Järvinen kantanee viime kauden tapaan päävastuun TUTOn maalinsuulla.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Järvistä kirittämään hankittiin kaksi tasavahvaa ja nuorta maalivahtia. TPS:sta hankittiin koko kauden lainalle 19-vuotias Karolus Kaarlehto, jonka kanssa kakkosveskarin paikasta taistelee viime kaudella Slovakian kakkostasolla pelannut 22-vuotias Richard Sabol. Todennäköisesti jompikumpi tulee hakemaan peliaikaa sarjatasoa alempaa Naantalin VG-62:n riveistä.

Puolustuksen keulassa tuttuja kasvoja

TUTO-puolustus tulee rakentumaan Kristian Tuohilammen ja Anssi Virkin ympärille. Kaksikon täytyy tulevalla kaudella ottaa nuoremmassa puolustuksessa yhä isompaa vastuuta kannettavakseen, josta kertoo myös Virkin paitaan ommeltu C-kirjain. Myös Niko Karhulle on tarjolla suurempia saappaita.

Kolmikon ulkopuolelta muu puolustus laitettiin täysin uusiksi. Otto-Eemeli Linkeen ja Olli-Pekka Heinimäen paikkaa tuli täyttämään viime kaudella RoKi-paidassa esiintynyt Nico Vuorijärvi. Lopuista pelaavan kuusikon paikoista hankittiin tukku nuoria.

Ainoana lainamiehenä puolustuksessa on TPS-juniori Tarmo Reunanen. Reunasen lisäksi viime kaudella viisikosta A-nuorten liigaa pelasivat Jere Karlsson sekä Kalle Valtola. Ruotsista ja Yhdysvalloista Turkuun saapuivat Kevin Kallonen sekä Samu Suominen. Viisikko on forssalaislähtöistä Samu Suomista lukuun ottamatta TPS-kasvatteja

Hyökkäyksen runko pysyy ennallaan

Turkulaisten hyökkäys koki päinvastaisen muutoksen kuin puolustus, sillä viime kauden neljästä tehokkaimmasta hyökkääjästä Tovereissa jatkaa ainoastaan Mikko Laine. Erityisesti viime kauden tehoduon Topi Taavitsaisen sekä Jasper Lindstenin jättämää ruutua on Mestiksessä hankala täyttää.

Savonlinnasta saapuneelle Tomi Wileniukselle on suurta roolia tarjolla myös länsirannikolla.
Savonlinnasta saapuneelle Tomi Wileniukselle on suurta roolia tarjolla myös länsirannikolla.
Kuva © Timo Savela

Miika Elomo sai kuitenkin lähteneiden tilalle parasta tarjolla olevaa laatua, kun viime kaudella Mestis-eliittiin tiensä raivanneet Tomi Wilenius ja Joonas Toivanen vaihtoivat Savonlinnasta TUTO-paitaan. Lisäksi edelliskaudella viimeisimmät pelinsä pelannut Aleksi Rutanen liittyi myös joukkueen vahvuuteen. Vaikka välivuoden jälkeen Rutasen pelivalmiuden voikin kiistatta kyseenalaistaa, on hän kunnossa ollessaan Mestis-tasolle oiva vahvistus.

Viime kaudella TUTO-paitaa kantaneista jatkavat niin konkarit Tuukka Pulliainen ja Aki Keinänen kuin hyökkäyksen syömähampaat Hannu Kuru sekä Mikko Laine. TUTOssa kolmannen perättäisen kautensa aloittava Laine pystynee ottaman jälleen tärkeän roolin turkulaisjoukkueen tulosyksikössä sekä ylivoimassa. Suurempaa roolia on tarjolla myös Kalle Moisiolle, joka viime kaudella esiintyi nousujohteisesti.

Kahdentoista hyökkääjän ulkopuolella TUTO luottaa omiin nuoriin pelaajiinsa. A-nuorten Mestiksessä hyviä tehoja iskenyt Kristian Tikka sekä 18-vuotias Roope Kallio pääsivät kokeilemaan jo viime kaudella Mestis-vauhtia. Näyttöpaikkoja tarjoutuu tällä kaudella luultavasti useammin.

Arvio: TUTOn materiaali on laadukas, mutta pahimmassa tapauksessa todella kapea. Kupittaalla on totuttu olemaan kärkikahinoissa, joten viime kauden mahalaskusta halutaan varmasti parantaa. Välieräpaikka on kauden onnistuessa täysin hanskassa, jos osa nuorista pystyy ottamaan askeleen tai kaksi eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle