Tutkapari Stone-Hoffman on Senators-hyökkäyksen selkäranka

NHL / Artikkeli
Isokokoinen Stone on tuttu näky vastustajan maalilla.
Kuva © Getty Images
Ottawa Senators on monena vuonna tukeutunut puolustaja Erik Karlssonin tehoihin. Laitahyökkääjät Mark Stone ja Mike Hoffman kuitenkin nousevat vääjäämättä kohti NHL:n kärkeä ja ovat nostamassa myös joukkuettaan takaisin pudotuspeleihin.

Ensimmäinen mielleyhtymä Ottawa Senatorsista on helposti ruotsalaispuolustaja Erik Karlsson. Kaksinkertainen Norris Trophy -voittaja on äärimmäisen taitava ja tehokas sekä myös kolmatta vuotta joukkueen kapteeni.

Senators-hyökkäyksessä ei ole ollut vastaavaa huipputähteä sitten Jason Spezzan.

Kaksi omaa varausta on kuitenkin pikkuhiljaa nousemassa NHL:n huipulle. Laitahyökkääjät Mark Stone ja Mike Hoffman pelasivat 2014-15 ensimmäisen kokonaisen NHL-kautensa ja ovat siitä lähtien pelanneet nousujohteisesti. Kaksikon urakehitykset ovat kulkeneet hyvin samankaltaisia latuja.

Stone on ollut jokaisella kaudellaan Senatorsin toiseksi paras pistemies. Hoffman puolestaan on ollut joukkueen paras maalintekijä.

Stone on ollut jokaisella kaudellaan Senatorsin toiseksi paras pistemies Karlssonin jälkeen. Hoffman puolestaan on ollut joukkueen paras maalintekijä. Kuluva kausi noudattaa paljolti samaa kaavaa, mutta Stone on tällä hetkellä myös joukkueensa paras maalintekijä − yhden maalin erolla Hoffmaniin ja Kyle Turrisiin.

Kolmen viime kauden yhteenlasketuissa tilastoissa molemmat ovat 30 parhaan maalintekijän joukossa. Tuohon joukkoon esimerkiksi Johnny Gaudreau ja Logan Couture eivät mahdu.

Farmin kautta isoon rooliin

Hoffman on Senatorsin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2009. QMJHL:ssä pelannut kanadalaishyökkääjä ei kuulunut huippulupauksiin, sillä hän täytti myöhemmin varausvuonnaan jo 20 vuotta. Hoffman ei myöskään ole pelannut yhtään maaottelua millään tasolla.

Stone puolestaan varattiin vuotta myöhemmin kuudennella kierroksella. WHL-hyökkääjä pelasikin tehokkaimmat kautensa vasta varauksen jälkeen ja oli myös voittamassa pronssia alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 2012.

Sekä Stone että Hoffman pelasivat kolme ensimmäistä NHL-kauttaan enimmäkseen farmissa ennen kuin vakiopaikka Senators-kokoonpanossa aukeni. Tällä hetkellä molemmat ovat joukkueen tärkeimpiä hyökkääjiä ja erityisesti ylivoimalla suuressa roolissa.

Hoffman onkin tehnyt 18 maalistaan 11 ylivoimalla. Koko NHL:ssä vain Philadelphia Flyersin Brayden Schennillä on enemmän ylivoimamaaleja. Senatorsin ylivoimamaaleista Hoffman ja Stone ovat yhdessä tehneet yli puolet.

Tehokas kaksikko pelaakin paljon yhdessä. Tasakentällisin laitahyökkääjät ovat ajoittain pelanneet eri ketjuissa, keskushyökkääjänä ovat vaihdelleet Derick Brassard ja Zack Smith. Samassa ylivoimaviisikossa kaksikko on pelannut käytännössä koko kauden, ylivoimalle laiturit ovat saaneet rinnalleen Turrisin.

Hoffman on kaksikosta suoraviivaisempi ja ahkerampi laukoja. Stone pelaa paljon maalin edessä maskimiehenä, mutta on myös kiekollisena taitava ja älykäs. Molemmat ovat hyviä luistelijoita ja vahvoja kaksinkamppailuissa.

Hoffman on tälläkin kaudella jatkanut tehokasta viimeistelyä.
Hoffman on tälläkin kaudella jatkanut tehokasta viimeistelyä.
Kuva © Getty Images

Valoisa tulevaisuus edessä

Nykyisellä tahdillaan Stone on rikkomassa henkilökohtaisen maaliennätyksensä, mutta tulokaskauden piste-ennätyksen rikkominen jää hilkulle. Hoffman puolestaan rikkoo nykytahdillaan kirkkaasti viime kauden piste-ennätyksensä, mutta maaliennätyksen rikkominen vaatii pientä kirivaihdetta.

Joka tapauksessa molemmat laitahyökkääjät kehittyvät vuosi vuodelta. Stonella on ikää vasta 24 vuotta, ja Hoffman on vain kolme vuotta vanhempi. Parhaat kaudet ovat todennäköisesti vielä edessä.

Senatorsin ylivoimamaaleista Hoffman ja Stone ovat yhdessä tehneet yli puolet.

Varsinkin Stone on Senatorsille todella halpa pelaaja, sillä tehokas hyökkääjä kuluttaa palkkakattoa vain kolme ja puoli miljoonaa dollaria.

Tältä kaudelta Stone kuittaa vajaat neljä miljoonaa dollaria, ensi kaudella palkka nousee neljään ja puoleen miljoonaan. Keväällä 2018 sopimus on katkolla, ja näillä näytöillä Stone on ansainnut tuntuvan korotuksen.

Hoffmanin nykysopimus vie palkkakatosta tilaa reilut viisi miljoonaa dollaria. Sopimus on voimassa kauden 2019-20 loppuun asti. Tämän kauden 27-vuotias laituri pelaa vielä vajaan neljän miljoonan palkalla, mutta seuraavat kolme kautta Hoffman kuittaa yli viisi ja puoli miljoonaa dollaria.

Senators on vuoden tauon jälkeen palaamassa pudotuspelijoukkueeksi. Menestymiseen vaaditaan kuitenkin tehoja muiltakin hyökkääjiltä. Esimerkiksi Brassardilta ja Bobby Ryanilta on lupa odottaa enemmän, mitä tällä kaudella on nähty.

Stone ja Hoffman ovat tehneet osansa ja parantaneet otteitaan jo monen kauden ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle