Tuplapelien paikallistunnelmia viitostien varrelta

MESTIS / Artikkeli
Hokki-kannattajat seisoivat omiensa tukenva Iisalmessa lauantaina.
Kuva © Janne Falck
Pitkää yhteistä historiaa Kainuun ja Pohjois-Savon alueen kiekkoilusta jakavat Hokki ja IPK ottivat yhteen Mestiksen revanssiviikonlopusta. Jatkoaika oli seuraamassa paikallisasetelmia.

Hokin ja IPK:n väliltä löytyy vuosien varrelta yhteistä historiaa, kun esimerkiksi Kajaanin jäähallin historian ensimmäinen ottelu pelattiin juuri näiden joukkueiden välillä.

Keskinäisten vääntöjen lisäksi joukkueet ovat tehneet viime vuosina myös yhteistyötä, joka on pitänyt sisällään pääosin pelaajaliikennettä, ja myös tämän kauden Mestis-joukkueiden kokoonpanoista todella huomattava osa koostuu pelaajista, joille molemmat seurat ovat tulleet uran aikana tutuksi.

Myös IPK:n nykyinen päävalmentaja Jukka Niiranen on hankkinut kannuksensa Hokin penkin takaa apuvalmentajan roolissa, kovimpana saavutuksena Hokin ainoa Mestis-mestaruus keväällä 2007 Kai Suikkasen aisaparina.

Suomi-sarja-yhteistyöseuran menettämisestä huolimatta moni kajaanilainen kiekkoihminen nyökytteli tyytyväisenä, kun IPK varmisti Mestis-nousun viime keväänä. Hokki sai vihdoin itselleen paikallisvastustajan. Aikaisemmin edes etäisesti paikalliskamppailuja muistuttavat pelimatkat suuntautuivat Rovaniemelle ja Joensuuhun.

Tuplapelit saivat kannattajat liikkeelle

Mestiksen revanssiviikonlopun tuplapelien myötä viitostie oli kuuma, kun molempien joukkueiden kannattajat matkasivat vieraspeliin omiensa tueksi. Perjantaina Kajaanissa kymmenkunta äänekästä iisalmelaiskatsojaa kannusti omiaan, ja mustakeltaisia värejä näkyi myös muualla katsomossa.

Lauantain peliin Iisalmeen Hokin kannattajaryhmä järjesti bussimatkan, ja paikalla olikin äänekäs kannustusjoukko tunnustamassa punavalkoisia värejä.

Monet valmentajat ovat kehuneet tuplapelejä pudotuspelihenkiseksi piristysruiskeeksi keskellä pimeää marraskuuta, ja sellaiseksi muodostui myös Hokki-IPK-pari. Paikallisottelun tuntua oli havaittavissa heti ensimmäisen ottelun avausvaihdosta asti.

Kovia taklauksia jaettiin puolin ja toisin, eikä vähiten IPK:n fyysisestä pelityylistä johtuen. Välillä tunteet läikkyivät yli, ja tuomarit saivat olla selvittelemässä torikokouksia tämän tästäkin. Molemmista joukkueista huokui taistelutahto: nämä pelit oli voitettava vaikka väkisin.

Vaikka voiton eteen oltiin valmiita tekemään mitä tahansa, vallitsi molemmissa otteluissa tietynlainen tuttavallinen ilmapiiri. Seurojen ja median edustajat ja kannattajat puivat ottelutapahtumia sulassa sovussa hyvän yhteishengen vallitessa. Myös pelaajien kesken kuulumisia vaihdettiin taiston tauottua tuttujen kanssa verryttelyasun logosta riippumatta.

Lämmikettä kylmään talveen

Pohjoisessa talvi on kylmä ja ankea, ja myös Mestis-kiekko kiinnostaa suurta yleisöä vuosi vuodelta vähemmän. Iisalmessa sarjanousun tuoma alkuhuuma ei kanna loputtomiin, ja Kajaanissa yleisömäärien lasku on jo realisoitunut merkittävinä lukemina.

Paikallisvastustajan tulo kylään kiinnostaa kuitenkin aina, ja nämä valopilkut ovatkin elinehto rajallisilla resursseilla operoiville seuroille. Konseptia olisi mahdollista vielä kehittääkin tulevaisuudessa seurojen yhteisillä markkinointiratkaisuilla. Aihio tähän on jo tukevasti kasassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle