Tuomari on kaukalon kovin äijä

LIIGA / Artikkeli
Äijäainesta kaikilla mittareilla.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Liigan pudotuspelejä on pelattu jo tovin aikaa ja testosteronihuuruiset joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Kovinta äijää valittaessa valinta ei kuitenkaan osu pelaajiin.

Kaukalon kovinta äijää etsittäessä mieleen tulee louhosdumpperin kokoinen häijyäkin häijympi pakki tai vikkeläkinttuinen vasen laita, se punalampun paukuttaja. Se ei kuitenkaan ole kukaan edellä mainituista eikä kukaan heidän joukoissaan luistelevista.

Se on erotuomari

Tavallinen suomalainen osa-aikatyössä käyvä kahden lapsen isä ja aviomies. Asuntovelallinen ja aamukahvilla käyntiin lähtevä heppu, jonka arki on pitkälle samanlaista kuin kellä tahansa meistä. Perhe-elämää, työtä ja harrastuksia, iloja ja suruja. Kaikkea mitä elämä eteen tuo.

Pitkässä välieräsarjassa joukkueita on etukäteen analysoitu edellisten kohtaamisten perusteella. Tämä mahdollisten taisteluparien tunnistamiseksi. Kaikenlainen ennakointi helpottaa tuomarin omaa työtä.

Itse hallilla tuomarikoppiin kokoontuu hyväntuulinen tuomarinelikko yhdessä erotuomarivalvojan ja erotuomarijohtajan kanssa. Läppä lentää ja valmistautuminen illan peliin alkaa samalla kun vaihdetaan kuulumiset lyhyesti. Ensituntuma illan tuomareista on todella rento ja välitön. Yhteishenki on samanlainen kuin pelaajilla.

Tähtäin on asetettu tähän hetkeen

Erotuomareille pudotuspelit ovat kauden ehdoton huipentuma, jota odotetaan aivan samalla lailla kuin pelaajienkin keskuudessa. Ensimmäisestä runkosarjapelistä alkaa se työ, joka tähtää pääsyyn pudotuspelejä viheltäviin tuomareihin. Pelkästään liigatason erotuomarin takki ei takaa pääsyä kevään ratkaisupeleihin, vaan tarvitaan tasaista ja hyvää suorittamista läpi kauden.

Valinta on palkinto hyvin tehdystä työstä ja tavoitteena on päästä viheltämään viimeistä finaalipeliä. Kilpailu on kovaa ja erotuomareita lähtee kesälomille pelien edetessä välierävaiheesta toiseen. 

- Parhaista parhaat viheltävät keväällä, toteaa erotuomarijohtaja Jyri Rönn.

Parhaista parhaat viheltävät keväällä.

Erotuomareiden näkökulmasta liigan pudotuspelit eroavat runkosarjapeleistä monellakin tapaa. Pelaajien tunnetaso on korkeampi ja peli on paljon fyysisempää. Mailahäirintää puolestaan on paljon vähemmän, mutta kaikenlaiset koiruudet loistavat pelaajien otteissa.

Kaikki tämä aiheuttaa oman haasteensa jokaiselle tuomarille ja siihen vastataan keskittymisellä sekä tarkkaavaisuuden tason nostolla. Tämän koko tuomarinelikko allekirjoittaa. Pelin on pysyttävä hanskassa tapahtui mitä tahansa – siis mitä tahansa.

Peleissä joukkueilla panokset kasvavat ja paineet lisääntyvät mitä pidemmälle ne etenevät. Täysin luonnollista, mutta kuinka tuomarit kokevat paineet?

- Kun kiekko tippuu jäähän, niin kaikki muu unohtuu, kertoo päätuomari Anssi Salonen.

Rentous ja omaan tekemiseen keskittyminen ovat avainasemassa myös tuomarityöskentelyssä.

Peleissä käytetään samaa sääntökirjaa runkosarjan ensimmäisestä pelistä viimeiseen finaaliotteluun saakka. Samoin kauden alussa määritetty erotuomarilinja pitää koko kauden ajan. Tuomareille ei ole olemassa erillistä koulutusta tai ohjeistusta näihin ratkaisupeleihin.

Palautteella paremmaksi

Palaute on asia, jolla mitä tahansa tehtyä työtä voidaan arvioida. Pelin aikana tuomarit saavat runsaasti ”palautetta” pelaajilta, valmentajilta sekä yleisöltä. Protestointia kuunnellaan ja tietyn rajan ylittyessä kädet napauttavat terävästi lanteille. Edes erotuomarin nahka ei yllä sarvikuonon tasolle.

Positiivistakin palautetta pelin päätähdiltä yllättäen sataa, mutta varsin harvoin kuulemma. Varsinainen kehittävä palaute tulee pelin jälkeen oman organisaation sisältä. Se ratkaisee.

Pelejä pelataan varsin tiiviiseen tahtiin ja ottelut venyvät pahimmillaan useisiin jatkoeriin. Tällöin tuomareiden fysiikka joutuu kovalle koetukselle ja maratonottelun viheltäneille tuomareille annetaan palautumisaikaa ennen seuraavaa koitosta.

Viheltävän tuomarin on aina oltava sata prosenttisesti täydessä tikissä. Väsymys alentaa suoritusvarmuutta ja lisää täten virhealttiutta. Erotuomaritoiminnan laadusta ei siis tingitä.

Erotuomaritoiminnan laadusta ei siis tingitä.

Viimein tuomaritkin pääsevät kotimatkalle ja tälläkin kertaa itse ajaen. Yön tunteina keskikokoinen perhefarmari nielee kilometrejä ja parin pysähdyksen taktiikalla päästään viimein kotiin. Perhe nukkuu ja talossa on hiljaista. Aamulla on kuitenkin taas herättävä – töihin.

Suomalainen tuomari, maailmanluokan tuomari

Siitäkin huolimatta, että erotuomarit ovat Suomessa korkeintaan puoliammattilaisia, on suomalaisten erotuomareiden taso kansainvälisesti tunnustettua. Heidän ammattitaitonsa kestää vertailun minkä tahansa eurooppalaisen sarjan tuomareiden kanssa. Kovatasoinen sarja vaatii kovatasoiset oikeudenjakajat.

Ammattitaidosta on tänäkin keväänä nähty useita esimerkkejä. Se, että erotuomari jättää puhtaan, mutta vastustajan loukkaantumiseen johtaneen taklauksen viheltämättä, osoittaa rohkeutta. Rohkeutta luottaa omaan osaamiseen ja sääntökirjaan.

Tuomarin tehtävä on tuomita ja huolehtia siitä, että pelissä noudatetaan Kansainvälisen Jääkiekkoliiton laatimia sääntöjä.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on oikeasti vaativaa. Tilanteet tulee pelin sisällä todella nopeasti ja reagointiaikaa on maksimissaan sekunteja. Homma on osattava pienimpiäkin erikoispykäliä myöten täydellisesti. Kokemus auttaa tässäkin.

Kaukalon kovin äijä

Pitkiä matkoja, suunsoittoa, yleisön vihellyskonserttia, perheen ja työn sekä tuomaritoiminnan välillä taiteilua. Kaikkeen tähän on suomalaisen liigaa viheltävän erotuomarin oltava valmis. Rehellisesti sanottuna liigatason tuomarointi ei onnistuisi ilman perheen ja työnantajan joustoa - tämä on fakta. 

Erotuomari on vaatimaton ja nöyrä pelin palvelija suurella jääkiekkosydämellä varustettuna. Ammattilainen tasoltaan, puoliammattilainen statukseltaan.

Kaukalon kovin äijä. Piste.

» Lähetä palautetta toimitukselle